IT & C

IBM vinde supercomputere pentru studierea climatului Terrei

Intregul sistem, care costa peste 1 milion $, consta din opt masini p655, fiecare cu cate o procesoare Power4+ de 1.5GHz si una p690 cu 32 de procesoare Power4+ de 1.7GHz.
Calculatorul p690 realizeaza o simulare a oceanului planetar, in timp ce sistemele p655 modeleaza zona terestra, atmosfera si ghetarii planetei, a declarat Charlie Zender, profesor asistent al catedrei de studiere a Pamantului din cadrul Universitatii. Unul dintre sistemele p655 imparte datele pentru simularile individuale.

Sistemul va fi folosit pentru a examina probleme precum, cat de sensibil este climatul la factori poluanti , precum fumul emis de automobile. De asemenea, va fi utilizat pentru a testa modelele intre ele, prin compararea estimarilor cu realitatea.
Sistemul ofera o imagine asupra modului in care lumea tehnica de inalta performanta evolueaza.

Proiectul Irvine nu se inscrie in tendinta actuala in domeniul supercomputerelor- clusterele Beowulf formate dintr-un mare numar de masini Linux independente, dar legate in retea intre ele, care impart intre ele sarcinile de calcul - dar se va inscrie intr-o alta tendinta noua si anume utilizarea sistemului de operare Linux. Noi computere cluster, precum supercomputerul Apple G5 al Institutului Politehnic Virginia sau Red Storm al laboratoarelor Sandia National isi fac loc in domeniul supercomputerelor, imbunatatind lista celor mai puternice 500 de supercomputere din lume.

"Beowulf functioneaza bine in cazul multor probleme, dar in acest caz nu functioneaza", a declarat Zender. Fiecare dintre simularile Irvine necesita un singur sistem de operare si o singura memorie.

In proiectul Irvine, fiecare masina ruleaza cu sistemul de operare AIX, versiunea IBM a Unix. Cu toate acestea, compania intentioneaza ca intr-un an sa treaca o masina pe Linux.

Computerele pSeries ruleaza de mult timp doar cu AIX, dar Big Blue a inceput o promovare agresiva a Linux.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele