IT & C

#e-ink #e-paper #cititor de carti #e-book

E-book, concurentul din umbra al cartii clasice (1)

In general, un e-book reader nu depaseste dimensiunile carti de noptiera si are un ecran mediu de aproximativ 6 inch.

Memoria interna oferita este de obicei de 128 MB, dar spatiul de stocare poate fi marit cu ajutorul cardurilor de memorie. Documentele citite cu ajutorul unui e-book reader contin in principal in text si mult mai rar imagini astfel incat poti stoca aproape 200 de documente.

Atunci cand vrei sa iti cumperi un e-book reader trebuie sa ai in vedere cateva elemente: ecranul, functiile, extensii suportate si durata bateriei.

Ecranul

Elementul principal al dispozitivului este ecranul, a carui luminozitate trebuie sa fie propice atat pentru afisarea documentelor in lumina solara directa cat si pentru "rasfoierea" continutului intr-un mediu cu lumina redusa.

Ideea este ca ecranul unui e-book nu va arata ca unul normal de telefon mobil sau netbook si se va aseamana foarte mult cu hartia obisnuita de carte. Tehnologia folosita pentru e-book-uri este e-paper si e-ink, adica ceva ce s-ar traduce ca hartia electronica si cerneala electronica.

Din cauza ecranelor mult prea luminoase, primele dispozitive e-book au fost ocolite de potentialii utilizatori, acestea fiind considerate nocive. Din pacate, in continuare unele e-book-uri au o rezolutie mult mai slaba decat a hartiei clasice, lizibilitatea fiind foarte scazuta.

Trebuie ales un ecran care sa nu emita lumina multa atunci cand e-book-ul este folosit pe intuneric, iar marimea minima de ecran trebuie sa fie de 6 inch, adica in jur de 15 cm.

Functii

Majoritatea dispozitivelor e-book ofera posibilitatea de a ajusta dimensiunea textului pentru o citire mai usoara.

Modelele mai evoluate suporta si diferite standarde de conectare la Internet sau la magazinele specializate de vanzare de continut de carti electronice sau abonarea la diverse cotidiene. In acest caz, actualizarea cotinutului se face automat.

Unele modele de e-book folosesc bateria dispozitivului atunci cand pagina este schimbata, altele consuma din ea doar atunci cand se face un update. Amazon Kindle si Sony PRS-505 fac parte din prima caterogie, iar IREX E-Reader iLiad face parte din a doua. Totodata, schimbarea unei pagini se face printr-un flas scurt al ecranului. Initial acest lucru pare deranjator, dar dupa cateva pagini ochii se obisnuiesc repede ecranul.

Formate acceptate

Printre formatele cele mai des compatibile se numara .pdf, .mobi, .lit, .epub, .html, .doc, .txt, .ppt, .rtf si .jpg. Mai nou, tot mai multe produse sunt echipate si cu suport .mp3.

Alimentare

Dispozitivele sunt alimentate de cate un acumulator Litiu-Ion, iar autonomia acestuia se masoara in numarul de pagini date. In mod normal bateria unui e-book rezista pana la 7500 de pagini date.

In cazul in care dispozitivul suporta si .MP3-uri, iar aceasta caracteristica este folosita, bateria unui e-book va rezista considerabil mai putin.

Unele e-book-uri, ca Sony PRS-505 nu vin la pachet cu un cablu de alimentare in priza ci doar cu cel USB. Astfel, bateria poate fi incarcata numai prin conectarea lui la PC sau laptop.

Cum il poti achizitiona

In prezent, in Romania cititoarele de carti electronice nu sunt importate prin distribuitori autorizati.

Singurele sanse de procurare a unui e-book este prin magazinele online straine ca amazon.com sau ebookee.com. Achizitionarea lor este posibila daca politica firmei distribuie aparate electronice spre tara noastra.

O alta metoda este posibilitatea de cumparare prin site-urile romanesti de comert, cum ar fi Okazii.ro.

Alternative la e-book reader

Una din calitatile mai putin cunoscute, apreciate sau utilizate ale telefoanelor mobile moderne reprezinta capacitatea acestora de a reda astfel de e-book-uri prin afisarea textului pe ecranul LCD. Totusi, lecturarea textelor foarte lungi pe un telefon mobil poate fi numita o mostra de curaj si anduranta. Din aceeasi gama poti folosi si PDA-ul pentru citirea cartilor electronice. Dar experienta citirii de pe un ecran LCD clasic, chiar daca de dimensiuni mai mari nu se compara cu cea a citirii de pe e-book si e mult mai obositoare.

Alte dispozitive care pot inlocui cu succes un e-book reader sunt consolele portabile, precum Sony PSP sau Nintendo DS. Pentru lecturi mai complexe, fata de consolele de joc, este nevoie de un netbook. Dar ca si in cazul PDA-urilor, experienta nu se compara cu citirea de pe ecranul cu e-ink al unui dispozitiv creat special pentru lecturarea comoda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele