IT & C

#ecran #senzor #anti-shake #aparat foto digital #dslr

Cum iti alegi un DSLR (3)

Sistemul , viteza de captura si dimensiunile sunt factori care influenteaza achizitionarea unui aparat foto . Totusi, nu trebuie sa neglijezi ecranul si alte functii pe care un DSLR le ofera.



Ecranul

Cu SLR-urile obisnuite imaginea captata este aceeasi cu cea pe care fotograful o vede prin vizor. Dar atunci cand camera foto dispune de un ecran, lucrurile se schimba.

Multi utilizatori au avut surpiza ca imaginea captata cu ajutorul incadrarii ecranului unei camere compacte sa nu fie aceasi cu imaginea captata in acelasi mod cu un DSLR.

Acest lucru a fost remediat cu ajutorul optiunii Live View. Dar din pacate aceasta caracteristica incetineste procesul de captare a imaginii.

Ecranele de care dispun camerele foto sunt LCD-uri. Inca nu exista modele care sa cuprinda ecrane OLED sau alte tehnologii. In principal acestea au dimensiuni cuprinse intre 2 si 3 inch.

Unele camere foto dispun de ecran rabatabil care se poate roti si poate simplifica munca in functie de unghiul din care fotograful vrea sa capteze imaginea.

Alte functii


Fiecare camera foto DSLR vine cu functii proprii unice. Daca esti interesat de un DSLR profesionist, acesta are mai multe optiuni de personalizare .

Pentru a nu te pierde prin multimea de variante este bine sa iti stabilesti de la inceput ce vrei sa faci cu aparatul tau. Astfel vei stii ce functii te intereseaza la un DSLR.  

Aparat second-hand

Daca nu vrei sa dai banii pe un DSLR nou, poti opta pentru cele second-hand, dar in acest caz trebui sa fii atent la mai multe detalii.

Numarul de cadre poate fi pacalit, asa ca acesta trebuie sa fie controlat corect.

Aparatul poate arata estetic foarte bine, dar asta nu inseamna ca nu a fost lovit, chiar daca nu exista urme vizibile. In aceste cazuri exista sansa ca flansa sa fie strambata, iar acest lucru este imperceptibil cu ochiul liber.

Carcasa poate fi shimbata in cazul in care a suferit o cazatura. Poti vedea usor daca a fost schimbata sau nu daca are zgarieturi pe senzor sau praf intre filtrul IR si senzor.

Trebuie verificat autofocusul. Daca nu merge cum trebuie, este posibil ca sa fie dereglata oglinda sau lagarul oglinzii este slabit sau rupt.

Pentru a verifica daca functioneaza patina de blitz, ataseaza un blitz extern.

Butonul de trebuie sa fie ferm. La fel si celelalte butoane. Trebuie verificat fiecare buton in parte de cel putin 10-15 ori. Daca vreunul da rateuri frecvent, renunta. Aparatul e mult prea uzat ca sa merite sa-l cumperi.

Cauta si eventuale urme de surubelnilta pe suruburi sa vezi daca a fost desfacut. Pune un obiectiv pe camera si verifica daca exista comunicatie intre obiectiv si aparat.

Nu uita de baterie. Fa cateva poze cu el, apoi scoate-o afara. Daca s-a incalzit este un semn rau pentru ca acumulatorul are un consum exagerat.

Modele de DSLR-uri pe piata


Iata doar cateva dintre cele mai cunoscute modele de DSLR-uri de pe piata autohtona:

Sony Alfa A200

Acest DSLR este unul destinat incapatorilor si are o rezolutie a senzorului de 10,2 megapixeli, iar tipul senzorului este 23,6 x 15,8 mm CCD (Charged Coupled Device), adica dispozitiv electronic care face conversia imaginii optice in informatie electronica.

Poate capta imagini la o rezolutie maxima de 3880 x 2600 pixeli, suporta format fisiere RAW, JPEG, RAW+JPEG, un ISO 100 - 3200, are blitz, autofocus si ecran LCD de 2,7 inch.

Se mandreste si cu anumite caracteristici speciale ca Super SteadyShot ( stabilizator de imagine ), D-Range Optimise si un sistem antipraf. Sony Alfa A200 poate fi achizitionat la pretul de 1.568 RON din magazinul online f64.ro.

EOS 1000D


Este tot un entry-level si este plasat imediat sub 450D. Are un senzor de 10 megapixeli, acesta preia multe din capacitatile fratelui sau mai mare. In acelasi timp acesta integreaza tehnologii ca procesorul de imagine Digic III si functia LiveView.

Obiectivul prezent in kit este 18-55 IS f/3.5-5.6, cu o stabilizare optica de pana la 4 stopuri timp de expunere si o noua formula optica.

Poate capta imagini la o rezolutie maxima de 3888 x 2592 pixeli, suporta format fisiere RAW, JPEG, RAW+JPEG, un ISO 100 - 1600, are blitz, autofocus si ecran LCD de 2,5 inch. Canon EOS 1000D poate fi achizitionat la pretul de 1.900 RON din magazinul online f64.ro.

Nikon D700


Modelul are un senzor CMOS de 36 x 23,9 mm cu format Nikon FX si rezolutie de 12,1 megapixeli. Are ISO cuprins intre 200- 6400 si autofocus cu 51 puncte de focus, adica 15 senzori cruce.

Suporta format fisiere RAW, JPEG, RAW+JPEG si are ecran LCD de 3 inch cu rezolutie VGA. Nikon D700 poate fi achizitionat la pretul de 8.799 RON din magazinul online FotoHobbyShop.ro.

DMC-G1


Acest model nu este un DSLR, dar are cam aceleasi performante. Mai precis, aparatul foto este un hibrid care ofera calitatea unui DSLR si simplitatea de utilizare a unui aparat compact.

Dispozitivul are obiectiv digital interschimbabil si include tehnologie bazata pe noul standard . Panasonic G1 dispune de optiuni ca AF Tracking, Face Detection , Intelligent ISO Control si Intelligent Exposure.

Panasonic Lumix DMC-G1 poate fi achizitionat la pretul de 2.999 RON din magazinul online DigitalMall.ro.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele