IT & C

Cum au fost construite piramidele egiptene

Desi unii oameni inca mai cred ca piramidele egiptene, aztece sau maiase au fost construite de extraterestrii , fiind foarte greu de conceput si foarte complexe ca design, arheologii si istoricii arata ca procesul construirii, desi era foarte complex, nu era imposibil de realizat.

Profesorul de studii clasice si mediteraneene de la Universitatea Penn State, SUA, Donald Redford, crede ca egiptenii antici au ales forma piramidala pentru constructia locului de inmormantare al faraonilor mai ales datorita religiei lor solare, informeaza Science Daily.

Pentru egipteni, Ra – zeul soarelui, era considerat tatal tuturor faraonilor si, potrivit legendei, acesta si-ar fi dat forma siesi dintr-o bucata de pamant de forma unei piramide, inainte de a-i crea si pe ceilalti zei, astfel incat piramida era vazuta a simboliza razele soarelui.

Potrivit profesorului “Egiptenii au inceput sa foloseasca forma piramidala la putin timp dupa 2.700 inainte de Hristos, iar zielele de glorie ale constructiei lor pentru casa regala s-au desfasurat pe parcursul a 1.000 de ani, pana prin anul 1.700 inainte de Hristos”. Prima piramida a fost aceea a regelui Djoser, in vremea celei de-a treia dinastii egiptene, iar cele mai mari si mai cunoscute piramide din Egipt sunt cele din Giza.

Istoria si simbolurile construirii piramidelor

Secole de-a randul, oamenii au incercat sa afle cum au fost construite piramidele; mai recent, unii chiar au sugerat ca ele ar fi fost construite de catre extraterestrii, in vreme ce altii cred ca egiptenii ar fi fost in posesia unor tehnologii pierdute de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, potrivit profesorului Redford, procesul construirii piramidelor, chiar daca complex, nu constituia o intreprindere de dimensiunile colosale pe care ni le imaginam noi astazi: estimarile arata ca au fost folositi in jur de 20.000 – 30.000 de muncitori pentru a duce la bun sfarsit Marea Piramida din Giza in mai putin de 23 de ani. Ca o comparatie, catedrala Notre Dame din Paris a fost terminata in aproximativ 200 de ani.

In mod traditional, faraonii incepeau sa-si construiasca piramidele imediat ce preluau tronul; ei organizau un comitet compus din seful de santier, un inginer-sef si un arhitect. Piramidele erau plasate de obicei pe partea de vest a Nilului datorita faptului ca sufletul faraonului trebuia sa urmeze soarele pe masura ce acesta apune pentru a continua drumul odata cu el in miscarea sa circulara eterna. O alta cerinta esentiala pentru alegerea locului, era proximitatea de Memfis, capitala Egiptului antic.

Procesul de construire si tehnologia folosita

Miezul piramidelor era de obicei format din calcarul de la fata locului, iar exteriorul era imbracat cu un calcar special care stralucea in lumina soarelui de la kilometri distanta. Varful piramidei era constituit de obicei de un bloc masiv de granit, bazalt sau alta roca dura, placata cu aur, argint sau o combinatie din aceste doua metale, ceea ce dadea varfului o stralucire aparte.

Procesul taierii si transportului bucatilor mari de roca era destul de complex si implica o serie intreaga de metode. Pentru roci mai slabe, erau folosite dalti de cupru, dar pentru granit sau bazalt, se foloseau strategii mai complexe de pulverizare. Si, cum siturile unde se gasea granit puteau fi destul de indepartate de locul in care se construia piramida, se putea asista la procesiuni intregi de oameni si boi care trageau bucatile de piatra dura.

De altfel, o scena dintr-o piramida care dateaza din secolul XIX inainte de Hristos descrie o statuie de alabastru de aproximativ sase metri trasa de 173 de oameni cu ajutorul a patru franghii si un om care pregateste terenul in fata caravanei.

Odata ajunsi la locul constructiei, erau folosite diferite rampe pentru a ridica uriasele bucati de granit.

Mitul sclavagismului egiptean

Potrivit profesorului american, imaginea pe care o avem noi despre sclavagismul egiptean e in mare masura eronata, intrucat muncitorii nu erau obligati sa lucreze la construirea piramidelor: “Sclavajul constituie o foarte complexa problema in Egiptul antic, pentru ca aspectele legale cu privire la contractele de servitute si sclavaj erau foarte complicate”.

Taranii care lucrau la piramide erau scutiti de taxe in aceste perioade si erau transportati in adevarate orase ale piramidelor unde primeau casa, masa si imbracaminte.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro
 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele