IT & C

Chirurgie fara incizii: cu nanoroboti si telecomanda

Adrian Lobontiu , chirurg la Spitalul „Henri Mondor“ din Franta, care a coordonat in ianuarie 2008 prima operatie fara incizii din Spania, prevede un viitor in care maladiile vor fi eradicate una dupa alta de la distanta si cu ajutorul robotilor. In 20 de ani, zeci de boli vor fi vindecate gratie prodigioaselor dezvoltari in biotehnologie si in electronica robotica si chirurgie endoluminala fara incizii.

In calitate de medic chirurg la Spitalul Mondor din Paris, am oportunitatea de a dezvolta atit chirurgia robotica, cit si chirurgia endoluminala, transorala, fara incizii. Am efectuat primele interventii de acest gen in Franta, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Spania, Suedia, New York si Detroit, iar in Romania, in noiembrie 2005, impreuna cu echipa Spitalului de Urgenta din Bucuresti.

Chirurgia robotica evita inciziile mari, delabrante, avind caracter miniinvaziv. Computerul introdus intre chirurg si pacientul sau analizeaza de 1.300 de ori pe secunda fiecare gest al chirurgului, eliminind tremorul acolo unde este cazul si permitind o demultiplicare a gestului chirurgical, cit si o precizie de neegalat.

Operarea pacientilor se face intr-o pozitie ergonomica mult mai confortabila pentru chirurg, care va reduce oboseala acestuia si va ameliora calitatea interventiei chirurgicale.

Robotul chirurgical a fost initial conceput de NASA, in anii ’80, pentru a opera la distanta, pe cale satelitara, soldatii americani aflati pe cimpul de lupta.

Chirurgul supraspecializat se afla la adapost, in SUA, asezat la o consola chirurgicala, prevazuta cu joystick-uri, manete chirurgicale, stereo viewer in 3D, pedale, in timp ce bratele robotului, articulate, se introduc in pacient, la distanta, de catre o echipa de chirurgi mai putin specializata in domeniul respectiv.Semnalele mecanice se transmit prin cablu sau prin satelit, precizia fiind extrem de mare.

Toate aceste proiecte insa, o data cu terminarea Razboiului Rece dupa 1989, sint in parte abandonate de NASA, care continua sa investeasca partial, cu conditia ca diferite „start-up“-uri sa preia anumite cheltuieli cu ajutorul investitorilor din Silicon Valley. Si astfel fondam Intuitive Surgical Inc., in Mountain View, Silicon Valley, California.

Proiectul la care lucram in prezent, in colaborare cu Armata Franceza, France Telecom si SUA, consta in a permite unei echipe chirurgicale izolate, aflata pe portavionul Charles de Gaulle si confruntata cu o dificultate ce depaseste competenta sa, sa primeasca de la distanta ajutorul unui chirurg expert in domeniul respectiv.

Robotul „teledeporteaza“ in acest fel ochii si miinile chirurgului expert stabilit, de exemplu, la Paris, care poate in acest fel sa-l ajute la distanta pe colegul sau. Robotul, in configuratia actuala, este capabil sa efectueze acest „challenge“, nu ne ramine decit solutionarea transmisiei semnalului la distanta pe cale satelitara.

Calea terestra a fost deja experimentata: o interventie chirurgicala similara a fost efectuata in septembrie 2001 de catre un chirurg francez - prof. Jacques Marescaux - aflat la New York, in timp ce bolnava se afla la Strasbourg, la 7.000 km distanta. Interventia s-a transmis prin intermediul cablurilor transatlantice.

Calea aeriana, satelitara, este mai greu de realizat, intrucit semnalul este intirziat de ordinul a 700 de microsecunde: creierul uman se poate adapta dificil in aceste conditii de retardatare a semnalului, chiar inferior unei secunde. Chirurgia robotica este in plina evolutie si totodata intr-o revolutie reala.

Se poate foarte bine imagina introducerea unor elemente complementare la nivelul consolei chirurgicale, mai precis in stereo viewer: electrocardiograma pacientului, care poate fi consultata la distanta si in timp real de catre operator, echo Doppler-ul cardiac, care poate fi consultat in aceleasi conditii, Scanner, RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara), radiografii etc.

Toate acestea pot fi vizualizate „picture in picture“ de catre chirurg, „live“, in timpul operatiei, element primordial in luarea unei anumite decizii, intr-un anumit timp. Comunicarea intre chirurgul operator si echipa aflata linga bolnav se face cu ajutorul microfoanelor cu care sistemul audio-robotic este dotat.

Bratele robotului pot „cobori“ din plafon. Avantajul consta atit in faptul ca aceste brate sint telescopice, deci pot fi comandate de la distanta, dar si in faptul ca se pot instala 5, 6 sau mai multe brate. Simularea si planificarea interventiei chirurgicale sint posibile prin introducerea tuturor datelor furnizate de CT Scanner, angiografie, RMN, radiografie etc., ceea ce permite chirurgului sa se „antreneze“ la consola pe imagini reale ale bolnavului, raminind insa in cadrul „realitatii virtuale“.

Ca membru al Societatii Americane de chirurgie endoscopica si Gastrointestinala (SAGES), particip la sesiuni si congrese, constatind tendinta de cercetare reprezentata de chirurgia endoluminala, cea care este efectuata prin orificii naturale (cale orala, anala sau vaginala) si care nu lasa practic nici o cicatrice, fiind complet noninvaziva, fara incizii.

Efectuam in prezent cercetari pe animale pentru aplicarea chirurgiei endoluminale transgastrice: perforind peretele gastric anterior, reusim sa patrundem in abdomen. Primele colecistectomii de acest tip le-am efectuat cu succes. Colecistul este reintrodus in stomac, se sutureaza peretele anterior al stomacului si totul se scoate pe cale bucala. Nici o cicatrice nu este prezenta dupa acest nou tip revolutionar de chirurgie.

Urmatoarea generatie de chirurgie va fi reprezentata de o fuziune intre chirurgia robotica si cea endoluminala. Va veni o zi in care vom introduce pe cale orala mici brate robotice flexibile, articulate si telecomandate de la distanta, care vor opera minutios in interiorul organismului fara a lasa nici o urma. Timpul de recuperare va fi redus dramatic, bolnavii putind fi externati chiar in aceeasi zi cu interventia chirurgicala.Adrian Lobontiu este specialist in chirurgie generala la Spitalul „Henri Mondor“ din Franta, la Serviciul de Chirurgie Cardio-Toracica si Vasculara, condus de acad. prof. dr. Daniel Loisance, avind ca responsabilitate dezvoltarea Programelor Clinice de Chirurgie Robotica si Telechirurgie Satelitara, dar si interventiile chirurgicale minim invazive.

In calitate de director chirugie pe Europa al Societatii Americane EndoGastric Solutions, Inc., este pionier in chirurgia endoluminala fara incizii pentru tratamentul chirurgical cu EsophyX al refluxului gastro-esofagian (GERD) si in chirurgia obezitatii, unde formeaza echipe de medici si demonstreaza noile tehnici chirurgicale in Europa. Dr. Lobontiu a fost director clinic pentru Europa al societatii californiene Intuitive Surgical Inc. din Silicon Valley (Sunnyvale, USA), unde a initiat primele tehnici chirurgicale robotice din lume.

Dr. Lobontiu a fost director al Modulului de Chirurgie Robotica la Scoala de Chirurgie Europeana din Paris. El preda Masterul de Inginerie Biomedicala a Sanatatii la Universitatea de Medicina „Rene Descartes“ din Paris. Recent, dr. Lobontiu a fost ales International Health Professional of the Year 2006 de catre Centrul Biografic din Cambridge, Anglia.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele