IT & C

Cea mai apropiata ruda a fiorosului T-rex: gaina

In lumina ultimelor evidente, gainile ar trebui tratate cu mai mult respect daca dam crezare legaturilor genetice stabilite intre fiorosul Tyrannosaurus rex si gainile si strutii din zilele noastre.

Analiza proteinelor unei ramasite de acum 68 de milioane de ani apartinand unui T-rex – impreuna cu cea a 21 de specii de animale moderne dar si alti mastodonti aflati demult pe cale de extinctie – ar confirma faptul ca dinozaurii impartasesc aceesi obarsie cu pasarile, in mod particular gainile si strutii, dar si, intr-o proportie mai mica, cu crocodilii, informeaza Daily Telegraph.

Tyrannosaurus rex, ‘soparla tiran’, si-a confirmat deja de ceva vreme descendenta din ramura vertebratelor si, cu toate ca majoritatea fosilelor de dinozaur pastreaza numai tesuturi dure, precum oase sau carcase, fosila unui T-rex descoperita in anul 2003 a pastrat unele tesuturi ‘soft’, precum colagen sau vase de sange .

Iar cercetatorul Chris Organ si colegii sai de la Universitatea Harvard au reusit sa analizeze recent proteinele din colagenul prezervat in fosila din 2003, dupa care au comparat aceste proteine cu ale altor 21 de specii de animale vertebrate moderne, printre care gaini , struti si elefanti.

In acest fel, rezultatele analizelor au aratat ca proteinele fiorosului T-rex seamana cel mai mult cu ale pasarilor. Doctorul Organ spune ca “Aceste rezultate se potrivesc cu predictiile facute de anatomia scheletelor, aducand prima evidenta moleculara a unei legaturi evolutive apartinand unui dinozaur”.

Iar colegul sau, profesorul John Asara, adauga spunand ca “Am aratat ca T-rex, de fapt, se grupa cu pasarile – struti si gaini – mai bine decat cu orice alt organism studiat. Am aratat de asemenea ca se grupeaza mai bine cu pasarile decat cu reptilele moderne, precum crocodilii si alte soparle”.

Astfel, cu toate ca oamenii de stiinta banuiau de ceva vreme ca exista o legatura stransa intre dinozauri si pasari plecand de la analiza comparativa a scheletelor, ea este intarita acum de analiza genetica ce subliniaza asemanarea existenta intre dinozauri si gaini, decat cu alte animale moderne.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele