IT & C

Caii Lactee ii lipsesc doua brate

Daca pentru zeci de ani oamenii de stiinta credeau ca galaxia noastra face parte din grupul galaxiilor in spirala, cu patru brate pline de stele, observatii recente cu ajutorul razelor infrarosii arata ca locuim intr-o galaxie cu numai doua brate.

Science Daily informeaza ca telescopul spatial NASA, Spitzer, a reusit sa dezvaluie informatii a caror semnificatie consta in faptul ca galaxiei noastre, Calea Lactee , ii lipsesc doua din bratele pe care astrofizicienii credeau de zeci de ani ca le poseda.

Robert Benjamin de la Universitatea Wisconsin , SUA, care a raportat comunitatii stiintifice noile informatii, spune ca “Spitzer ne-a dat punctul de plecare pentru regandirea structurii Caii Lactee. Nu vom inceta sa refacem tabloul galaxiei noastre in acelasi fel in care exploratorii calatorind in jurul lumii isi revizuiau treptat hartile”.

Oamenii de stiinta au inceput sa schiteze harti ale galaxiei noastre inca din anii ’50 ai secolului trecut. Primele modele aveau la baza observatiile radio ale gazului din galaxie si care sugerau o structura in spirala cu patru mari brate: Norma, Scutum-Centaurus, Sagittarius si Perseus.

In afara de aceste patru mari brate se postula existenta unor brauri de gaz si praf in partea centrala a galaxiei. Soarele nostru se afla asezat pe un brat mai mic denumit Bratul Orion, aflat intre Sagittarius si Perseus.

Observatiile facute in spectrul infrarosu in anii ’90 ai secolului trecut au condus insa la o revizuire a acestor modele, una dintre cele mai importante fiind aceea a existentei unui mare brau de stele din mijlocul Caii Lactee.

Observatiile facute in infrarosu pot sa penetreze gazul si praful cosmic, astfel incat tabloul general al galaxiei noastre a devenit mult mai fidel realitatii. In anul 2005, Benjamin si colegii sai au folosti detectoarele cu infrarosu ale telescopului Spitzer pentru a obtine mai multe informatii aspura braului stelar din centrul galaxiei, descoperind ca se intinde pe o distanta mult mai mare decat se credea pana acum.

In acest fel, cercetatorii au descoperit ca bratele Scutum-Centaurus si Perseus sunt mult mai mari decat se credea, pe cand celelalte doua mult mai mici. Astfel, s-ar putea spune ca galaxia noastra are o structura in spirala cu numai doua brate mari si nu patru.

Bratele mari au o densitate mai mare de stele tinere, stralucitoare, dar si mai vechi, asa-numitele stelele rosii gigant; pe cand bratele mai mici au o densitate mai mica si sunt pline de gaz si stele mai tinere.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele