IT & C

#google lunar x prize #helen #arca

ARCA amana din nou lansarea rachetei Helen

La sfarsitul saptamanii trecute, ARCA (Asociatia Romana de Aeronautica si Cosmonautica) a planificat lansarea din largul Marii Negre a rachetei spatiale "Helen", ca zbor de test inainte de competiyia oficiala " Google Lunar X Prize ".

Lansarea efectiva a rachetei a fost amanata intrucat conditiile meteorologice au impiedicat buna desfasurare a operatiunilor. Astfel, lansarea primei rachete spatiale romanesti a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor.

In 2010

Amanata deja de cateva ori, echipa ARCA anunta ca lansarea rachetei "Helen" a fost reprogramata pentru inceputul anului 2010, aceasta urmand sa aiba loc tot din largul Marii Negre. La operatiune va lua parte acelasi echipaj ARCA in colaborare cu Marina Militara.

Intreaga echipa care a participat la operatiunile de sambata numara aproape 150 de oameni, fiind formata din echipajul ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul "Constanta 281", echipa de scafandri militari, Aviatia Militara si ROMATSA , contribuind cu supravegherea spatiului aerian si interdictia de zbor pe durata desfasurarii operatiunilor, intre orele 10 si 15.

Evenimentele din week-end

Echipa ARCA a fost prezenta intre 13 si 15 noiembrie 2009 in largul Marii Negre, pe nava militara "Constanta 281", unde urmau sa aiba loc lansarea rachetei "Helen". Lansarea propriu-zisa a fost amanata din cauza conditiilor meteo.

Curentii puternici de apa au rasucit balonul pe suprafata marii, impiedicand umflarea acestuia in totalitate. Echipa ARCA, ajutata de scafandrii militari, a incercat sa stabilizeze balonul dar procedura a durat prea mult, iar radiatia solara, necesara pentru a incalzi aerul din balon, si-a pierdut din intensitate, eliminand sansele unei bune desfasurari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele