IT & C

Antivirusul Microsoft va fi gata in 2005

Anul viitor, Microsoft va scoate pe piata propriul software antivirus , independent de sistemul de operare Windows. Programul are la baza antivirusul romanesc RAV. CRISTIAN IONITA

Peste un an, Microsoft va inaugura celebrul antivirus construit cu uneltele mostenite in 2003 prin achizitia companiilor GeCAD (Romania) si Pelican Software (Israel), potrivit publicatiei electronice ZDNet France. Reporterii francezi au aflat aceste informatii de la Nicolas Mirail, seful proiectului de securitate Microsoft din aceasta tara.

DETALII. Mirail a explicat ca noul antivirus va fi compatibil cu Windows XP si Longhtorn si va folosi doua metode de detectare a programelor distructive. In primul rand, virusii vor fi detectati pe baza unei liste care se actualizeaza periodic (metoda standard). A doua varianta va analiza computerele pentru a afla de cate ori au mai fost infectate in trecut, pentru a raporta apoi utilizatorilor care este gradul de risc la care sunt expusi (un soi de analiza de securitate).

Reprezentantul Microsoft Franta a indicat ca pachetul antivirus nu va include si un program firewall , dar ca un astfel de software va fi inclus in sistemul de operare Windows XP atunci cand utilizatorii vor instala update-ul Service Pack 2.

NO COMMENT! La randul lor, reprezentantii companiei mama au refuzat sa comenteze afirmatiile colegului lor din Franta, argumentand ca declaratiile lui Mirail nu aduc nimic nou fata de informatiile facute deja publice de Microsoft.

In iunie 2003, cand Microsoft a cumparat tehnologia RAV de la compania romaneasca GeCAD, reprezentantii companiei au explicat ca achizitia face parte din programul Trustworthy Computing. La vremea aceea se estima ca doua treimi dintre utilizatorii Windows nu aveau instalat un program antivirus.

AMENDA
Nu e de mirare ca celor de la Microsoft nici nu le mai trece prin cap sa vanda antivirusul o data cu sistemul de operare Windows, dupa ce au fost amendati anul acesta de Comisia Europeana cu aproape o jumatate de milion de euro pentru incalcarea legilor concurentei. Principala abatere constatata de europeni a fost includerea Windows Media Player in sistemul de operare. Adica vanzarea programului o data cu Windows.

TRANZACTIE
La zece iunie 2003 era semnat acordul intre gigantul Microsoft si compania romaneasca GeCAD. Stirea facea inconjurul lumii . Se zice ca romanii au primit zece milioane de dolari pentru cedarea RAV si drepturilor de a mai produce vreo data un program antivirus. Desi negocierile au durat mai bine de o jumatate de an, iar contractul numara cateva sute de pagini, alte detalii ale tranzactiei au ramas secrete pana astazi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele