IT & C

Accelerator de particule, dat in judecata de frica Apocalipsei

Cel mai mare si mai costisitor accelerator de particule din lume, CERN , care va fi inaugurat in aceasta vara la Geneva si al carui scop este descifrarea misterelor universului ar putea sa nu mai intre in functiune datorita faptului ca doi fosti fizicieni au dat in judecata proiectul datorita faptului ca ar putea sa distruga Pamantul si chiar Universul prin crearea unei gauri negre.

Cotidianul italian Corriere della Sera informeaza ca Walter L. Wagner si Luis Sancho au dat in judecata superacceleratorul european sustinand ca experimentele ce vor avea loc in Geneva “ar putea sa duca la crearea unei gauri negre capabila sa inghita intregul Pamant si poate chiar Universul”. Procesul a fost intentat tocmai in Honolulu, unde Curtea Federala Districtuala nu a putut sa ignore cererea si a stabilit o intalnire intre cele doua parti pe data de 16 iunie anul acesta.

Cei doi protagonisti

Wagner a fost fizician la Universitatea din California pentru a se specializa apoi in drept. Fostul fizician este deja cunoscut pentru procesele de acest fel intentate pentru experimente fizice considerate periculoase pentru planeta. De altfel, in anul 1999 a dat in judecata un alt proiect de accelerator de particule, Bookhaven National Laboratory, care facea acelasi tip de experimente folosind o energie mult mai mica .

Colegul sau, Luis Sancho, are la randul lui studii in fizica, specializat mai ales in teoria timpului si traieste in Spania. Acceleratorul de particule large hadron collider (Lhc) a costat 5 miliarde de euro, fiind cel mai mare de felul sau, ceea ce a oferit motivul pentru a fi adus in instanta datorita gradului inalt de periculozitate pe care il reprezinta. Cei doi sustin ca oamenii de stiinta nu constientizeaza posibilele consecinte ale experimentelor lor.

Raspunsul CERN

Purtatorii de cuvant ai CERN au precizat ca tribunalul din Honolulu nu are nicio putere juridica pentru a interzice vreo activitate care are loc in Europa, precizand ca cercetarile au demonstrat deja siguranta experimentelor.

Cu toate acestea, Wagner respinge afirmatiile venite dinspre CERN spunand ca proiectul genevez se afla intr-o colaborare cu Fermi National Accelerator Laboratory si Energy Department, entitati americane ce vor livra doi magneti superconductori. Si asupra acestora, tribunalul din Honolulu are intr-adevar jurisdictie, putand bloca cel putin o parte a proiectului european.

Astfel, cei doi cer judecatorului din Hawaii sa intrerupa actiunile priectului european pana cand oamenii de stiinta vor livra un raport definitiv si detaliat cu privire la siguranta experimentelor.

Opinia specialistilor

Acceleratorul de particule reproduce reactii asemanatoare cu cele care au loc de mii de ori in fiecare zi in mod natural cand razele cosmice interactioneaza cu atmosfera terestra si nu se creeaza nicio gaura neagra, spune profesorul Arkani-Hamed de la Institute for Advanced Study din Princeton. De asemenea, profesorul Roberto Petronzio, directorul Institutului National de Fizica Nucleara din Italia a declarat ca “E o acuza nefondata aceea a unei posibile apocalipse generata de noul accelerator, lipsindu-i orice demonstratie credibila”.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele