O felie simpla de paine prajita cu unt poate fi una dintre cele mai reconfortante gustari, dar daca vrei sa treci la nivelul urmator, ai la indemana o multime de idei rapide si gustoase pentru a transforma painea prajita intr-o masa consistenta.
De la ciuperci cu usturoi, la branza de capra cu ciuperci murate, hummus sau chiar bezele, aceste toppinguri delicioase sunt ideale in orice moment al zilei.
Ciuperci cu usturoi
Ciupercile trase in tigaie cu unt si usturoi sunt printre cele mai gustoase toppinguri pentru painea prajita. Topeste o bucata generoasa de unt intr-o tigaie incinsa, adauga o mana de ciuperci feliate si un catel de usturoi tocat marunt.
Caleste timp de 3-4 minute, pana cand ciupercile se inmoaie si capata o tenta caramelizata. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust, apoi presara frunze de cimbru proaspat sau patrunjel si serveste-le peste painea prajita.
Ciuperci murate si branza de capra
Cand credeai ca ciupercile pe paine nu pot fi mai bune, vine aceasta varianta creativa cu ciuperci murate din borcan (sau antipasti) si branza moale de capra.
Este o metoda simpla de a te bucura de aroma ciupercilor salbatice fara sa fie nevoie sa le culegi si sa le gatesti. Intinde pe paine o portie de branza de capra sau ricotta, scurge ciupercile si pune-le deasupra. Optional, poti adauga cepsoara tocata, parmezan ras si nuci prajite.
Shakshuka
Aceasta reteta clasica din nordul Africii si Orientul Mijlociu este ideala pentru a fi servita pe o felie de paine crocanta.
Pentru a prepara shakshuka, incalzeste ulei de masline intr-o tigaie si adauga un catel de usturoi tocat, o ceapa taiata cubulete, un ardei rosu feliat si cate un praf de paprika si chimion. Caleste timp de 5 minute, apoi adauga o conserva de rosii tocate.
Sparge doua oua in tigaie si acopera cu un capac. Gateste timp de inca 5 minute, apoi serveste ouale si sosul aromat peste paine prajita si decoreaza cu coriandru tocat.
Avocado si ou – un topping modern si satios pentru painea prajita
Un ou posat sau prajit face ca orice fel de paine prajita sa devina mai gustos, dar combinatia de avocado cu ou este deja un clasic al micului dejun modern. Daca vrei sa duci acest preparat la urmatorul nivel, poti incepe prin a unge o felie de paine prajita cu o lingura de crème fraîche sau ricotta. Apoi adauga felii de avocado si un ou posat sau prajit, dupa preferinta.
Pentru un plus de savoare si culoare, poti presara fulgi de alge marine, piper roz sau fulgi de chili. La final, adauga cateva frunze de rucola proaspata. Aceasta combinatie nu doar ca arata bine, dar este si extrem de hranitoare si usor de preparat, perfecta pentru orice moment al zilei.
Tuna Niçoise
Transforma celebra salata franceza Niçoise intr-un topping savuros pentru toast, renuntand la cartofi in favoarea unei felii de paine prajita. Unge felia de paine cu un strat subtire de maioneza, apoi adauga ton de calitate din conserva.
Completeaza cu masline feliate, rosii tocate, pastai verzi fierte si, daca doresti, felii de avocado. La final, presara oua fierte moi taiate in sferturi, ierburi proaspete, capere si putin piper negru proaspat macinat.