De ce sa alegi crema de avocado pentru ouale umplute?
Avocado este considerat un superaliment datorita continutului ridicat de grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Prin combinatia cu iaurt grecesc, sucul proaspat de lamaie si usturoi, aceasta crema ofera nu doar un gust delicios, ci si o textura cremoasa, fara sa fie nevoie de ingrediente grele sau bogate in calorii, precum maioneza. Este o alternativa excelenta pentru cei care isi doresc o masa echilibrata si plina de savoare.
Ingrediente pentru ouale umplute cu crema de avocado
Pentru aceasta reteta, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 6 oua fierte tari
- 1 avocado copt
- 20 g iaurt grecesc (sau un iaurt cremos)
- Sucul de la 1/2 lamaie
- 1 catel de usturoi
- 1 varf de lingurita de sare
- 1 lingurita de ulei de masline
- 1 varf de lingurita de piper macinat
- cateva frunze de menta pentru decor (optional)
Cum sa prepari aceasta reteta
Incepe cu pregatirea oualor. Pune ouale la fiert, si lasa-le sa clocoteasca timp de aproximativ 10 minute, pentru a obtine oua tari, apoi lasa-le sa se raceasca. Curata-le de coaja si taie-le pe jumatate, scotand galbenusurile. Pune galbenusurile intr-un bol si pastreaza albusurile pentru umplut.
Cat timp ouale fierb, poti pregati crema de avocado. Curata usturoiul si piseaza-l cu un praf de sare intr-un mojar, adaugand treptat uleiul de masline, ca pentru mujdei. Taie avocado transversal si scoate samburele. Foloseste o lingura pentru a desprinde pulpa de coaja. Pune pulpa intr-un blender sau un bol adanc. Stropeste avocado imediat cu sucul de lamaie pentru a preveni oxidarea. Adauga peste avocado usturoiul pisat, iaurtul, sarea si piperul. Proceseaza toate ingredientele cu blenderul pana obtii o crema fina si omogena.
Acum este momentul sa umplii ouale. Piseaza cu furculita galbenusurile si amesteca-le cu o parte din crema de avocado (pana obtii o past groasa). Cu ajutorul unei lingurite sau a unui pos umple albusurile cu aceasta compozitie. Deasupra, poti adauga, pentru decor, un strat de crema de avocado. Pentru un aspect mai frumos, decoreaza ouale umplute cu frunze de menta proaspata sau presara putin piper deasupra pentru un efect vizual placut. Serveste-le imediat sau pastreaza-le la frigider pana in momentul servirii.
Sfaturi utile pentru reusita retetei
- Cum alegi avocado-ul perfect. Pentru aceasta reteta, ai nevoie de un avocado bine copt. Apasa usor pe coaja fructului – daca este moale, dar revine la forma initiala, este gata de utilizare. Daca nu este copt, il poti coace rapid punandu-l intr-o punga de hartie impreuna cu o banana, timp de 24-48 de ore.
- Prevenirea oxidarii. Avocado oxideaza rapid in contact cu aerul. Daca nu folosesti toata crema imediat, acopera suprafata cu folie alimentara, presand-o direct pe crema, sau adauga putin suc de lamaie in plus.
- Variante de decor. Pentru un aspect festiv, poti adauga seminte de rodie, bucatele de ardei rosu sau cateva frunze de patrunjel.
De ce sa alegi ouale umplute cu avocado?
Pe langa gustul rafinat, aceasta reteta este o optiune mai sanatoasa decat variantele traditionale. Avocado contribuie la sanatatea inimii, iar iaurtul grecesc ofera un aport de proteine si probiotice benefice pentru digestie. In plus, este o reteta versatila, care poate fi adaptata preferintelor tale, adaugand condimente sau ierburi aromatice dupa gust.
Indiferent daca le servesti la o masa festiva, ca aperitiv sau pur si simplu ca o gustare sanatoasa, ouale umplute cu crema de avocado sunt o alegere care va impresiona invitatii si te va ajuta sa adaugi un strop de originalitate in meniul tau.
FOTO: AI generated with ChatGPT