Stropit cu ulei de masline si presarat cu condimente, hummusul servit alaturi de o lipie calda este o gustare irezistibila chiar si pentru carnivori. Sosul din naut este un preparat ideal pentru vegetarieni si constituie unul dintre cele mai populare sosuri originare din Orientul Mijlociu. Afla cum sa faci cel mai bun hummus la tine in bucatarie.
Hummusul este un sos aromat, foarte gustos, pe care il poti servi ca gustare sau aperitiv rece cu orice ocazie. Pe baza de naut, hummusul este un preparat ieftin, care poate fi pastrat mai multe zile in frigider. Hummusul este bogat in fibre, proteine, vitamina C si fier. Iata secretele celui mai bun hummus:
1. Pregatirea nautului
Pentru un sos reusit, nautul trebuie sa stea mult in apa. La 450 grame de naut uscat se pune un litru de apa si se poate lasa peste noapte. A doua zi, nautul se clateste din nou si se scurge foarte bine inainte de a-l gati. Nautul poate fi gatit in oala cu presiune, doar in apa, timp de 20 de minute. Apoi, boabele se scurg bine de apa si se pun intr-un blender pentru a obtine un piure.
2. Ingrediente pentru hummus
Pe langa naut, hummusul se face cu tahini, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie si sare. In afara acestor ingrediente, se pot folosi seminte de pin si paprika.
Combina piureul de naut in blender cu usturoiul, sarea, tahini, sucul de lamaie si uleiul de masline. Daca pasta obtinuta este prea groasa, adauga putina apa, pana ai consistenta dorita. Adauga sare si piper dupa gust.
3. Cum servesti nautul
Aseaza pasta de naut intr-un castron sau pe un platou si, cu spatele unei linguri, apasa in centru pentru a face o adancitura. Aici se toarna putin ulei de masline, in jur de 1-2 linguri. Marginile sosului se garnisesc cu patrunjel tocat, seminte de pin si paprika. Acest lucru se face chiar la final, inainte de a servi sosul.
Serveste hummusul cu pita bread proaspata sau prajita. Cel mai bun hummus se serveste cu pita bread calda, proaspat scoasa din cuptor. Sosul arabesc se mai poate servi pe un platou cu cruditati: broccoli, morcovi, castraveti, ardei gras etc.
Foto: israelity.com