Aperitive

Briose crocante cu dovlecei, cartofi si parmezan – gustarea ideala pentru orice moment

Visezi la o gustare crocanta la exterior, moale si savuroasa la interior? Incearca briosele cu dovlecei, cartofi si parmezan – o combinatie delicioasa intre legume si branza, perfecta pentru zilele in care ai pofta de ceva bun, dar simplu.

Ce sunt briosele crocante cu dovlecei, cartofi si parmezan?

Desi numele pare lung, preparatul e cat se poate de simplu: dovlecei si cartofi combinati cu branza parmezan si cheddar, apoi copti in forme de briose pana devin aurii si crocante. Gustul este intens, usor sarat si plin de aroma, iar textura imbina crocantul de la exterior cu miezul moale si branzos. Ideale ca gustare, mic dejun sau chiar ca garnitura.

De ce merita sa le incerci

Briosele cu dovlecei si cartofi nu sunt doar gustoase, ci si foarte usor de facut. Sunt o alternativa perfecta la piure sau legume coapte si pot fi adaptate usor: le poti face fara gluten, fara lactate sau mai bogate in proteine, in functie de ce ai in casa. In plus, sunt o metoda excelenta de a „ascunde” legumele pentru cei mofturosi, mai ales pentru copii.

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii, dati pe razatoare

  • 2 oua mari

  • 60 ml lapte

  • 1 lingurita pudra de usturoi

  • 1 lingurita pudra de ceapa

  • 1/2 lingurita oregano uscat

  • 50 g parmezan ras

  • 120 g piure de cartofi

  • 100 g cascaval cheddar ras (optional)

  • 4 linguri pesmet

  • Sare si piper, dupa gust

Mod de preparare

  1. Preincalzeste cuptorul la 200°C si unge o tava pentru 12 briose sau foloseste hartiute speciale.

  2. Da dovleceii pe razatoare si stoarce-i bine intr-un prosop curat – excesul de apa poate inmuia briosele.

  3. Intr-un bol mare, bate ouale cu laptele, apoi adauga usturoiul, ceapa, oregano, sare si piper.

  4. Incorporeaza dovleceii stoarsi, piureul de cartofi, parmezanul, cheddarul si pesmetul. Amesteca usor.

  5. Umple formele de briose cu compozitia si preseaza usor.

  6. Presara deasupra putin pesmet si parmezan, pentru extra crocant (optional).

  7. Coace 22-25 de minute, pana devin aurii si ferme la atingere.

  8. Lasa-le 5 minute in tava, apoi scoate-le si serveste-le calde.

Cu ce le poti servi

Briosele sarate merg perfect cu o salata verde, o supa de rosii sau ca garnitura langa carne la gratar. Sunt excelente si reci, in pachetelul de pranz sau la picnic. Pentru un brunch, combina-le cu oua ochiuri si o limonada rece.

Sfaturi utile

  • Stoarce foarte bine dovleceii! Umiditatea in exces strica textura crocanta.

  • Poti folosi piure de cartofi ramas de la o masa anterioara.

  • Inlocuieste cheddarul cu mozzarella sau telemea – sau foloseste branza vegetala daca vrei o varianta vegana.

  • Pentru varianta fara gluten, inlocuieste pesmetul cu o varianta fara gluten.

  • Daca le faci pentru copii, taie dovleceii foarte marunt – nici nu vor sti ca sunt acolo!

Cum le pastrezi si reincalzesti

Lasa briosele sa se raceasca complet, apoi pastreaza-le intr-o cutie inchisa la frigider pana la 4 zile. Le poti reincalzi in cuptor la 175°C pentru 5-7 minute sau la microunde 30 de secunde. Se pot congela – tine-le mai intai pe o tava, apoi muta-le intr-o punga speciala. Se pastreaza pana la 2 luni.

Intrebari frecvente

Pot fi facute in avans?
Da, le poti face cu 1-2 zile inainte si reincalzi la nevoie.

Pot inlocui piureul de cartofi?
Da, poti folosi piure de cartofi dulci, orez fiert sau quinoa.

Sunt fara gluten?
Doar daca folosesti pesmet fara gluten.

Le pot face fara lactate?
Inlocuieste laptele si branzeturile cu variante vegetale. Poti adauga si drojdie inactiva pentru gust de branza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din aperitive

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului