Adori jumarile? Iata cum le poti prepara acasa
Regretatul gastronom Radu Anton Roman a lasat in cartea sa “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” o reteta de jumari excelenta.
"Slanina proaspata, fara sorici, dar cu cate o suvita de carne ratacita ca o carare pierduta; sare. Se taie slanina, bucati de aprox. 4/4 cm. Intr-o cratita de fonta groasa se incinge putina untura. Se pun bucatile de slanina la foc, la inceput cu apa, sa se incinga pana la miez; se lasa sa se prajeasca pana se fac aurii peste tot (mai inchis, asa, ca aurul turcesc). Cand s-au rumenit bine, se scot si se preseaza tare, usor sau deloc, dupa pofta si placere, asa fierbinti, sa iasa grasimea lichida. Ce ramane se sareaza si astea-s jumarile! Care jumari merg cu ceapa, paine de casa, tuica fiarta si un vin rece sec", a scris regretatul gastronom.
Jumarile pot fi adaugate zdrobite sau tocate in diferite aluaturi pentru ca acestea sa devina mai fragede. De asemenea, untura care ramane dupa prajirea jumarilor poate inlocui uleiul de gatit in mai multe retete de patiserie, spre exemplu celebrele cornulete. In unele zone din tara este folosita pe paine in loc de unt.
Jumarile nu au deloc carbohidrati, deci sunt ideale pentru persoanele care se feresc de acestia. O portie de jumari de porc, cu o greutate de 57 de grame contine 310 de calorii, 35 de grame de proteine si 18 grame de grasimi.