Animalute

#caini fara stapan #expert acasa.ro # caini abandonati # caini adoptati

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Puterea exemplului

In viata fiecaruia exista etape diverse. Etapa cand suntem egocentristi si nu mai conteaza nimic in afara de noi. Noi suntem centrul universului, catre noi trebuie sa vina toate lucrurile, noi avem nevoie de tot, noi suntem cei mai importanti, noi trebuie sa fim ajutati, noi trebuie sa fim iubiti, noi trebuie sa fim intelesi, pentru noi rasare soarele... restul nu conteaza sau conteaza foarte putin. Apoi ne maturizam si incepem sa-i descoperim si pe ceilalti; si pentru ei rasare soarele si ei au nevoie de lucruri si ei sunt importanti si ei trebuie sa fie ajutati, iubiti, intelesi.

Ii admir pe oamenii care au ajuns la stadiul de altruism, care experimenteaza simtamantul de empatie. Tot asa ii admir pe cei care au adoptat un catel, indiferent de forma de adoptie.

Mai intai descoperim oamenii de langa noi, fratii, parintii, prietenii, vecinii si incepe sa ne faca placere sa le acordam atentie si sa le intindem o mana de ajutor. Apoi descoperim si alte fiinte, pisica de la bloc sau cainele care doarme sub masina noastra. Si ii vedem cum stau zgribuliti de frig sau se ascund de ploaie sau se gudura pe langa noi ca le e foame... Si intr-o zi le aruncam un os sau un rest de mancare de la masa noastra si incepem sa ne bucuram...

Ii admir pe oamenii care au ajuns la stadiul de altruism, care experimenteaza simtamantul de empatie. Tot asa ii admir pe cei care au adoptat un catel, indiferent de forma de adoptie. Zilele trecute citeam ca si dumeavoastra despre vedete de la noi sau din afara pe care avem prilejul sa-i admiram in filme sau pe scena, cum au adoptat chiar si de la distanta un catel din adaposturile din Romania. Nu mai vorbesc de Brigitte Bardot, vorbesc de Mickey Rourke care anul trecut pe cand filma in Romania a adoptat un catel care statea pe langa platourile de filmare. Tot astfel au procedat si Steven Seagal, Adelina Pestritu, Nuami Dinescu. 

Jean Claude Van Damme in 2010 a adoptat o catelusa tot in perioada filmarilor in tara noastra. El spunea la acea vreme: "iubesc oamenii dar animalele ma impresioneaza si mai mult, sunt atat de inocente si de neajutorate ". Michael Madsen a adoptat din Romania exact catelul care a vrut sa-l muste iar cainele a primit numele Buftea. Regizorul Franco Zeffirelli, din cei 7 caini maidanezi pe care ii are, 4 sunt adoptati din Romania, erau catei care urmau sa fie eutanasiati. La fel au procedat si altii de care nu stiu eu... Dar pe toti ii admir si le urez sa intalneasca in drumul lor lucrurile bune si minunate pe care ei le daruiesc altora necajiti.

La fel ca si vedetele de care aminteam, sunt multi oameni obisnuiti ca si mine ca si dumneavoastra cei care ati adoptat un catel... De aceea va propun ca toti cei care ati adoptat si, implicit, ati salvat viata unui catel sa-mi trimiteti fotografii cu voi si cateii vostri pe care sa le facem cunoscute pentru ca voi meritati acceasi admiratie, ca si vedetele care au facut acest lucru si meritati cu totii ca cineva sa va ureze sa intalniti in drumul vostru lucruri bune si minunate asa cum voi ati daruit. Eu va multumesc pentru asta, iar pozele le vom pastra pentru a organiza un mic concurs cu mici premii pentru voi si pentru cateii vostri. Voi meritati mai mult decat mici premii, dar daca vom fi impreuna, daca vom fi o comunitate, vom reusi sa ne ajuam reciproc si sa ne facem viata frumoasa noua si celor si din jurul nostru.

Astept fotografiile dumneavoastra si un mic text de poveste despre catelul adoptat pe adresa de e-mail si impreuna cu acasa.ro vom publica aceste fotografii pentru ca dumneavoasta sunteti niste vedete, niste oameni care au luat atitudine in mod concret, v-ati deranjat si v-ati schimbat intr-un fel viata ajutand un catel sa traiasca si meritati sa fiti cunoscuti si admirati.


Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea