Animalute

#lesa #botnita #animale Sarbatori #hotel animale #cusca animale #carnet sanatate animale

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Ce facem cu animalul de companie de Sarbatori

In aceasta perioada, stapanii de aimale care doresc sa-si petreaca sarbatorile in alte localitati sau tari trebuie sa gaseasca o solutie si pentru prietenul lor patruped.
 
 
Sa vedem care ar fi posibilitatile:
  • sa-l luam cu noi
  • sa-l cazam la un hotel special amenajat pentru animale
  • sa-l lasa in grija unor rude, prieteni sau vecini de incredere.
 
Una dintre variante ar fi sa il luam cu noi acolo unde mergem, dar pentru asta e nevoie sa alegem un hotel unde ni se permite cazarea cu animale si, desigur, trebuie sa avem in vedere si plata unei taxe in plus, intrucat majoritatea hotelurilor care va primesc cu animale percep un pret un pic mai mare.
 
Daca am optat pentru aceasta varianta, ar fi bine sa-i asiguram din timp hrana animalului, pentru ca magazinele de animale sunt inchise in aceasta perioada ori sunt inexistente acolo unde mergem.
 
De asemenea, trebuie sa-i luam vasul pentru apa si poate inca o lesa in plus. Va spun din experienta ca am fost nevoita sa improvizez atunci cand singura lesa pe care o aveam la mine n-am mai gasit-o - s-a ratacit prin bagaje sau a cazut de la balconul hotelului sau catelul meu a ascuns-o...Cert este ca am fost nevoita sa improvizez ceva care nu arata a lesa, in schimb, catelul meu arata ca naiba.
Sa nu uitati, de asemenea, carnetul de sanatate, este obligatoriu sa-l aveti la dumneavoastra cu vaccinurile la zi pentru a putea demonstra oricand ca aveti un animal sanatos care nu pune in pericol sanatatea nimanui.
 
In cazul in care plecati cu masina, lucrurile sunt mai simple, puteti sa-l lasati pe bancheta din spate ca de obicei, sa opriti cand considerati pentru ca el sa se plimbe si sa-si fac nevoile.
 
In cazul in care calatoriti cu avionul sau cu autocarul trebuie sa va conformati regulilor companiei si sa aveti o cusca speciala de transport, iar medicul veterinar va poate recomanda un medicament usor calmant care sa-i faca animalului dumneavoastra calatoria mai usoara. Cainele sau pisica trebuie sa aiba carnet de sanatate international, sa aiba toate vaccinurile si, atentie, este obligatoriu sa aiba un cip de identificare.
 
In tren, cainii mari pot fi transportati doar la clasa a II-a insotiti si cu botnita, dar si cu acordul celorlalti calatori, desigur, dupa ce ati achitat biletul de calatorie pentru cainele dumneavoastra.
Conform CFR Calatori, “cainii, pisicile si animalele mici purtate pe brate, precum si pasarile mici in colivii se pot transporta fara plata daca niciun calator nu protesteaza. In caz de obiectii ridicate de calatori, agentul operatorului de transport feroviar public de calatori sau organul de control in cazuri bine justificate poate interzice calatoria cu aceste animale”. De asemenea, insotitorul are obligatia sa pastreze curatenia, astfel ca trebuie sa va luati servetele umede, pungi, manusi de plastic si alte lucruri pe care le considerati necesare in acest sens.
    
O alta posibilitate ar fi sa gasim un hotel pentru animale unde prietenul nostru sa ramana pe perioada vacantei noastre si sa-l “recuperam” la intoarcere; insa, avand in vedere faptul ca nu sunt multe astfel de locatii unde se cazeaza animale, trebuie sa facem rezervare cu o perioada de timp inainte pentru a fi siguri ca nu ne trezim in ultima saptamana ca nu avem aceasta sansa intrucat toate locurile sunt ocupate si pentru ca in aceasta perioada multa lume apeleaza la aceasta varianta.
 
Daca varianta cu hotelul pentru animale cade din diverse motive, putem apela la rude, prieteni, vecini. Pentru asta trebuie sa informam persoana care ramane cu animalul, fie el catel sau pisica, de metehnele acestuia, sa zic asa....Trebuie sa-i spunem ce apucaturi are, daca roade mesele sau scaunele, daca isi ascute unghiile in canapea, pentru ca altfel riscam sa nu mai avem un vecin bun sau un prieten adevarat sau o ruda prea apropiata la intoarcere. Si in acest caz va trebui sa-i lasam mancare si vasele lui pentru a nu ne pune prietenii care poate nu au animale in postura de a fi nevoiti sa le dea mancare din propriile farfurii.
 
In cazul in care suntem proprietarii unei pisici este un pic mai simplu daca nu plecam decat in seara de Revelion pentru ca o pisica poate sa stea singura daca ii lasam mancare si apa una-doua zile, un catel, nu. Mai ales in seara de Revelion, in care zgomotul artificiilor ar putea sa-l agite pe catel si toata noaptea sa latre in ciuda vecinilor care au ramas acasa sa-si petreaca in liniste seara dintre ani.

In speranta ca am fost un pic de folos si de aceasta data, va urez sa aveti calatorie placuta si sarbatori cu multa liniste si emotii frumoase.

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea