Animalute

#sterilizare pisici #infectii animale #castrare #sterilizare animale

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Inca sunt persoane care privesc aceasta interventie chirurgicala ca fiind dureroasa si impotriva firii. Dar, pe langa obligativitatea legala de a nu lasa pisicuta sau catelul de acasa sa se inmulteasca necontrolat, sunt muti factori care pledeaza in favoarea acestei practici.

Ati vrut vreodata sa va urcati linistit in masina si din punga de plastic aruncata neglijent in parcare sa observati niste miscari ciudate si pentru ca nu ati fost indiferent, sa va pricopsiti cu niste puiuti de pisica, fara ochi, cu care sa nu stiti ce sa faceti?

Ati vazut pe drumurile nationale pisici si caini loviti de masina sau un animalut caruia ii numeri coastele, cersind mancare langa gardul unui restaurant?

Ati dorit vreodata sa faceti o fotografie minunata intr-un lan de floarea-soarelui si sa nu va puteti bucura de moment din cauza ca descoperiti cu uimire un sac de rafie din care se rostogolesc mai multi catelusi frumosi si nedumeriti?

Ati adoptat un motan frumos care a ajuns la pubertate si a devenit nervos, nu mai mananca si isi lasa
,urma” prin toata casa?

Aveti drept credincios prieten un catel care devine agresiv atunci cand intalneste o femela si fuge, fara sa tina cont de siguranta personala pentru a fi in compania Dulcineei? Ati intalnit un catel de rasa legat de o banca si „uitat” acolo pentru ca cineva s-a plictisit sau stapanul a decedat

Sterilizarea chirurgicala, adica extirparea ovarelor - ovariectomia sau extirparea ovarelor si a uterului - ovariohisterectomia la femele, precum si orhidectomia la masculi, a animalelor de companie de la care nu urmarim obtinerea de urmasi, ca si a celor comunitare, este o procedura benefica atat pentru prietenii nostri, cat si pentru noi. Este o interventie simpla, care, in general, nu pune probleme, pisica sau catelul recuperandu-se in doar cateva zile. Rareori, pot aparea cazuri de incontinenta urinara sau ceva greutate in plus din cauza lipsei de hormoni, ei avand nevoie de hrana cat mai saraca in grasimi si de miscare, bineinteles.

Si riscurile imbolnavirii sunt la fel de mari pentru prietenii nostri nesterilizati!

La pisicute si cateluse, castrarea previne aparitia gestatiei si lactatiei false ce determina infectii mamare cauzate de laptele nesupt si statut in lantul mamar, studiile aratand ca, peste 70% dintre tumori sunt de origine hormonala si maligne, In procent de aproximativ 50% la cateluse si 98% la pisici. Totodata, prin sterilizare, se impiedica acumularea de puroi la nivelul uterului – piometrul. Endometrita purulenta poate aparea incepand cu varsta de 6 ani la cateluse si mai tarziu la pisicute, in urma dezechilibrului hormonal cauzat de lipsa maternitatii si consta in ingrosarea peretului uterin, pana se infecteaza. nediagnosticat la timp, poate duce la insuficienta renala si moarte.

Tot asa se inlatura manifestarile neplacute din timpul caldurilor.

Masculii castrati nu mai pleaca in cautarea femelelor, fara a mai raspunde la comenzile noastre, nu dispar strategic pe geam sau pe usa, nu isi mai marcheaza teritoriul prin urinare, nu mai au o atitudine agresiva fata de alti masculi. Printr-o simpla interventie chirurgicala se exclude posibilitatea aparitiei tumorilor testiculare.

Cancerul testicular are o pondere mare in randul cainilor dupa varsta de 6-7 ani. Lipsa unuia dintre testicule, care nu este coborat, este cel mai mare factor de risc. Medicul veterinar curant trebuie sa verifice daca, pana la varsta de maxim un an a catelului, ambele testicule sunt la locul lor. in cazul monorhidiei, situatia trebuie urgent remediata, fie prin tratament hormonal cu gonadotrofina chorionica, fie chirurgical, dupa caz, deoarece, orice testicul necoborat se tumorizeaza mai devreme sau mai tarziu. Operatia de castrare in aceasta situatie este una preventiva, asigurand evitarea malignizarii testiculului ectopic.

Acest tip de cancer are o evolutie destul de insidioasa si de lunga durata, de 4-5 ani. De obicei este depistat tardiv... Aparand ca o formatiune neregulata ca forma si ca structura, poate fi detectat in urma unui examen ecografic sau prin palpare a limfocentrului din zona inghinala. Cancerul testicular este nedureros, unilateral si atrage dupa sine si o reactivitate limfonodala regionala. si administrarea de hormoni sexuali pentru inhibarea libidoului sau factorii traumatici, pot sa potenteze aparitia cancerului.

Totodata, prin castrarea masculilor se limiteaza afectiunile glandei prostate, adica a infectiilor, a tumorilor benigne sau maligne ce au repercusiuni negative directe asupra aparatului urinar.

In timp, la motani are loc reducerea bulbului penian, care face ca riscul aparitiei blocajului uretral sa fie mai mic decat la cotoi. Tot felinele sunt cele care, in ritualurile de imperechere agresive, pot contacta agenti patogeni si pot contacta boli grave sau virusul HIV, adica leucemia felina care nu este transmisibila la om.

Catelusele si pisicutele pot fi sterilizate incepand cu varsta de sase luni, inainte de atingerea maturitatii sexuale. Aceasta este varsta cea mai potrivita deoarece, odata cu aceasta, hormonii sunt cei care pot cauza probleme in etapa de seniorat a lor. Pe de alta parte, motanii trebuie sa astepte pana la implinirea varstei de un an, pentru ca astfel se previne aparitia calculilor uretrali. Catelusii pot fi castrati dupa ce au implinit un an si jumatate.

Interventia chirurgicala in sine nu va schimba cu nimic obiceiurile companionului nostru, ci doar comportamentul lui de zi cu zi. In schimb, poate salva viata unor animalute comunitare, catei si pisici, nervii si banii salvatorilor de suflete nevinovate si emotiile unor copii care nu vor fi nevoiti sa observe sau chiar sa traiasca adevaratele tragedii care se petrec zilnic, in lumea celor care nu cuvanta… Si nu in ultimul rand, dupa sterilizare, ne putem bucura, acasa sau pe strada, de animalute mai fericite si mai linistite!

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 dr Valentina Vanatoru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea