Animalute

# cadere de la etaj # traumaisme dento-maxilare pisici #traumaisme dento-maxilare #pisici #animale de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Traumatismele dento-maxilare la pisici in caderile de la etaj si in accidentele de masina

Traumatismele dento-maxilare la pisici in caderile de la etaj si in accidentele de masina sunt frecvent intalnite in aceasta perioada a anului. Pentru ca numarul pisicutelor cu fracturi dentare sau de masiv facial este in crestere, am abordat acest subiect cu impact emotional foarte mare.

Contextul in care apar traumatismele dento-maxilare la pisici

Temperaturile, in aceasta perioada a anului, sunt crescute. Astfel, prin geamurile rabatate sau de pe balcon, pisicile isi doresc sa exploreze mediul inconjurator. Uneori reusesc.

Sursa foto: Shutterstock.com

Chiar daca se spune ca au sapte vieti (fiind dovedita caderea amortizata in cazul lor) aterizarea este compromisa daca, in traseul lor de coborare, intalnesc un obstacol care le deviaza traiectoria.

De exemplu, daca in caderea de la etajul doi intalnesc o creanga de copac, directia se schimba brusc iar pisicuta nu apuca sa isi redreseze centrul de greutate, astfel incat sa aterizeze intr-o pozitie favorabila. La fel, impactul cu o masina aflata in deplasare, cu o viteza considerabil mai mare decat viteza unei pisici, poate fi dramatic. Putine pisicute scapa cu viata dupa un accident rutier. Cele care au sansa sa scape, trebuie sa treaca prin saptamani de imobilizare si o recuperare complicata.

Dupa un astfel de incident, cea mai buna interventie este prima.

Cand?

In prima zi de la accident, categoric.

Pe masura ce timpul trece, intervin factorii perturbatori ai vindecarii optime: contaminarea fragmentelor osoase in cazul fracturilor deschise, precum si consolidarile vicioase. Orice tentativa nereusita de fixare a fragmentelor osoase duce la cicatrici, la lipsa de substanta, la un teren impropriu unei vindecari corespunzatoare.

Bilantul leziunilor in cazul caderilor de la etaj

In cazul caderilor de la inaltime, de cele mai multe, ori apar fracturi la nivelul membrelor sau leziuni ale organelor interne. Atunci cand zona capului si gatului sunt afectate, de cele mai multe ori aterizarea se face fie pe menton, iar atunci apare despicatura de simfiza mandibulara, fie pe canini. Caninii au o pozitie excentrica in arcul dentar, pozitie care se asociaza cu o lungime de doua ori mai mare decat cea a dintilor vecini. Trebuie sa tinem cont si de lungimea camerei pulpare. Aceasta este pana aproape de varful caninului. Astfel, orice fractura a caninului, pe care noi o apreciem ca fiind mica, poate fi o fractura dentara complicata cu deschiderea camerei pulpare.

Am abordat subiectul fracturii dentare la animalele de companie intr-un articol anterior, pe care va invitam sa il recititi.

Imobilizarea mandibulei se mentine timp de sase saptamani. Indepartarea sistemului de imobilizare se face doar dupa confirmarea radiologica a formarii calusului osos.

Dintii fracturati recuperabili se trateaza endodontic si se reconstituie coronar in functie de optiunile proprietarului, iar cei irecuperabili se extrag.

Sursa foto: Cazurile Dentovet

Pisica din imagine a cazut de la etaj. Rezultatul impactului: fractura de canin mandibular si despicatura de mandibula. Se poate observa controlul radiologic al formarii calusului osos. Imaginile sunt inainte de interventie si la sase saptamani, dupa imobilizare.

Bilantul leziunilor dento-maxilare in accidentele de masina

Accidentele de masina au un bilant al traumatismelor dento-maxilare ridicat. De cele mai multe ori exista fracturi multiple, cominutive. Trebuie sa tinem cont si de anatomia zonei craniului la feline.

Astfel, craniul este mic, iar impactul violent care se produce la intalnirea cu un vehicul aflat in miscare, afecteaza inclusiv ochiul de pe partea lovita. Toate cazurile tratate in cabinetul nostru au pierdut ochiul de pe partea cu impactul, dar am reusit sa le salvam viata, ramanand in sanul familiei.

Cum recomandam noi sa se intervina?

In primele interventii se stabilizeaza pacientul si se asigura interventiile de urgenta pentru salvarea vietii pacientului si cuparea durerii. Apoi se intervine, fie in aceeasi interventie, fie in cabinetul de specialitate, pentru reducerea fracturilor si realizarea sistemelor de imobilizare a fracturilor oaselor faciale. Tehnicile de imobilizare difera si se particularizeaza in functie de imaginile radiologice. Acestea ne dau diagnosticul de precizie in cazul fracturilor osoase.

Tot radiografiile vor fi cele care ne vor indica reducerea corecta a fracturilor, iar la sase-opt saptamani, oportunitatea indepartarii sistemului de imobilizare.

Sursa foto: Cazurile Dentovet

In colajul de mai sus aveti inainte si dupa indepartarea sistemului de imobilizare, in cazul pisicelului accidentat de masina.

Cum putem preveni traumatismele dento-maxilare la pisici in caderile de la etaj si in accidentele de masina?

Securizati-va geamurile rabatabile cu dispozitive speciale pe care le gasiti in magazinele de bricolaj;

Fixati plasele de insecte, cu dispozitive speciale, pentru a preveni deschiderea acestora la un impuls al pisicii;

Montati corect plase pentru pisici la balcoane, astfel incat pisicile sa nu le poata demonta.

Pisica este facuta pentru mediul exterior, dar pentru un mediu in care masinile nu exista. Ele erau animale sacre in Egipt, deci cu siguranta erau bine protejate. Dar cate masini erau prezente la acea vreme?

Noi am reusit sa ne adaptam la viata la bloc si cu masinile pe strada, insa adaptarea pisicilor la lumea moderna necesita timp. Expunerea la astfel de riscuri trebuie sa fie una constienta, care sa puna in balanta beneficiile libertatii pisicilor, versus traumele prin care este mai mult ca probabil ca o pisica va trece. Daca oferiti libertate pisicii trebuie sa aveti aproape numerele de telefon ale clinicilor cu specific dentar, ortopedic si chirurgical.

Sursa foto principala: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea