Animalute

#dentovetro #stomatologieveterinara #animale de companie #dinti pisici #dinti caini # dinti animale de companie #Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Persistenta dintilor temporari la animalele de companie reprezinta cea mai des intalnita patologie pediatrica stomatologica. Pe platforma dentovet.ro, la capitolul Stomatologie pediatrica, tratam toata plaja de posibile patologii juvenile. In acest articol vom vorbi despre una dintre acestea, persistenta dintilor temporari. Aceasta reprezinta ramanerea pe arcada a dintilor temporari, mult peste perioada normala, concomitent cu dintii definitivi. Practic, in cavitatea orala a copilului patruped, veti observa un numar de dinti mai mare decat ar fi normal. Daca sunteti la primul animal de companie, cel mai probabil acest lucru vi se va semnala de catre medicul veterinar. Cu totii am avut un prim animal de companie alaturi de care am invatat sa fim atenti la nevoile lui. Astfel, la al doilea copil patruped, avem deja experienta si, de cele mai multe ori, noi suntem cei care identificam problemele si le semnalam medicului veterinar.

Generalitati legate de persistenta dintilor temporari

Sursa foto: Dentovet

Cum spuneam in articolul trecut, dintii temporari ar trebui sa fie complet inlocuiti in jurul varstei de sase luni, atat la pisicute, cat si in cazul cainilor.

Cel mai des se diagnosticheaza persistenta de dinti temporari jurul varstei de 6 luni - 1 an, dar am intalnit in cabinetul nostru pacienti cu dinti temporari la 4 sau chiar 7 ani.

Cel mai des intalnim aceasta patologie in cazul cainilor, dar am intalnit si pisicute cu persistenta de dinti temporari, asa cum puteti observa in imaginea de mai jos.

Sursa foto: Dentovet

Cei mai des intalniti dinti temporari sunt caninii. Am avut si cazuri de premolari persistenti la pisicuta, ca in imaginea de mai jos:

Sursa foto: Dentovet

Dintii temporari persistenti pot fi si din mai mult categorii aparand aspectul unei gurite de rechin. Mai jos aveti imaginea cavitatii orale a unui reprezentant al rasei shi tzu, in varsta de 7 luni:

Sursa foto: Dentovet

Rasele predispuse la persistenta dintilor temporari sunt rasele brahicefalice si rasele mici. Dintre rasele care s-au prezentat in cabinetul nostru, cei mai numerosi reprezentanti au avut rasele yorkshire terrier, shi-tzu, buldog francez si metisii acestora. Insa, am avut si cazuri de rase medii si mari cu persistenta de canini temporari.

Explicatia persistentei dintilor temporari

Persistenta temporarilor in acelasi timp cu definitivii se explica printr-o neconcordanta a culoarului de eruptie a dintilor definitivi cu cel al dintilor temporari. Astfel, daca culoarul eruptiei definitivilor se decaleaza printr-un puseu de crestere sau din cauze genetice (puiul mostenind dintii de la mama si maxilarele de la tata), mugurele dintelui definitiv nu mai lizeaza radacina temporarului in drumul lui intraosos spre cavitatea orala. In consecinta, isi va forma alveola lui, ligamentele lui parodontale lasand pe loc temporarul.

In mod normal, culoarele de eruptie coincid, dintele definitiv rizalizeaza fiziologic radacina temporarului, iar cand a ajuns la nivel gingival coroana dintelui definitiv se exfoliaza. Iata de ce unii parinti de copii patrupezi mai gasesc prin casa dintisori fara radacina in jurul varstei de inlocuire a dintilor (4-6luni).

V-am ilustrat mai jos situatiile despre care discutam pentru o mai buna intelegere a fenomenului.

Sursa foto: dr. Raluca Ioana Nedelea

Implicatiile pe termen lung ale persistentei dintilor temporari

Recunoasterea din timp a problemei, cu indepartarea corecta si completa a dintilor temporari va scuteste de complicatiile pe termen lung care deriva din persistenta dintilor temporari pe arcada.

Ca sa intelegem mai bine fenomenul v-am ilustrat, pe un caz tratat de noi, complicatiile inflamatorii care apar in timp, la un bichon in varsta de 4 ani:

Sursa foto: Dentovet

Totul incepe cu retentia de alimente intre dintele temporar si cel defintiv. Prin retentia de alimente oferim hrana si teren propice dezvoltarii coloniilor bacteriene existente in gura. Acestea vor incepe sa se dezvolte, rezultand un pH acid local care va determina inflamatia locala gingivala. Inflamatia locala gingivala va activa procesele de aparare declansand primul stadiu de boala parodontala. Daca nu se instituie masuri, filmul bacterian se va mineraliza ducand la formarea tartrului care prin porozitatea de la suprafata va fi un mediu propice dezvoltarii in continuare pentru placa bacteriana. Iata cum, un dinte in plus poate duce la boala parodontala, in timp.

O alta consecinta importanta care deriva din persistenta dintilor temporari pe arcada este malpozitia definitivilor cu implicatii directe asupra muscaturii. Prin lipsa de spatiu si decalarea culoarelor de eruptie, definitivii vor erupe in pozitii vicioase.

In fotografia de mai jos puteti observa, initierea procesului inflamator prin retentia de alimente, dar si lingualizarea caninului definitiv inferior prin persistenta temporarului. Cu stelute sunt marcati dintii temporari. Cavitatea orala este a unui caine din rasa yorkshire terrier, la varsta de 1 an si 2 luni.

Sursa foto: Dentovet

Semnele clinice ale persistentei dintilor temporari

Semnele clinice obiective sunt implicite: un numar mai mare de dinti cu morfologie mixta: atat de temporari, acestia fiind mai gracili, mai ascutiti si mai albi, cat si definitivi.

Semnele clinice subiective pentru care s-au prezentat la noi in cabinet pacientii au fost:

  • Halena, datorata retentiei de alimente si proceselor inflamatorii locale;
  • Refuz hrana, datorita durerii rezultate din mobilitatea mai ridicata a temporarului (atunci cand rizaliza era incompleta) sau datorita durerii generate de inflamatie;
  • Incercare de indepartare cu labuta a alimentelor sau a dintisorului de lapte;
  • Inghesuire dentara;
  • Preferinta pentru anumite alimente;
  • Cantitati de tartru crescute.

Tratamentul indicat in patologia descrisa

Tratamentul consta in indepartarea corecta si completa a dintelui temporar in cabinetul de specialitate. Asa cum spuneam in articolul trecut, dentitia carnivorelor este brahiodonta, adica lungimea radacinilor este mult mai mare decat a coroanelor. Un dinte temporar care nu se misca este un dinte cu o radacina de 4-5 ori mai mare decat a coroanei. Dumneavoastra vedeti doar varful ice-bergului.

Am avut pacienti care s-au prezentat dupa ce au incercat acasa, ca in cazul copiilor sa traga de dintii de lapte si acestia s-au rupt. Nu incercati asa ceva acasa! Acest lucru se poate realiza doar in cabinetul de stomatologie veterinara. Fracturarea dintelui duce la expunerea pulpei dentare in cavitatea orala, lucru care se asociaza cu o durere de nedescris.

Haideti sa va arat ce inseamna dinte temporar din punct de vedere al raportului coroana/radacina.

Sursa foto: Dentovet

In plus, dintele temporar are o radacina subtire, curba si efilata, exemplificata in imaginea de mai jos:

Sursa foto: Dentovet

Este lesne de inteles de ce eu nu as incerca nicodata sa trag cu ata de un dinte temporar!

Pentru a-i putea oferi zanei maseluta, dintii temporari ai animalelor de companie se indeparteaza in sedare/ anestezie generala in cabinetul de specialitate.

Sursa foto: Dentovet

Cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru pacientul nostru. La varste fragede, oasele sunt elastice si permit o extractie atruamatica cu recuperare postoperatorie foarte rapida. Cea mai rapida si mai atraumatica extractie am realizat-o la o pacienta in varsta de 4,5 luni. Parintii ei stiau despre ce este vorba, in consecinta s-au prezentat din timp, iar interventia pentru 2 canini temporari a durat in total 20 minute. Fiind tanara, revenirea din anestezie a fost rapida.

Insa, pe masura ce trecem de varsta de 7 luni, la animalele de companie articulatia dinte - os maxilar se cementifica necesitand tehnici de extractie mai ample.

Pe platforma Dentovet gasiti ilustrari de cazuri rezolvate.

Indiferent de situatie, va stau la dispozitie ca sa va raspund intrebarilor sau ca sa va ofer sfaturi.

Sursa foto principala: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea