Animalute

#implant dentar caine #implant dentar #caini #animale de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Implantul dentar la caine

Implantul dentar la caine a fost multa vreme un subiect tabu in medicina veterinara. Chiar si in prezent, doar unele cercuri din stomatologia veterinara internationala amintesc de aceasta alternativa medicala.

Imaginea radiologica a unui implant inserat la caine pe pozitia premolarului doi mandibular.

Sursa imagine: Arhiva Dentovet

Am ales sa abordez public aceasta tema dupa lansarea serviciului in Romania si primele implanturi dentare inserate cu succes la caini. Parcurgerea cu succes a unei premiere in acest domeniu, primul caine care are inserate cu succes sase implanturi, cinci dintre acestea intr-o singura sedinta, ne-a dat incredere sa mergem mai departe.

In spatele alegerii abordarii implanturilor dentare la caini si a rezultatelor deja prezentate, sta o experienta de peste 17 ani in domeniu, patru ani de cursuri de specialitate urmate pe diverse fusuri orare ale altor continente si parcurgerea unei bucati importante din literatura stiintifica pe aceasta tema.

Implantul dentar la caine - aspecte de luat in calcul

Implantul dentar la caine a aparut ca o necesitate si o evolutie normala a stomatologiei veterinare in pas cu stomatologia umana. Ca in toate ramurile medicinei, etica si deontologia profesionala au impus o anumita prudenta in comunicarea acestui pas pentru a minimiza esecurile. Aceasta prundeta in comunicare se datoreaza faptului ca, atunci cand discutam despre implanturi dentare la caine, atat complexitatea tehnica, cat si cea medicala sunt mai mari decat in stomatologia umana. Le vom trata pe rand in acest material.

Comunicarea medic-pacient

In primul rand, cum este lesne de intuit, comunicarea medic-pacient este totalmente diferita. Apoi, insertia implanturilor la caine trebuie facuta de un profesionalism desavarsit, totii pasii pe care ii presupune insertia implanturilor dentare sa fie corecti, precisi, pentru a minimiza factorul biologic.

Controlul insertiei precise a implantului dentar intre corticalele osoase ale mandibulei

Sursa foto  Arhiva Dentovet

De ce?

Pentru ca dupa iesirea din cabinet, pacientul nu are posibilitatea feed-back-ului explicit. Astfel, in momentul in care pacientul pleaca din cabinet, medicul trebuie sa fie convins ca implantul este la locul lui, dar sa si aiba dovada lucrului bine facut.

Implant dentar inserat pe pozitia premolarului doi maxilar

Sursa foto: Arhiva Dentovet

Atunci cand vorbim despre dovada lucrului bine facut ne referim la mijloace obiective de verificare a insertiei implantului dentar la caine: radiografia dentara postimplant si masurarea stabilitatii primare postinsertie cu ajutorul unui aparat dedicat.

Masurarea stabilitatii postinsertie implant dentar la caine

Sursa foto: Arhiva Dentovet

Ingrijirea postinsertie implantara

Dupa ce am inserat implantul dentar la caine ingrijirea este diferita fata de implantul la om, prin prisma comportamentului si limbajului diferit. Astfel, doua saptamani postinsertie, pacientul va evita traumatismul zonei implantarii. Parintii sunt cei care se vor asigura conditiile cerute de echipa medicala, ei fiind constienti de modul de viata, de preferintele copilului patruped. Aici ne referim concret la obiceiurile de joaca cu obiecte dure, alimente dure sau activitati de munca pentru cainii din acest segment.

Indicatiile de insertie implant dentar la caine

Implantul dentar la caine se indica atunci cand, din diverse motive, unii dinti lipsesc de pe arcada. Daca exista disponibilitate osoasa si dorinta proprietarului, noi dispunem de implanturi dentare intr-o plaja de dimensiuni acoperitoare pentru toate rasele de la foarte mic la foarte mare.

Cel mai lung implant dentar inserat la caine pe pozitia caninului mandibular

Sursa foto: Arhiva Dentovet

In prima etapa se realizeaza un set de radiografii initiale in care se va stabili disponibilitatea osoasa si tipul de os existent. Aceasta prima etapa este importanta pentru selectia cazurilor cu indicatie de implant dentar, dar si pentru o selectie adecvata a implantului dentar care urmeaza sa fie inserat. Uneori indicam implantul dentar imediat postextractional, alteori este necesara o etapa intermediara de aditie de os.

Implanturi dentare inserat postextractional la un caine de talie mare pe pozitia carnasierului

Sursa foto: Dentovet

Chiar si a doua cale este pentru noi una de rutina, noi avand un numar mare de cazuri de aditie osoasa realizate cu succes.

Starea generala a pacientului trebuie sa fie una buna, fara patologii asociate.

Numarul de sedinte

Numarul de sedinte necesar pentru ca un dinte sa reapara atasat unui implant in cavitatea orala a copilului patruped este de trei.Toate cele trei sedinte se vor desfasura in anestezie generala inhalatorie. Functiile vitale ale pacientului vor fi monitorizate pe tot parcursul interventiilor.

In prima sedinta se stabileste oportunitatea si posibilitatea implantarii. Tot in aceasta sedinta se insera implantul.

Imagine radiologica de control a implantului proaspat inserat, pentru o precizie crescuta a manoperei chirurgicale.

Sursa foto: Dentovet

A doua etapa are loc la aproximativ sase luni de la insertia implantului, cand acesta se descopera. Si atunci se realizeaza radiografii pentru a stabili evolutia, se masoara osteointegrarea. Daca toti parametri sunt buni, se ia amprenta viitorului dinte.

A treia etapa si ultima are loc la trei-patru saptamani de la amprentare, cand se ataseaza dintele implantului.

Discutiile legate de oportunitatea celor trei anestezii nu isi au locul in medicina veterinara a anului 2021/2022. Anesteziile inhalatorii le realizam cu personal specializat, cu echipament modern. Am anesteziat pacienti cu varste foarte inaintate sau pacienti foarte tineri, riscul fiind minim de fiecare data. In plus, daca vorbim de numarul de anestezii, exista multe alte manopere veterinare care depasesc numarul de anestezii necesare implantului dentar.

Daca ar fi sa scriem o concluzie despre acest capitol, spunem ca totul se rezuma la relatia parinte-copilul patruped. Toti cei care au solicitat un implant dentar pentru copilul patruped au fost parinti care si-au dorit tot ce este mai bun pentru copilul patruped. Acestia au inteles importanta fiecarei unitati masticatorii din gura copilului patruped, multi dintre ei avand, spre surprinderea noastra, notiuni serioase de implantologie din medicina umana.

 

Cum as alege eu pentru copiii mei patrupezi?

Daca nu ar avea patologii asociate care sa contraindice anestezia generala, as alege implantul dentar pentru oricare dintre cei trei, fara sa stau pe ganduri. Mi-as dori sa incerc sa le ofer ceea ce i-as oferi unei fiinte pe care o iubesc: tot ce este mai bun, mai inovativ si care imbunatateste substantial calitatea vietii.

Similitudinea dimensiunilor implant-dinte in cabinetul nostru

Sursa foto: Dentovet

Viata fara dinti este o viata compatibila cu existenta biologica in cazul cainilor si al pisicilor. Avem numerosi pacienti cu extractii subtotal sau chiar totale care si-au imbunatatit calitatea vietii dupa vizita la stomatolog. Sunt sanatosi si se hranesc normal.

Dar, asigurarea tuturor unitatilor masticatorii cu ajutorul implanturilor dentare asigura un alt nivel de calitate a vietii.

Parte din resursele alocate implantologiei

Sursa foto: Dentovet

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea