Animalute

# buza de iepure #gura de lup #pisici #caini #animale de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie

Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie sunt afectiuni care sperie in momentul descoperirii. Vom aborda acest subiect in cadrul articolului prin prisma datelor stiintifice, posibilitatilor terapeutice, dar si a ingrijirii acestor suflete greu incercate.

 

Generalitati legate de gura de lup si buza de iepure

Atunci cand un copil se naste cu astfel de afectiuni, datorita avansarii tehnicilor de operatie si a specializarii medicilor, aproape nimeni nu isi face probleme. In acest moment, aceste morbiditati sunt corectabile chirugical in procent de 100%. Astfel, functia estetica, dar si aspectul functional, la om, este restabilit complet in urma interventiilor chirurgicale. Aceste afectiuni, in trecut, erau invalidante si distinctive pentru oameni. Pecetea era pusa si inca, relativ repede, asta daca este sa ne amintim de perioada in care mastile chirurgicale apartineau strict medicilor chirurgi in salile de operatie. Intr-o comunitate mica de la sat identificarea se facea fie apartinand unei familii, fie datorita semnelor distinctive.

Animalele de companie, cu toate ca au fost cel mai bun prieten al omului inca din vremuri imemoriale, atunci cand sunt afectate de o asemenea patologie rar supravietuiesc. Acest lucru se datoreaza in primul rand datorita sensibilitatii organismului implicat, iar in secundar sensibilitatii tehnicilor operatorii.

De cele mai multe ori, cand un pui se naste cu o asemenea afectiune invalidanta se eutanasiaza. Dar, in 2022 chiar si in Romania, exista solutii terapeutice. La Cluj-Napoca o echipa de medici dedicati reusesc sa corecteze si sa redea functionalitatea cavitatii orale afectate de gura de lup si buza de iepure la animalele de companie.

Puii afectati de palatoschizis sau cheilopalatoschizis au dreptul la viata. Ei au o dezvoltare intelectuala identica cu a celorlalti frati din cuib.

Diagnosticul gurii de lup si a buzei de iepure la animalele de companie

Diagnosticul gurii de lup si a buzei de iepure se pune relativ simplu la nastere. Buza de iepure se observa chiar si de catre un nespecialist. Aveti o imagine reprezentativa mai jos, din colectia personala.

Foto 1: Cheilognatopalatoschizis unilateral sau buza de iepure unilaterala.

Sursa foto: colectia personala

Gura de lup, daca nu este insotita de buza de iepure, este poate usor mai greu de identificat daca nu se deschide gura puiului la nastere. De acea, specialistii in chirurgie maxilo-faciala veterinara recomanda o inspectie a cavitatii orale la animalele de companie inca de la nastere. Gestul este unul usor de realizat si poate salva vieti.

Foto 2. Palatoschizis complet sau gura de lup

Sursa foto: colectia personala

Daca totusi a trecut neobservata o gura de lup intr-o prima etapa, cu siguranta vor aparea rapid semnele indirecte. Semnele indirecte vor aparea rapid daca puiul este norocos. Fac aceasta afirmatie pentru ca aceste afectiuni au potential vital. Gura de lup presupune lipsa fuzionarii complete intre oasele palatului in timpul dezvoltarii embrionare. Aceasta lipsa duce la o comunicare directa intre nas si gura, permitandu-se pasajul alimentelor si lichidelor din gura spre nas. Iar de la nivelul nasului exista doua directii: fie spre nari, fie spre plamani. Netratate, in timp, pot duce la pneumonie de aspiratie/pneumaniae ab ingestum cu moartea pacientului. Intelegand diagnosticul, vom intelege si semnele clinice care ne duc cu gandul al o astfel de afectiune: secretii nazale, stranut si fornait dupa ingestia de alimente lichide sau semilichide, scadere in greutate, scuturat de cap dupa bautul apei.

Incidenta si rasele predispuse

La nivel global nu exista o statitistica relevanta pentru a putea sa ne pronuntam care sunt rasele predispuse la aparitiia gurii de lup si buzei de iepure la animalele de companie. S-au realizat studii pe diverse rase, dar in etape in care acele rase erau populare, iar recombinarea genetica era limita la exemplarele unor canise. Aceste studii sunt astfel nerelevante pentru o rasa, de vreme ce au urmarit o perioada limitata de timp anumite canise.

Factori predispozanti in aparitia acestor afectiuni

Aceste afectiuni apar fie singular, fie in cadrul unor sindroame. Sunt incriminati factori de mediu si factori genetici.

S-a stabilit, insa, ca rasele brahicefalice sunt mai predispuse la aparitia acestor lipse de fuzionari in perioadele embrionare. De ce: Pentru ca rata de crestere a calotei craniene este mult mai mare decat a oaselor viscerocraniului, astfel existand o tractiune din partea acestora, favorizand lipsa de coalescenta si ramanerea in urma a dezvoltarii oaselor palatului.

Incidenta este crescuta atunci cand gradul de cosangvinizare in canisa sau felisa este ridicat.

S-au realizat diverse studii cu privire la substantele medicamentoase care ar putea induce aceste patologii, insa sunt relevante doar pentru medicul veterinar. Acest lucru isi are explicatia in similitudinea genomului uman-genom canin, si exact ca in cazul sarcinilor umane, este foarte important sa fim atenti la ce medicamente se prescriu atunci cand pacientele sunt gestante. De altfel, atunci cand discutam de factori de mediu, trebuie sa ne gandim la tot ce inseamna mediul embrionului: de la lichidul amnionic, la uter, la corpul mamei, la ce mananca mama, la ce factorii fizici si chimici ai mediului inconjurator. Incidenta despicaturilor de plalat la animalele de companie a fost crescuta in perioadele periaccidente nucleare.

Cresterea puiului pana in stadiu de operabil

Puii norocosi ajung sa fie operati si salvati. Operatia salvatoare este posibil de realizat in jurul varstei de 5-6 luni. Pana atunci, un om cu inima mare, un inger pazitor al acestor suflete se ingrijeste de hranirea corespunzatoare a acestuia, astfel incat sa fie operabil si sa supravietuiasca anesteziei inhalatorii de doua ore. Aproximativ doua ore dureaza interventia de corectare a gurii de lup si a buzei de iepure la animalele de companie.

Mai exista un motiv pentru care aceste operatii se realizeaza in jurul acestei varste, si anume acela ca atunci sunt cel mai apropiate fragnmentele osoase, urmand apoi, datorita puseeelor de crestere sa se indeparteze din nou.

Alimentatia puiului cu gura de lup si buza de iepure implica anumite particularitati pe care, daca va intereseaza vi le voi da in privat. Trebuie doar sa imi scrieti sau sa ma contactati pe whats app si atat eu, cat si colegii mei va vom sta la dispozitie cu sfaturi competente.

Rezultate postoperatorii

Rezultatele postoperatorii, asa cum puteti vedea in imagini, sunt spectaculoase. Exemplarele incep sa creasca in greutate, iar calitatea vietii le este clar imbunatatita. O operatie reusita ofera viata de calitate, atat proprietarului, cat si pacientului.

Foto3. Buza de iepure operata

Sursa foto: colectia personala

Fig. 4 Palatoschizis operat. Aspect la o luna.

Sursa foto: colectia personala

In final, as dori sa retineti ca atat cainii cat si pisicile cu gura de lup si buza de iepure au dreptul la viata si pot fi operabili in Romania.

FOTO: dentovet.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea