Animalute

#fracturi dentare #animale de companie #Dr. Raluca-Ioana Nedelea #stomatologieveterinara #dentovetro

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Fracturile dentare la animalele de companie

Fracturile dentare la animalele de companie se intalnesc frecvent. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de lipsa de informare a proprietarilor. Mai rar, hazardului. Netratate, pot conduce la complicatii dureroase. Aceste complicatii sunt dureroase atat pentru patruped, cat si pentru proprietarul care empatizeaza si simte fiecare durere mai intens decat daca ar fi durerea proprie. In acest articol vom dezbate generalitati, factori favorizanti, semnele clinice, optiuni terapeutice, dar si consecintele in timp, daca aceste fracturi nu sunt tratate.

Fracturile dentare la animalele de companie - generalitati

Fracturile dentare la caini au ca principale cauze contactul direct cu obiecte dure. Este incetatenita ideea ca, a oferi oase fierte de vita, reprezinta dovada suprema a iubirii omului pentru copilul patruped. Trebuie sa fim constienti ca oasele prin fierbere se intaresc, nu devin mai moi. Practic oferim suferinta, plini de bune intentii. Am auzit frecvent motivatii de tipul ”doresc sa i le fierb ca sa fiu sigur ca nu sunt cu Salmonella”. Nimic mai fals decat aceasta afirmatie. Fiecare carmangerie sau lant mare de magazine are oameni abilitati care verifica conformitatea produselor vandute. Nimeni nu isi permite sa nu tina la temperatura potrivita sau sa nu analizeze din punct de vedere veterinar produsele de origine animala.

O alta cauza des intalnita sunt accidentele de joaca fie cu lemne dure, fie cu pietrele. Am avut numerosi canini fracturati in aceste conditii. Copiii patrupezi au mintea unor copii de maxim 5 ani. Dumneavoastra trebuie sa fiti un parinte responsabil si sa anticipati jocurile si situatiile care il pot accidenta. Relatia cu copilul patruped este de continua negociere. Depinde de dumneavoastra sa ii indreptati atentia catre alte jucarii mai putin dure si cu potential mai scazut de fracturare a dintilor.

Carnasierii si caninii sunt cei mai des fracturati dinti in cazul cainilor.

Fracturi dentare la caini - Sursa foto: Dentovet

Pisicile isi fractureaza frecvent caninii. Explicatia fracturarii atat de frecvente a caninilor in cazul felinelor consta in pozitia excentrica in arcul dentar al acestora, dar si in lungimea lor. Lungimea coroanei dentare a caninilor este mult mai mare in comparatie cu lungimea celorlalti dinti de pe arcada dentara. Spre deosebire de caini, pisicile nu isi rup dintii in jocul cu obiecte dure. Ele isi rup dintii in bataile pentru suprematie sau in perioadele de imperechere, prin lovire dinte in dinte sau dinte-podea, sau in aterizari prost calculate la salturile prin casa.

Fractura dentara canin de pisica - Sursa foto: Dentovet

Trebuie sa stiti ca nu exista explicatii de tipul ”animalul meu de companie meu are dintii mai slabi”. Cei care au probleme de mineralizare, sau de structura a smaltului au un aspect morfologic net diferit. Va invit sa cititi articolul nostru anterior de pe acest site.

Explicatia fracturarii carnasierilor la caine a venit de la o universitate din Statele Unite ale Americii, unde un colectiv de ingineri si medici stomatologi veterinari au ajuns la concluzia ca nu forta impactului este cea care determina fractura, cat unghiul de atac al corpului contondent. Daca acest unghi este de 60 de grade, cel mai probabil fractura va implica camera pulpara necesitand interventie de specialitate.

Atrag din nou atentia asupra coarnelor de cerb, atat de des laudate pe retelele de socializare. Specialisti din Rusia si SUA, au demonstrat si au tratat fracturi dentare complicate consecutive admistrarii unor astfel de produse.

Semnele clinice ale fracturilor dentare

Semnele clinice directe sunt suprafete anfractuoase aparute pe suprafata dintilor, o reducere in volum a dintelui fracturat, iar in interiorul suprafetei dintelui se poate observa un punct roz-rosu daca fractura este recenta, sau un punct maro-gri-negru daca fractura este veche.

Intotdeauna vom compara dintele pe care il suspicionam cu fractura cu dintele omolog de pe cealalta parte a cavitatii orale.

Semnele indirecte pentru o fractura dentara sunt:

  • Lipsa apetitului: Brusc, momentul alimentatiei nu mai este cel mai asteptat moment al zilei.
  • Modificari de culoare ale dintelui: Lipsa vascularizatiei normale, consecutive expunerii pulpei dentare in cavitatea orala, modifica transluciditatea si culoarea dintelui.
  • Preferinta pentru anumite alimente: Am avut cazuri in care erau preferate bobitele pentru ca nu transmiteau atat de fidel variatiile de temperatura.
  • O cantitate de tartru localizata: De fiecare data cand vad dinti solitari incarcati cu tartru, stiu ca acel dinte doreste sa imi spuna ceva.

Sursa foto: Dentovet

  • Existenta unor engrame de masticatie: Atunci cand in timpul masticatiei copilul patruped incearca sa evite o zona dureroasa apar trasee noi, atipice de miscari ale mandibulei in raport cu maxilele.
  • Scaparea alimentelor din gura: Atunci cand hrana ajunge pe dintele dureros si declaseanza un puseu acut de durere, exact ca in cazul oamenilor, copilul patruped va scapa hrana din gura.
  • Hipersalivatia este un alt semn al durerii la nivelul cavitatii orale.
  • Schimbarile de dispozitie si de comportament se intalnesc frecvent in cazul fracturilor. Nici noi nu suntem in apele noastre daca avem o fractura dentara.
  • Pointing-ul sau indicarea zonei dureroase cu labuta.
  • Apariția unor fistule tegumentare

Fistula tegumentara de cauza dentara - Sursa foto: Dentovet

Iata cateva din semnele care ar trebui sa va puna pe ganduri si sa va adresati cabinetului de stomatologie veterinara.

Optiunile terapeutice existente la acest moment in Romania

In acest moment, Romania are stomatologie veterinara de calitate internationala. In cadrul Congresului European de Stomatologie Veterinara de la Utrecht, in 2019, am prezentat o reconstructie protetica de zirconiu pentru o pisicuta cu caninul fracturat, ca mai apoi sa public studiul nostru realizat pe reconstructii dentare la caini si pisici.

Haideti sa vedem care sunt posibilitatile terapeutice in cazul fracturilor dentare la animalele de companie.

Dintele o data fracturat, cu camera pulpara deschisa, este expus atacului bacterian al bacteriilor cavitatii orale. Acestea vor coloniza pulpa dentara si vor incepe procesele de degradare ale acesteia. Toate acestea implica durere pentru pacientul nostru.

In functie de tipul de fractura, de dinte, de varsta dintelui posibilitatile terapeutice variaza si sunt urmatoarele:

  • endodontie definitiva cu reconstructie coronara;
  • endodontie temporara, care favorizeaza apexifierea radacinii, si abia apoi, dupa maturizarea radacinii, endodontie definitiva cu reconstructie coronara;
  • extractie;
  • endodontie chirurgicala cu reconstructie coronara.

Tratamentul endodontic la animalele de companie se realizeaza cu rigurozitatea din endodontia umana si conform protocoalelor existente la nivel international. La noi in cabinet oferim toate premisele succesului pe termen lung, cu suferinta minima pentru pacient. Astfel, am investit intr-un laser chirurgical. Acesta ne asigura cea mai inovativa si mai non-invaziva metoda de sterilizare a canalelor radiculare, cu sanse scazute de aparitie a reactiilor apicale.

Sursa foto: Dentovet

Reconstructia coronara se poate realiza din materiale compozite fotopolimerizabile armate sau nu cu fibre de sticla, fie de tip protetic.

Reconstructie dinti cu obturatii fotopolimerizabile - Sursa foto: Dentovet

Atat pisicile, cat si cainii pot beneficia de coroane protetice de invelis, metalice sau de zirconiu. Atunci cand decizia inserarii unei coroane protetice este judicios aleasa respectandu-se regulile proteticii umane adaptate la particularitatile veterinare, succesul este pe termen lung.

Sursa foto: Dentovet

Extractia chirurgicala a dintelui fracturat este ultima optiune pe lista, insa nu o optiune de care sa ne ferim. De fiecare data cand durerea se indeparteaza, consideram un succes. Suferinta in tacere a pacientilor patrupezi este o realitate de care trebuie sa fim constienti.

Complicatiile in timp ale fracturilor dentare netratate

Pe langa suferinta zilnica in tacere a pacientului, apar complicatii locale si la distanta  in cazul fracturilor dentare.

Complicatiile locale, inflamatorii sunt parodontitele apicale cronice cu acutizarea acestora in perioadele de imunitate scazuta. In acutizari, apar abcesele care sunt impresionante. Abcesele surprind atat prin dimensiune cat si prin recurenta acestora. Abcesele nu trec cu antibiotice, doar trec dintr-o faza acuta intr-una cronica. Parodontitele apicale cronice trec doar cu interventie de specialitate. Aparitia abceselor nu inseamna neaparat extractie. Prin endodontia chirurgicala, de care va vorbeam anterior dintii pot fi salvati.

Complicatiile la distanta apar in timp, bacteriile orale fiind cunoscute pentru tropismul lor articular, cardiac si renal.

In consecinta, daca suspectati o fractura dentara nu ezitati sa apelati la specialist.

Sursa foto principala: Shuterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea