Animalute

# contaminare #infectii #animale #caine #toxoplasmoza #pisica #giardioza #capusa

Expertul Acasa.ro, dr. Nicoleta Simion, medic veterinar: 3 infectii transmise de animalele de companie

In conditiile cresterii continue a populatiei de caini si de pisici, ingrijirea corecta a animalului de companie este deosebit de importanta. Exista o serie de agenti patogeni transmisibili de la animal la om, in mod deosebit la persoanele imunosupresate, adica cele care au activitatea imuna foarte scazuta.

Inca de la primele vizite intr-un centru medical veterinar sunteti sfatuiti referitor la modul corect de ingrijire a animalului: deparazitari interne si externe, vaccinari, toaletari regulate.

Cele mai importante boli zoonotice (boli pe care oamenii le pot lua de la animale) asociate animalelor de companie sunt cele de tip parazitar. Medicii veterinari recomanda deparazitari interne la intervale regulate de 3-4 luni, iar extern o data pe luna.

Rolul animalelor de companie in diseminarea agentilor patogeni parazitari nu poate fi neglijat, dar nici nu reprezinta singura modalitate de infestare.

O grija deosebita se impune in cazul copiilor, fiind binecunoscuta posibilitatea de infestare a acestora prin geofagie (comportament care consta in consumul de pamant), dar si printr-o igiena deficitara. Se poate privi situatia per ansamblu, astfel ca in mod deosebit in mediul urban animalele fara stapan contribuie la cresterea nivelului de contaminare a mediului cu oua.

Cu toate acestea, nu orice zoonoza de tip parazitar (boala parazitara la animale, transmisibila omului) poate fi pusa pe seama cainilor sau pisicilor. Prepararea termica insuficienta a alimentelor, ingestia de carne infestata sau transmiterea prin intermediul insectelor sunt de asemenea modalitati clare de infestare.

Iata care sunt infectiile transmise de animalele de companie:

1 Toxocara Canis

Toxocara Canis este agentul cauzal al toxocarozei la om, iar imbolnavirile se produc prin:

  • Geofagie

  • Igiena deficitara

  • Contactul cu caini nedeparazitati sau accesul acestora in locurile de joaca ale copiilor

  • Alimente contaminate.

2 Giardioza

Giardioza este o alta zoonoza de tip parazitar, cu localizare intestinala, a carei perioada de incubatie poate debuta si incepand cu a treia zi postinfectie. La animalele de companie, aceasta parazitoza este evaluata clinic incorect, fiind de foarte multe ori pricipala cauza a scaunelor diareice la pui.

3 Toxoplasmoza

O alta zoonoza cu caracter grav si relativ frecvent intalnita este Toxoplasmoza. Gazda definitiva a acestui parazit este pisica, iar la om poate determina:

  • Tulburari nervoase

  • Malformatii congenitale

  • Avorturi

Contaminarea omului se produce prin ingerarea oochisturilor pe cale bucala, iar la gravide, prin traversarea barierei transplacentare, se produce infestarea fatului. Contaminarea pisicii poate fi evitata prin consumul de carne sau organe crude.

Desi nu se pot incadra in categoria zoonozelor as vrea sa atrag atentia asupra posibilitatii ocazionale de contaminare a omului prin muscatura de capusa.

Din nou, nu se poate incrimina unilateral animalul de companie prin prisma transmiterii babesiozei sau boreliozei, de exemplu. Expunerea in medii cu nivel crescut de contaminare cu capuse (paduri, zone camping, zone pescuit etc.) trebuie privita cu maxima seriozitate.

Deparazitarea externa lunara a animalului de companie ii poate salva viata acestuia, numarul de cazuri de babesioza in clinicile veterinare atingand procente alarmante.

Nicoleta Simion
Medic veterinar

Centrul Medical Vet Care Clinic
Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36
Site: www.vetcareclinic.ro
Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea