Animalute

#pisici #caini #giardioza #medic veterinar #giardia #tratament giardioza

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Boala care determina scaderea in greutate la caini si pisici

Giardioza este o infectie zoonotica, produsa de specii ale genului Giardia si care reprezinta la om cea mai frecventa parazitoza intestinala. Animalele tinere sunt predispuse imbolnavirilor si pot dezvolta boala clinica, pe cand gazdele adulte evolueaza de regula asimptomatic.
 
 
La nivelul intestinului subtire, Giardia spp. se prezinta sub doua forme: trofozoit (localizare endogena/intestin) si chist (in mediu). Boala evolueaza cu predilectie la copii si se manifesta prin sindrom diareic si slabire. Infectia se realizeaza prin ingestia chistilor viabili, iar transmiterea de la o gazda la alta se face prin contaminare fecal-orala.

La caine si pisica (Giardia canis si Giardia cati), trofozoitii colonizeaza jejunul (parte a intestinului subtire care uneste duodenul cu intestinul gros) si ileonul (portiunea terminala a intestinului subtire) determinand in acest mod diminuarea suprafetei de absorbtie si spolierea gazdei de substante nutritive.

Simptomatologia infectiei cu Giardia sunt reprezentate de:

  • sindrom diareic (fecale cu fragmente de mucoasa, uneori sangvinolente; la pisici, fecalele sunt moi, de culoare albicioasa si urat mirositoare).
  • inapetenta.
  • slabire progresiva.

Aparitia semnelor clinice variaza in majoritatea cazurilor in functie de statusul imun al gazdei. Diagnosticul giardiozei se bazeaza pe evidentierea trofozoitilor/chisturilor in fecale si se confirma prin examen de laborator. In cazul unei suspiciuni de giardia si a unui test coproparazitologic negativ, medicul veterinar va poate recomanda si alte examinari din cauza discontinuitatii eliminarii chisturilor.

Medicatia specifica va fi recomandata de catre medicul veterinar. Acesta ii poate prescrie pacientului o schema de tratament bazata pe unul sau mai multe medicamente cu eficienta crescuta (Metronidazol/Fenbendazol/ Furazolidon). Se va asocia tratamentului un regim alimentar bogat in fibre si, atunci cand starea clinica a pacientului o impune, si tratament de sustinere.

Exista putine dovezi care sa ateste transmiterea giardiei de la animale la om. Infectia la oameni se produce, de regula, prin contact direct sau prin intermediul surselor de apa contaminate. S-a constatat ca apa clorinata nu afecteaza viabilitatea chisturilor, rezistenta acestora in mediul umed fiind de 3trei luni.

Mijloacele profilactice impun actiuni de dezinfectare a mediului ambiant, inlaturarea fecalelor din curte/litiere, imbaierea animalelor prin care se vor indeparta urme de fecale de pe blana acestora.

Deparazitarile interne riguroase si testarile coproparazitologice (minim o data pe an) sunt esentiale pentru sanatatea animalului dumneavoastra chiar si in absenta semnelor de boala. Chiar daca animalul traieste in principal sau in exclusivitate in apartament, nu omiteti deparazitarile interne,  intrucat chiar dumneavoastra puteti aduce in locuinta pe talpile incaltamintei diferite forme parazitare.

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 
Centrul Medical Vet Care Clinic
Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36
Site: www.vetcareclinic.ro
Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea