Animale de companie

#obezitate animale de companie # hrana animale #obezitate

Vrei sa iti pui animalul de companie la dieta? Iata ce trebuie sa faci!

Obezitatea, boala secolului, afecteaza si animalele de companie, nu doar proprietarii. Primul lucru pe care trebuie sa il stie proprietarii de animale de companie este ca exista 6 tipuri de nutrienti necesari in alimentatia sanatoasa a cainilor si a pisicilor: proteinele, grasimile, carbohidratii, vitaminele, mineralele si apa.

Fiecare nutrient are un rol esential in aportul adus de hrana animalului. “Un caine de talie mare aflat in perioada de crestere are nevoie de un necesar energetic diferit fata de un caine de talie mica, hrana fiind conceputa pentru necesitatile fiecarei categorii in parte. Un anumit tip de acid gras omega 3, DHA este in mod special important pentru animalele de companie tinere. Acesta asigura dezvoltarea creierului si ochilor inainte si dupa nastere. Ca bonus suplimentar, acesta ajuta in procesul dresajului” ne sfatuieste dr. Luminita Marasoiu, Country Manager Hill’s.

Cele sase tipuri de nutrienti trebuie sa fie prezenti, in mod echilibrat, in hrana oricarui animal. Spre exemplu, proteinele sunt foarte importante pentru cresterea si refacerea tesuturilor dar ele trebuie dozate cu grija. Consumul de proteine in exces poate duce la aparitia afectiunilor renale iar in deficit determina o crestere deficitara a organismului. Pentru pisici, prezenta in almentatie a taurinei este importanta, intrucat pisicile nu pot sintetiza acest aminoacid. O reteta sanatoasa pentru micile feline trebie sa contina carne de rata, miel, vanat, pui, peste, proteina din ou, dar si de origine vegetala. Soia este considerata una dintre cele mai cunoscute si mai des utilizate surse de proteina de calitate superioara. Aceasta contine vitamine, acid folic, aminoacizi esentiali, fiind si o bogata sursa de fibre. Daca vreti sa dati pisicii un regim bazat pe proteine vegetale, mazarea este cea mai buna solutie.

Desi par a fi mai degraba periculoase, grasimile consumate cu moderatie ofera animalelor de companie o energie semnificativa. Din aceasta categorie fac parte si acizii grasi esentiali - omega-3 si omega -6 – care ajuta pielea sa isi mentina hidratarea. Ambele tipuri de acizi grasi consumati de animalele de companie mentin pielea sanatoasa si blana stralucitoare. Grasimile in exces determina obezitate si diabet zaharat iar in deficit determina o piele uscata, descuamata.

Vitaminele sunt cruciale pentru sanatatea permanenta a animalului dar acestea trebuie consumate cu moderatie. Vitaminele nu asigura energia necesara dar declanseaza multe dintre reactiile chimice necesare pentru eliberarea energiei. De asemenea ele ofera o varietate de beneficii pentru piele, oase, vedere si sistemul imunitar.

Al patrulea nutrient important in alimentatie sunt mineralele. Acestea ajuta la functionarea normala si eficienta a corpului. De exemplu, calciul si fosforul lucreaza impreuna pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, fiind importante in mod special pentru cateii si pisicile aflate in crestere.

Carbohidratii constituie surse de energie care ajuta celulele si muschii sa functioneze optim. Cu toate acestea, surplusul de carbohidrati este depozitat sub forma de grasimi si genereaza problemele de greutate ale animalului. Principala sursa de carbohidrati se gaseste in fibrele dietetice din graunte si cereale, facilitand hrana sa se miste in tractul digestiv. De asemenea, acestea constituie un surplus de volum, din acesta cauza animalele simtindu-se ,pline”.

Hidratarea este foarte importanta pentru sanatatea cainilor si pisicilor. Doar 15 % deficit de apa poate duce la probleme serioase de sanatate sau chiar la deces, avertizeaza specialistii. Pentru pisici, o cantitate potrivita de apa reduce riscul aparitiei catorva tipuri de afectiuni ale tractului urinar inferior. Este recomandat ca apa sa se lase la discretie, proaspata si la temperatura camerei. Schimbarea apei se face o data sau de doua ori pe zi.

Asemenea oamenilor, si animalele au nevoie de miscare pentru a-si conserva sanatatea. De aceea, miscarea este recomandata pe tot parcursul vietii, in special la caini. Pentru a nu ajunge sa trateze obezitatea, proprietarii de animale de companie pot provoca pisicile sa se joace macar 15 minute pe zi.

Specialistii spun ca exista trei factori care contribuie la starea de sanatate in etapele ulterioare de dezvoltare a cainelui sau a pisicii: codul genetic, mediul si nutritia. Codul genetic este un element incontrolabil, mediul este partial controlabil iar nutritia este singurul factor pe care il putem controla.

In perioada 5-7 mai, la Pet Expo, vizitatorii targul organizat in cadrul Romexpo vor putea afla mai multe despre cum pot asigura o nutritie sanatoasa animalelor de companie, de la specialistii prezenti. Mai multe detalii despre targ gasiti pe www.petexpo.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea