Animale de companie

#caini #animale #medic veterinar

Vizita la veterinar – stres pentru caini

Vizitele la medicul veterinar pot constitui un factor de stres pentru caini. Chiar daca in general cainele tau este un animal calm, acesta poate reactiona agresiv in cabinetul veterinar. Pentru a preveni ca acest lucru sa se intample, pregateste-l din timp pentru vizitele la veterinar.

 

1 Obisnuieste cainele cu prezenta persoanelor straine

 

Chiar daca animalul vede zilnic pe strada in timpul plimbarilor persoane straine, nu inseamna ca este obisnuit cu ele. Desi acesta este calm, lucrurile se pot schimba atunci cand acestea vor sa-l atinga. Exista caini carora nu le place sau le este frica sa fie mangaiati de persoane pe care nu le cunosc. De asemenea, nu trebuie sa uitam de categoria acelor caini care provin din rase agresive, care pot musca.

Atunci cand iesiti la plimbare, nu uita sa iei cu tine botnita. Lasa persoanele interesate sa-l mangaie si sa intre in contact cu el, inca de mic. In acest fel, vei evita ca animalul sa se sperie sau sa aiba un comportament agresiv atunci cand medicul il consulta.

 

2 Toaleteaza-l inainte de a merge la medicul veterinar

 

Perie-i cu atentie blana, pentru a indeparta firele de par care cad. Perierea este cu atat mai importanta cu cat animalul se afla in perioada de naparlire sau are blana lunga. In acest fel vei evita ca medicul sa se umple de par in timp ce-l consulta.

In cazul in care animalul are unghiile foarte ascutite si poate zgaria, este indicat sa i le tai inainte de a merge la control. Astfel vei evita ca animalul sa-l zgarie pe medic.

 

3 Afla daca il poti hrani in ziua respectiva

 

Cand faci programarea pentru consult, nu uita sa intrebi medicul daca poti hrani cainele. Exista anumite proceduri care cer ca unii caini sa nu fie hraniti inainte de control. De exemplu inaintea unei anestezii sau cand urmeaza sa-i ia probe de sange pentru analize.

In cazul in care medicul spune ca poate fi hranit, este totusi recomandat sa nu-l hranesti cu cantitatea obisnuita de mancare chiar inainte de a pleca la drum. Mancarea in combinatie cu stresul la care este supus in timpul vizitei la medic, ii poate face rau. Totodata, nu uita ca unii caini pot deveni agresivi daca sunt flamanzi. In acest caz, este indicat sa-l hranesti cu aproximativ o ora-doua inainte de a pleca sau sa reduci cantitatea de hrana la jumatate.

Nu uita sa iei in calcul si faptul ca unii caini au rau de masina . Asadar, in cazul in care cabinetul veterinar nu se afla in apropierea casei si cainele trebuie transportat cu masina, ar fi bine sa nu-l hranesti inainte, cu atat mai mult cu cat stii ca animalul are rau de masina.

 

4 Transporta-l adecvat

 

Indiferent daca clinica se afla langa casa si puteti merge pe jos sau este necesar sa sa circulati cu autoturismul sau cu transportul in comun pentru a ajunge la aceasta, va trebui sa ai in vedere cateva aspecte importante.

Botnita. In special in cazul unor caini de talie medie si mare si a raselor de caini agresive, botnita este indispensabila. Chiar daca animalul pe care il ai este bland, atunci cand se afla in cabinetul veterinar trebuie neaparat sa poarte o botnita. Astfel vei evita ca acesta sa-l muste pe doctor. Chiar si cei mai blanzi cainii pot reactiona agresiv daca li se fac injectii sau daca sunt palpati intr-un loc dureros.

Lesa sau ham. Sunt de asemenea necesare atat pe drum cat si in cadrul salii de asteptare. Acestea sunt utile pentru a controla cu promptitudine comportamentul animalului. Lesa/hamul va fi dat jos doar in momentul in care cainele intra in cabinetul veterinar.

Cusca sau geanta de transport. Sunt utile in special in cazul unor rase de sanatate precara.

 

5 Observa-i comportamentrul in camera de asteptare

 

Este posibil ca odata ajunsi la medicul veterinar sa trebuiasca sa astepti pentru o scurta perioada in camera de asteptare. Aici animalul se poate intalni cu alti caini, pisici sau alte animale de casa . Pentru a evita eventualele conflicte, este foarte important sa-i pui lesa cainelui si sa-l tii langa tine. In cazul in care in interiorul camerei se afla una sau mai multe pisici, iar cainele tau incepe sa le latre, cel mai bine este sa iesi cu el afara si sa astepti acolo pana iti vine randul.

Astfel vei evita ca animalul tau, dar si animalele celorlalte persoane care asteapta, sa se strezeze. Nu uita ca un animal, cu cat este mai stresat, cu atat examinarea medicala va fi mai dificila.

 

6 Calmeaza-l daca este stresat

 

Daca observi ca animalul este stresat, vorbeste cu el pe un ton scazut, pentru a-l calma.

De asemenea, in timpul consultatiei este indicat sa stai tot timpul langa el si sa-i vorbesti, sa-l lauzi cand este cuminte si sa-l mangai usor pe crestet.

Dupa examinare, cu acordul medicului veterinar, ii poti da cateva gustari. In acest fel cainele se va relaxa mai rapid si este posibil sa devina mai cooperant data viitoare.

www.ct.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea