Animale de companie

#pisici #rase #rase de pisici

Van Turceasca

Van Turceasca sau Turkish Van este o rasa de pisici originara din Turcia. Din cauza aspectului asemanantor cu cel al pisicilor din rasa , cele doua rase sunt adesea confundate. Acestea pot fi distinse prin faptul ca Van Turceasca prezinta pete mai inchise la culoare in zona cozii si a ochilor.

 

Istoric

 

Incepand cu secolul al XVI-lea au fost aduse in Europa numeroase pisici cu blana lunga. Printre acestea se aflau si pisici cu par lung care nu apartineau niciunei rase. Acestea s-au inmultit in zona lacului Van din Turcia.

In anul 1960, crescatoarea Laura Lushington a dus in Anglia cateva dintre aceste pisici, pe care le-a inmultit. Cativa ani mai tarziu crescatoarea a prezentat pisicile in cadrul unei expozitii feline, acestea fiind apreciate de expozanti si juriu. In 1969 pisicile au fost acceptate de Cat Fancy Asociation. Rasa a fost numita original „Turkish Cat”. Numele rasei a fost insa schimbat in 1979 in SUA si in 1985 in Europa, in „Turkish Van”, pentru a nu se crea nicio confuzie cu „Turkish Angora Cat”.

Pentru o lunga perioada de timp aceste doua rase au erau confundate si se credea ca Van este o varietate a pisicilor Angora Trceasca. Testele ADN facute celor doua rase au aratat ca nu sunt inrudite.

In prezent, in Europa sunt foarte putini crescatori ai acestei rase.

 

Caracteristici fizice

 

Tukish Van este o rasa de pisici de talie medie. Corpul unei Van Turceasca este lung, musculos si bine conturat. Masculii sunt in general mai mari decat femelele. Dimensiunile standard ale rasei sunt de 6-7 kg la masculi si 5-6 kg la femele. O pisica din rasa Van Turceasca are nevoie de cel putin 3 ani pentru a ajunge la maturitate.

Picioarele sunt de lungime medie, cele din spate fiind putin mai lungi decat cele din fata. Acestea se termina cu labute rotunde si puternice. Coada are o lungime medie si este stufoasa, semananad cu cea a unei vulpi.

Capul acestei pisici are o marime medie, proportionala cu cea acorpului. Capul este rotund si se ascute usor spre bot. Privit din fata, acesta are o forma triunghiulara. Urechile sunt mari si ascutite la varf. Ochii au dimensiuni medii si sunt rotunzi. Culoarea acestora este albastra sau galben-portocalie, asemanatoare chihlimbarului.

Corpul pisicii este acoperit de o blana de lungime medie care este impermeabila. Blana unei pisici Van Turceasca are un aspect lucios iar la atingere este moale si catifelata. Blana din zona cozii este mai lunga. Blana acestei pisici este predominant alba, iar in zona cozii si a ochilor prezinta pete inchise la culoare de la maro, pana la negru.

 

Temperament

 

O pisica apartinand rasei Van Turceasca este inteligenta si foarte afectuasa. Aceasta se ataseaza rapid de membrii familiei, pe care are obiceiul de a-i urmari prin casa. Van Turceasca nu accepta sa stea singura intr-o camera stiind ca unul dintre membrii familiei se afla intr-o alta incapere si va face tot posibilul sa ajunga la acesta.

Este o pisica activa, careia ii place sa se joace si sa faca miscare. Aceasta poate fi adesea surprinsa in timp ce sare pe obiectele de mobilier pentru a se distra si totodata, pentru a explora imprejurimile.

In special Van Turceasca adora sa se joace impreuna cu unul din membrii familiei insa se poate juca la fel de bine si singura, cu jucariile ei preferate. Aceasta pisica poate chiar sa invete sa aduca inapoi jucarille pe care i le arunci, atunci cand va jucati.

Ca si in cazul pisicilor din rasa Angora Turceasca , Van Turceasca adora sa se joace cu apa si este un bun inotator.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unei pisici Van Turceasca este de 9 - 15 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului