Animale de companie

#vaccin #caine #ingrijire caine

Vaccinuri obligatorii la catei

Vaccinarea cateilor este cea mai sigura metoda de prevenire a bolilor infectioase specifice patrupedelor, unele dintre ele fiind chiar letale. Este bine sa stii ca vaccinarea catelului tau este o investitie financiara buna in ceea ce priveste sanatatea animalului. Numai prin vaccinarea corespunzatoare, in momentul in care catelusul tau va intra in contact cu un virus, corpul sau va raspunde foarte rapid, producand anticorpi si impiedicand instalarea bolii.


1 Schema de vaccinuri


Este bine ca vaccinarea cateilor sa inceapa dupa varsta de 6 saptamani. Schema de vaccinare este stabilita de regula de medicul veterinar si se continua la un interval de doua-patru saptamani intre administrari, pana cand catelul va avea aproximativ 6 luni. De obicei schema de vaccinare a cateilor este urmatoare:

 

  • 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei
  • 8 saptamani: vaccin polivalent (tetravalent)
  • 12 saptamani: vaccin polivalent (hexavalent)
  • 14-15 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
  • 6 luni: vaccin antirabic


2 Primul vaccin


Primul vaccin vizeaza doua maladii importante - Parvoviroza canina si maladia Carre (jigodia), ambele fiind cele mai grave boli pe care le pot contacta cateii.

Parvoviroza canina este o boala foarte grava, adeseori mortala, produsa de unul dintre cei mai mici virusi ai familiei Parvoviridae. Descoperit abia in anii 1978, acest virus este deosebit de rezistent, fiind capabil sa supravietuiasca in mediu la temperaturi extrem de scazute, pana la 6 luni. Odata ajuns in organism, virusul distruge celulele albe si apoi, prin sange, ajunge in intestinul subtire. Aici distruge celulele mucoasei intestinale, astfel incat bacteriile care se dezvolta in mod normal in intestin ajung in sange. Procesele normale de absorbtie intestinala nu se mai produc si in felul acesta se ajunge la deshidratare severa. Exista anumite rase cu o predispozitie marita la aceasta boala cum ar fi rottweiler, doberman sau pit bull terrier .

Maladia Carre (jigoda) este provocata de un virus din familia Paramixoviridae. Infectia are loc pe cale respiratorie  (de cele mai multe ori) sau digestiva. Semnele neurologice de boala debuteaza de obicei cu dese contractii involuntare ale muschilor. Ulterior, se pot instala si semne mai grave cum sunt convulsiile asemanatoare cu cele din epilepsie, cu hipersalivatie si contractarea musculaturii mandibulei, pierderea echilibrului, deteriorarea capacitatilor motorii. Odata cu instalarea semnelor neurologice grave, rata de mortalitate este de peste 90%.


3 Celelalte vaccinuri pana la varsta de 1 an


Urmatoarele doua doze de vaccin protejeaza cainii impotriva parvovirozei, jigodiei, hepatitei Rubard, parainfluentei canine si leptospirozei.

Este bine sa stii ca leptospiroza este contagioasa si transmisibila la om. Leptospirele sunt prezente in urina si orice corp infectat de aceasta poate fi un focar de infectie. De asemenea, aceste bacterii supravietuiesc in apa statuta si in cadavrele de animale care au fost infectate. Leptospirele sunt bacterii care se reproduc in sistemul sanguin si lezeaza vasele de sange prin intermediul toxinelor care le produc, cele mai afectate organe fiind ficatul si rinichii.

Urmatorul vaccin protejeaza animalul de coronaviroza, o boala foarte contagioasa cu evolutie acuta care afecteaza sistemul digestiv al cainilor. Boala se manifesta prin voma severa, diaree si deshidratare si se raspandeste foarte usor prin excretiile animalului infectat.

Vaccinul antirabic poate fi facut incepand cu varsta de 6 luni iar acesta se repeta pe toata durata vietii.


4 Vaccinuri dupa varsta de 2 ani


Dupa ce ai urmat schema de vaccinare a catelului tau este bine sa discuti cu medicul veterinar despre continuarea programului de imunizare. Necesitatea vaccinarii trebuie stabilita in functie de zona in care traieste cainele si stilul de viata pe care il are. In functie de cerintele specifice fiecarui caine se poate recoamanda repetarea vaccinurilor polivalente in fiecare an sau imunizarea impotriva altor boli ca Lyme si giardia .

Boala Lyme
este o infectie bacteriana care se transmite prin intepatura de capusa. Se caracterizeaza prin inflamarea multor sisteme ale corpului, cauzand o multime de simptome - sau semne clinice - in jurul incheieturilor, sistemul central nervos, inima si alte tesuturi.

Giardia produce imbolnavirea prin lezarea intestinului subtire, care conduce la maldigestie si malabsorbtie, simptomele principale ale bolii fiind diareea si productia excesiva de gaze. Cainii sunt purtatoari ale unor tulpini de giardia care sunt infectioase pentru om, astfel ca transmiterea animal-om este posibila.


Sursa foto: www.webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea