Animale de companie

#vaccin #pisica #animale de companie

Vaccinuri importante pentru pisici

Stiai ca pisicile au un sistem imunitar insuficient dezvoltat in primii doi ani de viata? Prin vaccinare se pot preveni o serie de boli foarte grave, contagioase, care pot fi chiar mortale pentru o felina. Chiar daca pisica nu iese din casa, riscul de a se imbolnavi este mare pentru ca virusii pot fi adusi in locuinta de afara, pe pantofi sau pe haine.


1 Schema de vaccinare


Medicul veterinar va stabili o schema de vaccinare in functie de stilul de viata al pisicii tale. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa-i dai voie animalului tau de companie sa se plimbe pe afara va fi nevoie sa repeti mai des anumite vaccinuri si deparazitarile. Si asta pentru ca in aceste cazuri exista un risc crescut ca pisica ta sa contacteze vreo boala de la alte animale cu care intra contact.

Pe de alta parte , este recomandat sa nu te gandesti ca, daca pisica ta traieste in casa si nu intra in contact cu alte animale, nu are nevoie de vaccin. Exista boli pe care le poate face chiar daca felina nu iese din casa care de altfel pot fi prevenite cu un simplu vaccin.


2 Cand incepe vaccinarea


Pisicile pot fi vaccinate incepand cu varsta de 8-9 saptamani. Aceste vaccinuri sunt foarte importante pentru puiutii de pisica intrucat sistemul lor imunitar este slab dezvoltat iar laptele matern contine din ce in ce mai putini anticorpi.

Vaccinurile puiutilor sunt eficiente doar daca sunt repetate, rapelurile fiind la 2-3 saptamani, respectiv un an. Este foarte important sa se respecte termenul dat de medicul veterinar intre rapeluri pentru ca orice abatere de la schema de vaccinare de 3-4 saptamani inseamna reluarea schemei de la ultimul vaccin de la care s-a intarziat.


3 Principalele vaccinuri


Vaccinurile principale pentru pisici asigura protectie pentru urmatoarele boli:
 

  • leucoza felina;
  • peritonita infectioasa felina (FIP virus);
  •  enterita infectioasa (panleucopeniei);
  • rinotraheita infectioasa (virusul herpes);
  • caliciviroza;
  • rabie .
     

Toate aceste afectiuni sunt foarte contagioase si pot avea o evolutie acuta sau cronica. Unele dintre boli au putine simptome insa pot crea probleme dintre cele mai grave. Transmiterea lor se poate realiza prin contact cu feline bolnave sau purtatoare, prin contactul cu secretiile si excretiile acestora sau de pe hainele proprietarilor. Tratamentul acestor boli este stresant pentru animale, este costisitor si deseori da rezultate slabe.

Vaccinarea antirabica a pisicilor este obligatorie si se face la varsta de 3 luni, cu rapel anual.


4 Vaccinuri la pisica adulta


Protectia vaccinurilor primite de pisica in primele luni de la nastere nu tine toata viata.

Este recomandat ca in fiecare an sa mergi cu pisica la un cabinet veterinar pentru a repeta vaccinarea, astfel ca animalutul tau de companie sa fie protejat in continuare impotriva bolilor infectioase.

Repetarea anuala a vaccinarii este foarte importanta si ajuta la intarirea sistemului imunitar .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea