Animale de companie

#bolile animalelor #boli #animale #caini

Urolitiaza la caini

Urolitiaza este o boala intalnita frecvent la caini. Aceasta se defineste prin formarea la nivelul aparatului urinar a unor concretiuni minerale, organice sau anorganice, numite uroliti. Acestia se formeaza in urma agregarii de cristale din substantele organice sau anorganice excretate la nivel urinar. In majoritatea cazurilor urolitiaza este corelata cu leziuni infectioase ale cailor urinare. Cei mai predispusi la aceasta boala sunt masculii.

In faza incipienta apare cristaluria, in functie de natura chimica. Acestea pot fi: cristale de fosfati amoniaco magnezieni, oxalat de calciu mono sau dihidrat, fosfati de calciu, cistina, urati de amoniu, dar si unele cristale inatalnite mai rar: carbonat de calciu, tirozina, bilirubina sau cristale provenite din anumite medicamente.

Cel mai frecvent, urolitii sunt localizati in vezica urinara , insa cea mai grava faza a bolii este atunci cand urolitii se afla la nivelul ureterelor sau uretrei. In cazul animalelor in varsta, aceasta boala poate fi fatala, cainele murind prin uremie daca nu se deblocheaza caile urinare.

“ In mod normal urina cainilor si pisicilor este usor acida. Pe de alta parte, majoritatea sarurilor sunt slab solubile in solutii alkaline, si de aceea, cu cat urina se alkalinizeaza, cu atat animalul respectiv este mai susceptibil de a forma nisip sau uroliti. O serie de bacteriii de la nivel vezical descompun ureea din urina in amoniac, compus ce alkalinizeaza urina“, a declarat dr. Razvan Zeta pentru animale.ro.

Detritusurile celulare formeaza baza de depunere pentru sarurile minerale. La unele rase (dalmatienii sunt cei mai predispusi, urmati de Pinscherul pitic de Dachshund, cainii din rasa Fox Terrier, Pechinez şi Schnauzer), formare de uroliti de diferite structuri este mai des intalnita, deoarece concentratia de saruri din sangele acestora este mult mai mare spre deosebire de alte rase.

Factorii care contribuie la formarea nisipului si a urolitilor (pietrelor) sunt cresterea concentratiei de saruri in urina care determina depunerea acestora la nivelul aparatului urinar. Deshidratarea sau hidratarea insuficienta sunt alti factori predispozanti deoarece creste concentratia de saruri minerale in urina si amplifica fenomenul de depunere a acestora”, a adaugat dr. Razvan Zeta.

Semnele aparitiei urolitiazei

“ Cele mai comune semne ale urolitiazei sunt urinarea frecventa si dureroasa precum si aparitia sangelui in urina ( hematurie ). Hematuria apare datorita leziunilor la nivelul mucoasei vezicale si uretrale. Mucoasa se inflameaza si devine dureroasa odata cu trecerea urinei ce antreneaza pietrele sau nisipul vezical, ce actioneaza ca un veritabil smirghel ”, a spus dr. Razvan Zeta.

Simtomele aparitiei nisipului/pietrelor la caini sunt asemanatoare cu cele ale omului: urinari frecvente, uneori cu urme de sange, senzatia continua de urinare chiar daca nu este cazul. Cainii vor adopta pozitia de urinat chiar daca nu vor reusi sa urineze sau vor urina doar cateva picaturi. In majoritatea timpului vor fi apatici si fara chef de joaca. Cand nu urineaza, cainii pot deveni agitati.

ATENTIE! Adesea simptomele acestei boli pot fi confundate cu constipatia, de aceea este bine sa mergi cu cainele la veterinar cand observi primele simptome.

Iti poti da seama prin palparea vezicii cu mana daca animalul are o problema sau nu. Daca animalul nu a mai urinat de mult timp, vezica se va simti foarte usor la mana deoarece globul vezical este mare si dur. Daca se ajunge la acest stadiu, medicul va interveni in regim de urgenta, pentru ca exista pericolul ca odata cu obstructia sa se produca disfunctii grave si ireversibile la nivel renal.

Suprainfectiile bacteriene, successive urolitiazei, pot fi destul de greu de tratat.

Spre deosebire de pietrele la vezica cele de la rinichi sunt mai rare, insa mai periculoase, deoarece determina hematurii sporadice fara a prezenta si semnele clasice ale urinarii frecvente. Pietrele care se mobilizeaza la nivelul rinichiului si coboara spre vezica prin ureter. Acest fenomen poate fi marcat de colici severe, febra, agitatie, semne care vor persista pana la eliminarea pietrei sau scoaterea ei din organism prin interventia chirurgicala.

Pentru a se identifica prezenta urolitilor in corpul animalului se va face o radiologie. In cazul in care urolitii prezinta o concentratie mare de materie organica este posibil ca acestia sa nu se vada.

Tratarea urolitiazei

Pentru a se stabili un tratament medicamentos, mai intai se va determina natura urolitilor.

In tratarea cistitei este recomandata administrarea de antibiotice. Calculii care s-au format din oxalat de calciu nu se pot dizolva medicamentos, motiv pentru care pot fi extrasi chirurgical.

“ Tratamentul medicamentos dureaza in general 5-7 zile, dar dieta speciala se mentine cca 4-6 luni. De asemenea se poate administra alopurinol, pentru a reduce cantitatea de acid uric pe care organismul il produce. Produse ca Vetrecal, Uro-Pet sau metionina gel pot fi administrate ca si adjuvante, medicul veterinar fiind cel care va stabili care dintre ele se potriveste precum si protocolul de administrare”, a spus dr. Razvan Zeta.

Un rol foarte important care sta la baza tratamentului o are dieta. Cainele trebuie sa consume cantitati reduse de proteine pentru a diminua formarea amoniacului in urina. Consumul de fosfor si magneziu de asemenea este bine sa fie scazut si este recomandata consumarea de lichide in cantitati mari. Daca diureza va fi mai puternica, urina va fi mai diluata iar pietrele se vor elimina mai usor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului