Daca esti posesorul unui caine neastamparat, care roade tot ce prinde - perne, cabluri, pantofi, care latră şi face gălăgie cand ti-e lumea mai draga, aleargă şi sparge lucruri prin casă sau, si mai rau, isi face nevoile pe unde apuca, ai nevoie de cativa pasi elementari pentru a-l cuminti. Instructorul de dresaj canin Mihai Nae te ajuta sa-ti dresezi catelul.
1. Îşi face nevoile în casă
Cauza: îl laşi prea mult singur, aceasta fiind modalitatea lui de a-ti atrage atentie sau de a te pedepsi.
Rezolvare: „Nu-l certa, pentru că i-ai da, astfel, atenţia pe care şi-o doreşte. Cea mai bună soluţie e să il scoti cat mai des la plimbare. Trebuie să ştii că un pui trebuie scos afară la 2-3 ore, în timp ce un câine adult poate rezista până la 12 ore. Imediat după ce ai terminat vaccinările, poţi să îl scoţi din casă la 15-20 de minute după ce i-ai dat mâncare şi stai cu el până îşi face nevoile. Se poate întâmpla să stai cu orele, sau doar câteva minute. După aceea, ofera-i o recompensă formată din bucăţele de carne fiartă şi du-l în casă. Următoarea ieşire va fi după 4-5 ore”, explică Mihai Nae, reprezentant al dresajieftin.ro.
2. Te muşcă prea tare de mâini şi de picioare
Cauza: nu ştie să se joace.
Rezolvare: Învata-l comanda „stai!”, sau „aşteaptă!” sau „n-ai voie!” Pronunţa aceste cuvinte pe un ton mai ridicat, pentru a-i distrage atenţia. Imediat ce se va opri îl lauzi şi îi dai o recompensă. Dacă nu reacţionează la comanda verbală, îl poţi corecta prin smucituri de lesă, însă e exclus să-l loveşti cu ceva, vă sfătuieşte dresorul canin. „Dacă îl baţi, va deveni sperios şi va asocia dresajul cu bătaia. Agresivitatea unui câine este o problemă ce ţine de felul în care stăpânul se poartă cu el de mic. Dacă stăpânul e prea blând, se va impune animalul, iar dacă stăpânul e violent, câinele va răspunde cu aceeaşi monedă”, mai spune specialistul.
3. Latra cand are el chef, fara un motiv anume
Cauza: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia.
Rezolvarea: Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să-l bagi în seamă, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază ignoră-l, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul (foto).
4. Roade cabluri, perne, canapele, papuci etc.
Cauza: excesul de energie
Rezolvare: Când pleci la serviciu, iar căţelul rămâne singur în casă, lasă-i o preocupare: o jucărie, un os de ros. Însă aceasta nu e o soluţie pe termen lung, e de părere Mihai Nae, pentru că şi de aceste jucării se va plictisi după 2-3 zile. Amenajează o cameră special pentru el, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acesta emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine. Cand esti acasa, scoate-l la plimbare, alearga-l, oboseste-l, lasa-l sa se joace cu alti caini, astfel incat sa-si consume energia.
5. Aleargă şi dărâmă lucruri
Cauza: nu e educat.
Rezolvare: Fiecare animal de companie ar trebui să invete comanda „aşteaptă!” Dacă o cunoaşte, câinele va şti să-şi aştepte cuminte în casă stăpânul, când acesta e la serviciu, va asculta când e trimis la loc, va aştepta cuminte în faţa magazinului, se va opri din lătrat dacă i se cere şi multe altele.
Încă de când animalul e mic, limitează-i accesul prin casă. Pentru a nu-ti mai distruge bunurile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta este puiut. E bine să puneti obiectele fragile astfel incat sa le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu va mai fi interesat să sară şi să doboare.