Animale de companie

#caini #terrier rusesc #animale #rase

Terrier Rusesc - Tchiorny Terrier

Terrier-ul negru rusesc este inca o rasa rara care isi trage originile din Rusia. Acest caine este un caine de paza si protectie , exceptional, iar daca este socializat adecvat poate fi si un companion al familiei excelent.

 

 Istoricul si originea

 

Dupa cum ii sugereaza si numele, terrier-ul negru rusesc este originar din Rusia. A fost creat la jumatatea anilor 1900 pentru a fi utilizat ca si caine de paza, rezultand in urma incrucisarii schnauzer-ului urias, Airdale terrier -ului, Rottweiler-ului, cainelui de apa rusesc si altor rase de caini utilitari, de talie mare. Terrier-ul negru rusesc a fost utilizat aproape exclusiv de catre armata ruseasca. Blana terrier-ului negru rusesc a fost perfectionata pentru a permite cainelui sa reziste in climatele extreme si in special iernilor rusesti geroase. Aceasta rasa este renumita si adorata in Rusia ca si caine de companie si, recent, a inceput sa-si castige popularitate si in afara tarii sale natale.

In mai 1984, rasa era recunoscuta de catre FCI. Terrier-ul negru rusesc era utilizat in Armata Rosie pentru aceleasi abilitati pentru care era utilizat Malinois-ul in Armata Franceza. In 1 iulie 2004, terrier-ul negru rusesc era recunoscut de catre American Kennel Club ca membru al grupei cainilor utilitari.

Astazi rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, BRTCA (Black Russian Terrier Club of America), SKC, NKC, BRAGG (Black Russian Association-Golden Gate), ANKC, ARPI, AKC, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Terrier-ul negru rusesc este un caine compact si robust, cu un aspect patratos pe de-a-ntregul si o prezenta impunatoare. Capul este butucanos, cu o frunte lata si este prevazut cu o mustata si o barba. Stopul trebuie sa fie bine definit, dar nu pronuntat. Nasul este mare si de culoare neagra. Maxilarele sunt mari si puternice. Ochii de culoare inchisa sunt bine distantati. Urechile sunt triunghiulare, cu varfurile rotunjite, situate in varful capului si atarnand astfel incat varful lor sa ajunga pana la nivelul unghiurilor externe ale ochilor. Gatul trebuie sa fie gros, musculos si puternic. Lungimea corpului trebuie sa fie direct proportionala cu inaltimea la nivelul greabanului, dandu-i cainelui un aspect patratos. Umerii depasesc linia spinarii, iar crupa este usor lasata fata de aceasta. Coada este de regula scurtata si purtata in continuarea spinarii. Labele sunt mari, asemanatoare celor de urs, de culoare neagra, cu pernite mari si unghii groase si inchise la culoare. Membrele anterioare trebuie sa fie drepte si ciolanoase. Membrele posterioare sunt osoase si musculoase, cu un grad mare de angulatie.

Blana terrier-ului negru rusesc este de lungime medie spre lunga, 2,5-10 cm, si nu este in realitate ondulata, ci pare mai mult zburlita. Coloritul acesteia, dupa cum ii sugereaza si numele, trebuie sa fie negru. Exemplarele cu marcaje albe sau maron sunt descalificate.

Terrier-ul negru rusesc adult poate atinge o greutate corporala in jur de 36-65 kg, masculii fiind mai mari si mai masivi in comparatie cu femelele. Inaltimea la nivelul greabanului este de 64-74 cm la mascul si de 64-72 cm la femela, cu o toleranta de 3 cm daca cainele este bine proportionat.

 

 Personalitatea

 

Terrier-ul negru rusesc este un caine puternic si impunator. Sunt caini inteligenti si protectori nativi. Credincios familiei sale, terrier-ul negru rusesc este distant cu strainii si ar trebui socializat cu diferite persoane si alte animale inca din copilarie. Terrier-ilor negri rusesti le place sa sara, sa se joace si sa li se dea atentie. Majoritatea adora zapada si apa. Se vor talavi in zapada si vor plonja in apa fara nici cea mai mica retinere.

Acest caine latra numai atunci cand crede ca este necesar. Agil, el este intotdeauna pregatit sa-si apere familia si proprietatea. Sunt caini mai tardivi, care se maturizeaza mai tarziu. Contactul apropiat cu familia sa, scoate la iveala cele mai bune calitati ale acestui caine.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Terrier-ul negru rusesc reuseste sa fie un caine de companie daca socializeaza adecvat inca din copilarie. Sunt toleranti cu copiii daca cresc alaturi de acestia. Terrier-ii negri rusesti nu se inteleg bine cu alte animalute de casa care au tendinta de a fi dominante, dar sunt toleranti cu cele care se supun. Acesti terrier-i evita luptele cu alti caini, dar masculii nu pot convietui cu alti caini de talie mai mare si care sunt tentati sa ii domine. Socializarea precoce este cruciala la aceasta rasa pentru a reduce pornirile lor de dominatori mai tarziu in timpul vietii.

Acesti caini prefera curtile spatioase si ingradite, dar se adapteaza si vietii intr-un apartament daca sunt scosi zilnic la plimbari lungi. Sunt relativ inactivi in interiorul caminului si indiferent cat de mare este curtea pe care i-ati pune-o la dispozitie, ei se vor aseza la usa asteptand sa fie invitati inauntru. Nefiind o rasa activa, terrier-ul negru rusesc prefera sa-si petreaca tot timpul alaturi de familia sa, dar va aprecia intotdeauna clipele in care alearga nestingherit sau se joaca. Nu sunt caini care sa poata fi crescuti intr-un padoc, avand in permanenta nevoie de compania stapanului lor.

 

 Dresajul

 

Terrier-ul negru rusesc este inteligent si poate fi independent. Daca dresajul de supunere este efectuat de timpuriu de catre un dresor ferm si consecvent, terrier-ul negru rusesc poate deveni un membru al familiei foarte ascultator si afectuos. Terrier-ii negri rusesti nedresati pot fi incapatanti, neascultatori si dominanti. Sunt caini usor de educat sa-si faca necesitatile fiziologice in afara caminului si nu au nevoie sa fie educati sa mearga in lesa. Terrier-ilor negri rusesti le plac orele de dresaj si nu-si doresc nimic altceva decat sa-si multumeasca stapanii.

 

 Aspecte particulare

 

Terrier-ii negri rusesti pot fi agresivi cu strainii, in special daca nu socializeaza adecvat inca din copilarie. Acestui caine nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca liber din lesa.

Blana sa impermeabila este formata din fire de par ondulate, aderente la piele, groase, sarmoase si rezistente. Stratul profund de puf este des si bine dezvoltat. Trimarea periodica, de 2-3 ori pe an, si ingrijirea profesionista sunt necesare. Striparea se poate realiza numai daca parul are o textura prea moale. Terrier-ul negru rusesc va fi periat o data pe saptamana, iar parul din pavilionul urechilor si dintre degete va fi inlaturat. Terrier-ilor negri rusesti le cade parul foarte putin, daca sunt periati si nu naparlesc niciodata.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Terrier-ul negru rusesc este o rasa robusta si rezistenta cu putine sensibilitati de ordin medical. Cel mai frecvent semnalate sunt:

  • displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • displazia de cot, o anomalie de dezvoltare a anumitor parti ale articulatiei cotului in timpul fazei de crestere a cainelui, are ca rezultat formarea unei suprafete articulare neregulate, aparitia inflamatiei, umflarii si deformarii articulatiei, schiopaturii si artritei.
  • atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.

Atopia este o afectiune asociata cu alergii si infectii ale urechilor.

Speranta medie de viata a terrier-ului negru rusesc este de 10-11 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea