Animale de companie

#beneficii sterilizare pisici #beneficii sterilizare #pisici #sterilizare #sterilizare animale #sterilizare pisici

Sterilizam sau nu pisica? Care sunt beneficiile sterilizarii

Sterilizarea este o procedura usoara care poate fi facuta atat pisicilor femele, cat si motanilor care presupune un proces de indepartare a organelor de reproducere sexuala. Aceasta este recomandata de medicii veterinari in jurul varstei in care pisica atinge maturitatea sexuala, neavand efecte negative asupra felinei. Din contra, dupa sterilizare pisica ta va avea aceleasi obiceiuri jucause ca inainte.

Beneficiile sterilizarii sunt unele multiple, atat pentru pisica ta, ferind-o de boli, cat si pentru tine, scapandu-te de anumite griji. Inainte de a fi pro sau contra acestei idei, informeaza-te asupra principalelor beneficii ale sterilizarii.

1. Prevenirea bolilor

Mai ales in cazul pisicilor femele, sterilizarea acesteia inainte de primul ciclu estral, cunoscut si drept perioada in care intra in calduri, poate reduce cu mult riscul de cancer ovarian sau de cancer de col uterin.

In plus, este indepartata si posibilitatea ca pisica ta sa sufere in viitor de cancer mamar. Acest lucru se datoreaza eliminarii ovarelor si a reducerii nivelului de hormoni care favorizeaza cresterea unor astfel de tumori canceroase.

2. Evitarea luptelor cu alte pisici

Motanii au tendinta de a isi apara teritoriul impotriva intrusilor, avand acest instinct condus de hormoni. Spre exemplu, daca in locuinta ta exista deja un motan si o femela si intentionezi sa mai aduci o alta pisica de sex masculin, acest lucru poate deveni o problema. Insa, prin sterilizarea pisicilor, aceste instincte agresive ale lor sunt reduse in mare masura.

Totodata, reducerea dorintei de a se lupta iti poate scapa motanul si de infestarea cu diverse boli specifice felinelor, precum leucemie sau SIDA, care se raspandesc prin muscaturi ale unor pisici deja infectate.

3. Reducerea dorintei de a fugi de acasa

In perioada in care pisicile intra in caldura, hormonii le indeamna sa porneasca in cautarea unui partener. Acest lucru este valabil atat in cazul femelelor, cat si al masculilor. Aceasta dorinta ii va oferi pisicii tale instinctul de a incerca in mod permanent sa se furiseze si sa plece din casa atunci cand tu nu esti atent.

Iar aceasta incercare de a isi gasi un partener ii poate face rau deoarece pisica va pleca pe drumuri si strazi aglomerate in care pericolele sunt la tot pasul.

4. Mentinerea unei locuinte mai curate

In ceea ce priveste pisicile de sex masculin, acestea tind de mult ori sa urineze pe suprafete verticale pentru a isi marca teritoriul. Prin acest miros usturator celelalte pisici de sex masculin sunt avertizate ca exista un alt motan in acea zona, in timp ce pisicile de sex feminin sunt anuntate ca exista un mascul care le asteapta. Iar sterilizarea pisicii poate reduce sau chiar elimina aceasta nevoie de urinare pe diverse suprafete, dar are ca beneficiu si asigurarea unui miros mai putin neplacut.

In acelasi timp, si pisicile de sex feminin au anumite fluide corporale puternice atunci cand intra in perioada de caldura prin care sunt alertati motanii din apropiere in ceea ce priveste fertilitatea acestora. Iar sterilizarea va avea acelasi rezultat favorabil ca in cazul motanilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea