Animale de companie

#delta_dunarii #urs #pelican #animalute

Specii de animalele puse in pericol in Romania

Ursul, lupul, rasul sau capra neagra sunt cateva dintre speciile ce risca sa dispara cu totul de pe harta Romaniei din cauza defrisarilor facute in rezervatiile protejate prin legi europene. Habitatele a sute de animale si de plante sunt periclitate prin lucrarile din Parcul Domogled, Rezervatia Retezat sau Parcul National Bucegi.



Zonele protejate de lege sunt tot mai fragmentate


Chiar daca are zeci de mii de specii protejate de lege, Romania mai are mult de lucru la dezvoltarea retelei Natura 2000, o retea europeana de zone naturale protejate in care sunt incluse plante si animale salbatice aflate in pericol de disparitie.

Rapoartele europene de mediu arata ca biodiversitatea Europei este puternic influentata de activitatile umane, potrivit adevarul.ro.
Chiar daca mai exista inca multe zone de paduri virgine, in Romania multe dintre zonele naturale protejate de lege sunt tot mai fragmentate de catre zonele urbane si de dezvoltarea infrastructurii.

Cel mai recent caz de incalcare a normelor europene pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie este aprobarea avizului de mediu pentru drumul national 66A ce va trece prin Parcul National Retezat . Considerata ultima zona virgina din Europa, Rezervatia din Retezat are 10 habitate de interes comunitar.


Tot mai putine exemplare de ursi bruni


Una dintre speciile de animale periclitate din zona este ursul brun, care prin taierea padurii din Retezat isi va pierde habitatul.

Cu toate ca Romania are potrivit ultimelor estimari 6.000 de ursi bruni din cei 14.000 ai Europei, ei nu sunt prea multi. Ecologistii arata ca in ultimii doi ani au disparut 2.000 de ursi prin taierea padurilor.

"Nu avem prea multi ursi, avem prea putine paduri in Romania, din pacate, iar populatia de ursi in acest moment se afla sub protectie, dar se pare ca deja sunt primele eforturi din partea autoritatilor si a vanatorilor sa scoata ursul brun de sub protectie.

Daca se va intampla, cred ca o sa avem cu totii foarte mult de pierdut. De obicei. ne dam seama cat de valoroasa e o populatie sau cat de valoroasa este o specie abia dupa ce nu o mai avem", a declarat recent Magor Csibi, pentru sursa citata.


Pelicanul cret din Delta Dunarii, in pericol


O alta zona in care animalele si speciile de plante rare sunt in pericol este Delta Dunarii. Pe langa altele, pelicanul cret este una dintre speciile de pasari protejate de lege. 10% din efectivul populatiei mondiale de pelicani creti se afla in Delta Dunarii. La fel, 7% din populatia europeana de rata rosie si 17% din exemplarele de cormoran traiesc aici. Din acest motiv Romania este atent supervizata de Uniunea Europeana.


Pasarea Phoenix, pusa in pericol langa Galati


O alta zona in care speciile rare sunt puse in pericol este langa Galati, unde exista Parcul Natural Lunca joasa a Prutului Inferior. Aici se va construi o termocentrala chiar daca in zona exista cele mai importante cai de migratie ale pasarilor.

Specialistii au identificat 239 de specii de pasari printre care Egreta Garzetta si pasarea Phoenix.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare