Animale de companie

#shih tzu #caini #animale #rase

Shih Tzu

caine de talie mica, robust, dar cu o inima mare. Cu un nume care inseamna leu in limba chineza, Shih tzu este o rasa de caini foarte veche si un animal de companie foarte popular. Recunoscuta ca rasa membra a grupei cainilor de agrement de catre American Kennel Club in 1969, Shih tzu este o excelenta alegere pentru familiile cu copii sau pentru persoanele in etate.

 

Istoricul si originea

 

Pe baza etalarii lor in diferite picturi si tapiterii chinezesti, se considera ca Shih tzu ar exista inca din 624 i.Hr. In secolul al XVII-lea, au fost adusi caini din Tibet in Peking, orasul interzis, unde cel mai probabil s-au produs imperecheri intre Lhasa Apso tibetan si pekinezul chinezesc. In ciuda multor teorii cu privire la originea rasei, faptul ca Shih tzu a fost un membru al curtii chineze antice nu este contestat. Aceasta rasa de caini beneficia de atata consideratie din partea chinezilor incat multi ani de cand acestia incepusera schimburile comerciale cu vestul, au refuzat sa-i vanda sau sa-i ofere la schimb.

Cainii din rasa shih tzu au fost imperecheati si selectionati foarte atent. Din acest fond, odata cu ajutorul oferit de madame de Breuil, o refugiata din Rusia, cainii de astazi au fost creati. In anii 1930, interesul pentru aceasta rasa s-a extins pana in Anglia. Abia in 1946, Shih tzu este recunoscut in Marea Britanie.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, membri personalului militar al Statelor Unite care a stationat in Anglia s-au indragostit de aceasta rasa de caini. Cand s-au reintors acasa, exemplare de Shih tzu i-au insotit in tara natala, astfel rasa fiind introdusa in Statele Unite. In 1969, Shih tzu este recunoscut de catre American Kennel Club, iar astazi se bucura de o mare popularitate in intreaga lume atat ca si companion, cat si ca remarcabil caine de expozitie.

Rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Shih tzu este un caine robust, asemanator rasei Lhasa Apso, acoperit in intregime de o blana dubla formata din fire de par lungi si un puf profund pufos. Capul acestor caini este rotund, cu un bot acoperit cu peri scurti, cu barba si mustata dese. Stopul este evident. Ochii sunt mari, rotunzi, caprui sau negrii. Coada stufoasa este rasucita peste spate. Shih tzu are un nas scurt si turtit, de culoare neagra sau maro, la cainii cu roba rosu-vinetiu.

La Shih tzu blana este, in mod natural, lunga si deasa, necesitand o ingrijire periodica. Parul de la nivelul fetei este, in general, prins cu ajutorul unei agrafe sau a unui elastic de par in varful capului sub forma unui mot. Pentru a diminua necesitatea unei perieri zilnice, unele persoane le trimeaza parul similar terrier-ilor. Shih tzu poate avea blana de orice culoare sau combinatii de culori.

Shih tzu adult are o inaltimea la nivelul greabanului de pana la 28 cm si o greutatea corporala de 4-7 kg.

 

Personalitatea

 

Shih tzu a fost creat pentru a fi un animal de companie si nimic altceva. Rasa este rezistenta si robusta, cea mai putin delicata dintre rasele „de jucarie”. Dau impresia ca sunt mandri si aroganti, dar, in realitate sunt tandri si foarte jucausi. Shih tzu este un caine mititel ager si plin de viata. Este un caine de paza vigilent, caruia ii place sa latre, dar in general este tacut in interiorul casei. Shih tzu este inteligent, dar si incapatanat.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Shih tzu este un caine prietenos care se adapteaza oricarei situatii, dar este, in mod categoric un caine de interior. Sunt companioni excelenti pentru copii, tolerandu-le toate nazdravaniile, dar se inteleg cel mai bine cu copiii de varste mai mari. Acest caine afectuos simte nevoia sa fie in jurul oamenilor si este, in general, tolerant cu alte animalute de casa. Rasa este, in plus, suficient de loiala si afectuoasa incat sa fie o alegere buna pentru persoanele in etate.

 

 Dresajul

 

Dresajul de baza la Shih tzu este recomandat pentru a-l face un membru al familiei placut si supus. Shih tzu nu este, in mod uzual, dresat pentru a efectua activitati si se descurca cel mai bine in a fi un animalut de casa afectuos.

 

Aspecte particulare

 

Prevazut cu o blana lunga, Shih tzu necesita o ingrijire speciala pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Perierea zilnica cu o perie cu dinti din inox, desi este absolut necesara. Unii proprietari prefera sa-i tunda scurt pentru a le usura intretinerea. Curatarea pavilionului urechii si a conductului auditiv, precum si curatarea zonei din jurul ochilor trebuie sa devina o indeletnicire aproape zilnica. Shih tzu este o rasa care naparleste putin sau aproape deloc.

Shih tzu are tendinta de a fornai si de a sforai si nu tolereaza bine caldurile excesive.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Ca si in cazul altor rase de caini, Shih tzu nu este lipsit de sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:

  • Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractusul urinar avand ca rezultat formarea pietricelelor la nivelul vezicii urinare.
  • Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea animalului.
  • Atopia este o afectiune asociata alergiilor.
  • Ulcerele corneene sunt frecvent intalnite la Shih tzu datorita protruziei globilor oculari (ochi iesiti din orbite).
  • Discopatia intervertebrala este o boala care afecteaza discurile intervertebrale determinand aparitia durerii, dificultati in mers si, in cele din urma, paralizie.
  • Agenezia renala, boala renala asociata cu lipsa dezvoltarii unuia sau ambilor rinichi se pare ca este genetica la Shih tzu.

De asemenea, cainii din rasa Shih tzu sunt predispusi otitelor, afectiunilor respiratorii, afectiunilor dentare, avand tendinta de a-si pierde dintii mai repede in comparatie cu alte rase si obezitatii, motiv pentru care nu trebuie hraniti in exces. Vizita la clinica veterinara cu periodicitate este foarte indicata.

Durata medie de viata a unui caine din rasa Shih tzu-ului este de 14-16 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare