Porcusorii de guineea sunt predispusi la obezitate, cu atat mai mult daca stapanii nu sunt atenti la alimentatia acestora. O dieta prea bogata in cereale si fructe uscate si saraca in fibre duce la crestere rapida in greutate.
Chiar daca are un aspect care te face sa crezi ca este normal ca animalutul sa fie mai plinut, in realitate acesta nu trebuie deloc sa fie gras. Obezitatea duce la aparitia unor alte boli si la dezechilibre care se vor exterioriza prin dezvoltarea unor alte probleme de sanatate.
Un adult mascul trebuie sa cantareasca intre 700 si 900 de grame, in timp ce femelele porcusor de guineea trebuie sa aiba o greutate cuprinsa intre 500 si 700 de grame.
Cum sa tii sub control greutatea porcusorului de guineea
In primul rand este indicat sa cantaresti mereu animalutul si sa vezi daca acesta a depasit greutatea normala, in functie de sex. Daca s-a intamplat acest lucru, este indicat sa acorzi mai multa atentie alimentatiei, dar si activitatii fizice pe care o desfasoara porcusorul.
In primul rand, trebuie sa portionezi mancarea animalutului. Cel mai indicat este sa reduci la trei sferturi portiile obisnuite de mancare timp de doua saptamani, si chiar la jumatate inca o saptamana dupa. Desigur, nu trebuie sa cazi in extrema in care infometezi animalutul, insa nici sa il lasi pe acesta sa manance atat cat isi doreste.
Nu lasa mancare in plus la indemana porcusorului, decat daca este vorba despre fructe proaspete pe care le poate roade pentru a-si toci dintii (morcov).
O alta varianta foarte buna este sa lasi porcusorul sa iasa din cusca si sa ii permiti acestuia sa se plimbe prin casa sau pe balcon. In acest fel animalutul se va juca, va alerga si va consuma calorii care se vor transforma altfel in grasimi.
De asemenea, achizitioneaza jucarii si eventual un partener de joaca pentru porcusorul de guineea. Atunci cand sunt doi, cu siguranta ei vor avea mai multa pofta de viata si vor fi mai determinati sa alerge si sa isi consume energia impreuna, decat atunci cand este unul singur.