Animale de companie

#boala #veterinar #iepure

Semne de boala la iepuri

Iepurii sunt in general animale sensibile, susceptibile multor afectiuni. Din acest motiv trebuie sa acorzi o atentie deosebita starii de sanatate si sa actionezi imediat ce observi ca ceva este in neregula.

 


Pentru a sti insa cu certitudine cand animalul prezinta semne de boala este important sa petreci zilnic timp in preajma lui pentru a-l cunoaste mai bine si pentru a sti cum se comporta atunci cand este sanatos. Joaca-te cu el si invata-l sa fie tinut in brate. In acest fel vei putea sa descoperi la timp eventualele semne de boala.

Cand achizitionezi un iepure este foarte important sa te asiguri ca acesta este sanatos. Mergi cu el la un control veterinar de rutina. Va trebui sa cauti un medic veterinar calificat deoarece nu orice medic va accepta sa consulte un iepure. Daca iti doresti un iepure este important sa cauti din timp un medic veterinar.

Chiar daca dupa primul control iepurele este perfect sanatos, nu inceta sa acorzi zilnic atentie comportamentului si aspectului acestuia, pentru a depista din timp eventualele probleme. Iata care sunt cele mai frecvente semne de boala:

Stari de letargie - starile de letargie sunt primele semne care atesta ca ceva este in neregula cu iepurele. In cazul in care iepurele isi schimba comportamentul, acesta devenind letargic suna medicul veterinar pentru a face o programare.

Scurgeri nazale si stranut - acestea sunt simptome ale unei afectiuni respiratorii .

Ochi umezi - unul sau ambii ochi ai iepurelui lacrimeaza continuu. Poate fi semnul unei iritatii, alergii sau infectii (cel mai frecvent conjunctivita).

Salivare - poate fi un simptom al sensibilitatii dintilor. Iepurele de asemenea poate respinge hrana uscata sau gustarile crocante.

Lipsa apetitului - un iepure care refuza mancarea poate fi bolnav.

Capul tinut inclinat - poate fi un simptom al unei probleme sau infectii la nivelul urechii.

Umflaturi ale pielii si abcese - iepurii sunt predispusi la formarea de abcese asadar acorda o atentie deosebita acestui lucru. In cazul in care observi aparitia unui abces contacteaza medicul veterinar pentru a-ti prescrie un tratament adecvat.

Excrementele - verifica daca excrementele iepurelui prezinta schimbari de culoare, marime si densitate. Aceste schimbari pot arata faptul ca iepurele sufera de afectiuni la nivelul sistemului gastro intestinal.

Urinari cu sange - in general urina unui iepure este galbena sau portocalie in functie de ce a mancat. In cazul in care crezi ca animalul urineaza cu sange mergi cu el la medicul veterinar pentru un control. Iepurii pot suferi adesea de infectii urinare, pietre la rinichi sau cancer.

Eliminarea ghemurilor de par - in general ghemurile de par reprezinta un blocaj la nivelul intestinului, cauzat de acumularea parului inghitit de iepure in tip ce se spala. De asemenea, ghemurile de par sunt considerate de unii medici veterinari ca fiind rezultatul functionarii ineficiente a sistemului gastro intestinal.

In cazul in care iepurele tau prezinta unul dintre simptomele de mai sus contacteaza imediat la medicul veterinar. Nu lasa simptomele sa se agraveze deoarece vor fi mult mai greu de tratat.

Medicamentele trebuie acordate de medicul veterinar in urma consultului. In caz contrar acestea pot duce la alte afectiuni mai grave sau nu isi vor face efectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea