Animale de companie

#ursi #hibernare #animale

Secretele hibernarii ursilor negri ar putea fi folosite in medicina

Potrivit unui studiu recent realizat de oamenii de stiinta din SUA, ursii negri isi incetinesc metabolismul cu 75% pentru a dormi aproape jumatate de an, fara a manca sau a bea apa. Totodata, cercetarea a concluzionat ca, pe timpul hibernarii, ursii isi incetinesc bataile inimii dramatic, cateodata avand chiar o bataie la 20 de secunde. Aceste descoperiri sunt deosebit de importante, afirma specialistii, pentru ca ar putea fi folosite in medicina umana.

Spre deosebire de alte animalute care hiberneaza, in cazul ursilor negri din Alaska, metabolismul este decuplat de temperatura corpului in perioada de hibernare si functioneaza la o capacitate de circa 25%.

In plus, se pare ca in timpul hibernarii ursilor, pulsul incetineste de la aproximativ 55 de batai pe minut la doar 14, potrivit news.yahoo.com.

Autorii cercetarii au declarat ca aceste descoperi sunt extrem de importante pentru medicina pentru ca ar putea permite doctorilor sa incetineasca metabolismul pacientilor care au suferit un atac de cord, un atac cerebral sau un traumatism major.

Rezultatele ar putea ajuta si astronautii in lungile calatorii prin spatiu, acestia intrand in hibernare pana la destinatie.

Si, mai mult de atat, dupa hibernare, ursii negri nu sufera de pierderea masei osoase sau a masei musculare, care apar la om, dupa o lunga perioada de inactivitate iar acest amanunt este extrem de important care ar putea ajuta in prevenirea osteoporozei si a atrofiei musculare.

In salbaticie, ursii negri isi petrec circa jumatate de an in hibernare. In acest timp ei nu mananca, nu beau, nu urineaza si nu defecheaza insa ies din hibernare in cele mai bune conditii de sanatate.

Cercetatorii au declarat ca momentan incearca sa descopere bazele genetice si moleculare pentru a putea incetini metabolismul oamenilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului