INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Animale de companie

#schnauzer #caini #rase #animale

Schnauzer-ul standard

Pentru multe persoane, -ul este considerat animalul de companie ideal pentru familie. Existent in diferite marimi, Schnauzer -ul este un companion constiincios si curajos, cu instincte de protector. Cu barba lor clasica si lungile lui sprancene, aceasta rasa poate fi recunoscuta cu usurinta.


 

Istoricul si originea

 

Schnauzer-ul, originar din Germania, se gaseste in trei varietati, considerate astazi rase distincte - Schnauzer-ul pitic, Schnauzer-ul standard si Schnauzer-ul urias. Dintre aceste trei, Schnauzer-ul standard este considerat prototipul, fiind cel mai vechi.

Toti Schnauzer-ii se crede ca s-au dezvoltat in regatele Wurttemberg si Bavaria, iar Schnauzer-ul standard putea fi regasit oriunde in aceste regate incepand din cel putin anul 1492. Picturile acelei ere, descriau, zugraveau Schnauzer-ul ca un membru al gospodariei. Cainele nu era doar un membru al familiei sale, ci era utilizat si la prinderea sobolanilor si la pazirea carelor in piete.

Astazi, Schnauzer-ii standard, clasici sunt animale de companie indragite, adresate in special familiei.

Cateva dintre talentele Schnauzer-ului standard includ: vanatoarea, luarea urmei, recuperarea, abilitati excelente de caine de paza si protectie , agilitate, capacitatea de a efectua trucuri.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, AKC, FCI, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

 

Aspectul exterior si dimensiunile

 

Schnauzer-ul este un caine robust, compact. Toate varietatile prezinta o roba deasa, sarmoasa cu sparncene groase, arcuite, mustati si barba. Cea mai frecvent intalnita varietate de culoare este cea neagra, dar si cea sare cu piper este, de asemenea, prezenta. In Germania, negrul este culoarea cea mai intalnita.

In Europa, majoritatea Schnauzer-ilor au urechile cupate, dar in Statele Unite, se intalnesc Schnauzer-i atat cu urechile cupate, cat si necupate. Urechile necupate stau ridicate la nivelul capului, iar varful le cade inainte. Capul este alungit si rectangular, cu un bot puternic si un stop pronuntat. Nasul este negru, iar ochii sunt ovali si caprui inchis. Coada este, in general, scurtata la nivelul vertebrei a 4-a coccigiene. Membrele anterioare sunt foarte drepte. Pintenii de la toate membrele trebuie amputati. Linia spinarii coboara de la nivelul greabanului spre sale.

Femela prezinta trasaturi mai fine, in timp ce masculul este mai robust, cu musculatura bine dezvoltata si conturata.

La Schnauzer-ul standard inaltimea la nivelul greabanului este de 46-51 cm la mascul si de 43-48 cm la femela. Greutatea corporala este de 18-27 kg la mascul si 16-25 kg la femela. Ideal, lungimea corpului ar trebui sa fie aproximativ aceeasi cu inaltimea, dand intregului corp un aspect patratos.

 

Personalitatea

 

Toti Schnauzer-ii sunt caini inteligenti, demni de incredere. Sunt foarte protectori cu familia lor si sunt caini de supraveghere buni. Este un caine plin de viata, dar nu nelinistit. Curajos si afectuos, Schnauzer-ul are personalitatea terrier-ului. Inteligent, abil, ascultator si jucaus, Schnauzer-ul standard are nevoie de companie si este un caine cu care se poate calatori usor. Acesti caini invata cu usurinta, dar pot fi la fel de bine si incapatanati, motiv pentru care au nevoie de un stapan ferm si consecvent. Schnauzer-ul standard trebuie socializat de mic pentru a preveni dezvoltarea unui comportament peste masura de protectiv.

 

Relatiile cu familia si casa

 

Schnauzer-ul este un caine perfect pentru familie si este destul de tolerant cu copii. Acest caine energic are nevoie de un stapan la fel de energic si care sa poata sa il domine in adevaratul sens al cuvantului. Schnauzer-ul este un companion bun pentru adolescenti. Sunt adesea circumspecti cu strainii si isi vor proteja familia alertandu-si proprietarii daca simt apropierea vreunui intrus.

Schnauzer-ul standard este un caine care se preteaza cresterii intr-un apartament fiind relativ activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte, dar va trebui sa-i oferiti cateva plimbari pe zi pentru a-si consuma energia.

 

Dresajul

 

Schnauzer-ii tind a fi caini independenti si nu tolereaza antrenamentul sever, dur sau mustrarile. Sunt usor de antrenat, atata timp cat sunt utilizate tehnici cu recompensare.

 

Aspecte particulare

 

Schnauzer-ii uriasi sunt caini inteligenti care se plictisesc usor, iar, daca sunt lasati singuri pentru perioade de timp prelungite, pot dezvolta un comportament distructiv.

In ideea mentinerii blanii lor curata si neincalcita, neincurcata, perierea si tunderea frecventa sunt necesare. Vizitele la frizer sunt, de asemenea, necesare pentru mentinerea aspectului clasic Schnauzer-ilor de la nivelul fetei.

 

Boli si afectiuni curente

 

Ca si in cazul altor rase, desi este o rasa robusta si rezistenta, Schnauzer-ul standard nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:

 

  • displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • eilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta predominant intre varsta de 2-5 ani.
  • hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian, afectiunea mentionata se poate produce.
  • cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbire.
  • criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Testiculul, respectiv, testiculele care nu au migrat in bursa testiculara, ramanand in cavitatea abdominala sau pe traiect au toate sansele mai tarziu sau mai devreme sa se tumorizeze.
  • urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
  • diabetul zaharat este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.
  • pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului determinand diminuarea apetitului, stari de voma si durere abdominala.

 

In plus, Schnauzer-ul este predispus la infectii ale vezicii urinare (cistite) si dermatite alergice. Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli.


Durata medie de viata a Schnauzer-ului standard este de 14-16 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea