Animale de companie

#schnauzer pitic #caini #animale #rase

Schnauzer Pitic

caine ce apartine grupei terrier-ilor in cadrul clasificarii facute de American Kennel Club. Pentru multe persoane, Schnauzer-ul este considerat cainele de companie ideal pentru familie. Existent in diferite marimi, Schnauzer-ul este un companion constiincios si curajos, precum si protector. Cu barba lor clasica si lungile lui sprancene, aceasta rasa de caini este usor de recunoscut in toata lumea.

 

 Istoricul si originea

 

Schnauzer-ul este un caine originar din Germania si se imparte in Schnauzer-ul pitic, Schnauzer-ul standard si Schnauzer-ul urias. Dintre aceste trei talii, Schnauzer-ul standard este considerat prototipul, fiind cel mai vechi. Chiar daca aceste tipuri de Schnauzer par a fi similare, toate sunt considerate rase separate.

Toti Schnauzer-ii se crede ca s-au dezvoltat in regatele Wurttemberg si Bavaria, iar Schnauzer-ul standard a fost intalnit peste tot in aceste regate incepand din cel putin 1492. Picturile acelei ere descriu Schnauzer-ul ca un companion al gospodariei. Cainele nu era doar o parte a familiei, dar era utilizat la prinderea sobolanilor si la pazirea carelor in piete.

Schnauzer-ul pitic este cea mai nou si cea mai mica rasa dintre cele trei enumerate anterior si a fost conceput ca un caine de casa. Se crede ca aceasta rasa pitica s-ar fi creat prin incrucisarea Schnauzer-ului standard cu Affenpinscher -ii sau pudelii (caniche-ul).

Inainte de 1910, Schnauzer-ul nu era cunoscut in afara Germaniei. Dupa primul Razboi Mondial , rasa a devenit cunoscuta in intreaga lume. In timpul razboiului, Schnauzer-ul urias a fost utilizat in politie si ca mesager.

Astazi, Schnauzer-ul urias este utilizat in unele zone ale lumii ca si caine politist sau de paza. Schnauzer-ii standard si pitic sunt animale de companie indragite, de familie. Schnauzer-ul pitic este inregistrat in grupa Terrier-ilor in American Kennel Club.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Schnauzer-ul este un caine robust, compact. Toate taliile prezinta o roba deasa, sarmoasa cu sparncene groase, arcuite, mustati si barba. Cea mai frecvent intalnita coloratie a robei este cea sare cu piper, dar si cea neagra este, de asemenea, prezenta. In Germania, negrul este culoarea cea mai intalnita la acesti caini.

In Germania, majoritatea Schnauzer-ilor au urechile cupate, dar in Statele Unite, se intalnesc Schnauzer-i atat cu urechile cupate, cat si necupate. Urechile necupate stau ridicate la nivelul capului, iar varful le cade inainte.

Inaltime acestui caine la nivelul greabanului este de 30-36 cm, iar greutatea corporala este, in medie, 5-7 kg.

 

 Personalitatea

 

Toti Schnauzer-ii sunt caini inteligenti, demni de incredere. Sunt foarte protectivi cu familia lor si sunt caini de supraveghere buni.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Schnauzer-ul este un caine perfect pentru familie si este destul de tolerant cu copii. Sunt adesea circumspecti cu starinii si isi vor proteja familia prin alertarea proprietarilor in ceea ce priveste prezenta vreunui intrus.

 

 Dresajul

 

Schnauzer-ii tind a fi caini independenti si nu tolereaza antrenamentul sever, dur sau mustrarile. Sunt usor de antrenat, atata timp cat sunt utilizate tehnici cu recompensare.

 

 Aspecte particulare

 

Schnauzer-ii uriasi sunt caini inteligenti care se plictisesc usor.

In ideea mentinerii blanii lor curata si neincalcita, neincurcata, perierea si tunderea frecventa sunt necesare. Vizitele la frizer sunt de asemenea necesare pentru mentinerea aspectului clasic Schnauzer-ilor de la nivelul fetei.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian , afectiunea mentionata se poate produce. Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate duce la orbire.

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea animalului.

Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.

Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.

Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.

Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului determinand diminuarea apetitului, stari de voma si durere abdominala.

Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea starii generale a cainelui. In plus, Schnauzer-ul este susceptibil infectiilor vezicii urinare si dermatitelor alergice.

Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli.

Durata medie de viata a Schnauzer-ului pitic este de 14-16 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea