Animale de companie

#cauze #simptome #tratament #boli #pasari #salmoneloza #boli pasari

Salmoneloza la pasarile de companie - cauze, simptome, tratament

Salmoneloza este una dintre cele mai intalnite boli ale pasarilor de companie, fiind produsa de o varietate larga de bacterii din genul Salmonella.

Tine cont de faptul ca, desi pasarea are un aspect sanatos, ea poate poate fi purtatoare de salmoneloza in sistemul digestiv inferior. Pentru ca bacteria provoaca moartea pasarii si poate fi transmisa catre om prin excrementele ei, se impune o scurta analiza a cauzelor, simptomelor si tratamentului pentru aceasta infectie grava!


Care sunt cauzele aparitiei salmonelozei?

In prezenta stresului, a hranei insuficiente sau a conditiilor vitrege de trai (temperaturi extreme, curent etc), salmoneloza se declanseaza la pasarile aparent sanatoase. De fapt, bacteriile din genul Salmonella pot sta in tractul intestinal al pasarilor foarte mult timp, fara ca paratifoza sa se declanseze.

O alta cauza care determina aparitia salmoneloza este transmiterea de la o pasare la alta, prin excremente, hrana sau apa contaminata.


Care sunt simptomele care indica prezenta salmonelozei?

In functie de fiecare specie de pasare, dar si de numarul bacteriilor, simptomatologia salmonelozei este variata. In stadiul incipient, pasarile bolnave nu prezinta niciun simptom de cele mai multe ori.

Cateva dintre semnele tipice ale bolii sunt pierderea in greutate, letargia, febra, diareea apoasa, dermatita sau setea excesiva. In unele cazuri, pot aparea si tulburari de respiratie, secretii oculare purulente sau tumefieri articulare.

Pentru a depista daca pasarea a fost investa cu salmoneloza, se impune realizarea unui examen de laborator. Astfel, se face o daignisticare corecta, mai ales ca, adesea, salmoneloza este confundata cu paramixioviroza, adenoviroza, coccidia sau colibaciloza.


Care este tratamentul salmonelozei?

Tratamentul impotriva salmonelozei implica administrarea de antibiotice specifice si vitamine, care se realizeaza in functie de indicatiile medicului veterinar.

Administrarea medicatiei se poate face si pe cale injectabila, in situatiile extreme. In plus, medicii recomanda vaccinarea pasarilor cu ser antiparafitic pentru prevenirea salmonelozei.

O igiena corespunzatoare in interiorul coliviei si o alimentatie potrivita vor contribui in egala masura la prevenirea acestei boli.

Sursa foto: head-fi.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea