Animale de companie

#caini #rase

Rough Collie sau Collie cu parul lung

Rough Coliie, cunoscut si sub denumirea de Collie cu blana lunga, este o rasa de caini originara din Scotia. Rough Collie a devenit o rasa foarte cunoscuta in ultimul timp, datorita filmului „Lessie” care are ca personaj principal un caine din aceasta rasa.

 



Istoric

 

Rough Collie este descendent al unei de caini de cireada din Scotia. Cand englezii au vazut acesti caini la piata Birmingham din Scotia, i-au adoptat si i-au inmultit cu rasele de caini ciobanesti din Anglia, producand atat varietati cu par lung cat si varietati cu par scurt .

Dupa revolutia industriala, tot mai multe persoane au inceput sa adopte caini ca animale de companie. Rasa a fost apoi incrucisata cu Borzoi, pentru a imbunatati forma capului, care este acum o caracteristica a Rough Collie. La crearea rasei Rough Coliie au mai contribuit si caini din rasa Irish Setter. Aceasta incrucisare a avut ca rezultat cresterea in inaltime a cainilor, cresterea in greutate si obinerea liniei spatelui dreapta.

Dupa ce Regina Victoria a achizitionat un Rough Collie, dupa ce a vazut unul la Castelul Balmoral, acestia au devenit foarte populari.

Clubul Collie din America este unul dintre cele mai vechi cluburi specifice raselor Collie. Acesta a fost primul care a recunoscut rasa oficial. In 1960 rasa era recunoscuta de toate asociatiile canine din America si Europa.

 

Caracteristici fizice

 

Una dintre principalele caracteristici ale rasei este forma capului. Rough Collie are forma capului tronconica (sub forma unui trunghi de con). Ochii sunt de dimensiuni medii si pot fi intalniti in nunate precum caprui sau albastru. Urechile sunt mici ca dimensiuni si sunt lasate. Cand Rough Colli este atent la ceva, acesta va tine urechile semidrepte.

Corpul este alungit, ferm si musculos. Rough Collie are picioare de dimensiuni medii si musculoase, care se termina cu labe ovale si puternice. Coada este lunga, purtata in jos si are varful curbat spre exterior.

Dimensiunile standard ale rasei sunt de 56-61 cm inaltime la masculi si 51-57 cm inaltime la femele. Rough Collie poate atinge greutati intre 20-30 kg la masculi si 18-25 kg la femele.

Corpul cainelui este acoperit de o blana deasa. Firele de par sunt tari, drepte si lungi. Blana are un aspect lucios, iar la atingere este moale si catifelata. Blana unui Rough Collie poate fi intalnita in doua varietati diferite. Prima varianta fiind neagra cu tente de roscat, iar cea de-a doua avand diferite nuante de maroniu , auriu si bej, aceasta din urma fiind una dintre cele mai intalnite si cunoscute variante.

 

Temperament

 

Rough Collie este un animal bland si calm. Acesta se ataseaza foarte mult de membrii familiei si este un animal bun pentru familiile cu copii, el fiind un caine foarte rabdator cu cei mici. Acest caine este devotat familiei care-l ingrijeste si va asculta intotdeauna cand i se va spune sa faca ceva. Fiind un caine foarte intelgent, poate fi dresat cu usurinta.

Cand este mic este foarte important sa intre in contact cu oamenii. In caz contrar exista riscul ca acesta sa devina retras si sa nu aiba incredere in oameni, insa niciodata nu va manifesta agresivitate ci mai degraba frica.

Rough Collie este un caine care se adapteaza cu usurinta oricarui stil de viata. Datorita dimensiunilor medii, acest caine poate fi tinut intr-un apartament. Deoarece este enegic, un caine din aceasta rasa are nevoie de plimbari lungi, zilnic. Este foarte important ca acesta sa mearga la plimbare cel putin 30 minute pe zi si sa fie lasat sa alerge pentru a-si consuma energia. In caz contrar cainele poate deveni hiperactiv.

 

Sanatate

 

Cainii din rasa Rough Collie pot suferi de displazie de sold, atrofie retinala progresiva, afectiuni oculare si surditate congenitala. Aceste afectiuni apar insa la un numar foarte mic.

Speranta de viata a unui Collie cu par lung este de 14-16 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea