Animale de companie

#pisici #afectiuni pisici #reflux gastroesofagian

Reflux gastroesofagian la pisici: cauza de ingrijorare cand pisica vomita

Refluxul gastroesofagian la pisici se poate transforma intr-o problema grava de sanatate atunci cand nu este tratat la timp. Cand pisica vomita in mod frecvent, refluxul gastroesofagian este o cauza importanta de ingrijorare.

Pisica poate vomita in mod regulat gheme de blana, insa refluxul gastroesofagian nu vizeaza aceasta actiune naturala. Sanatatea animalului poate fi insa in pericol atunci cand varsaturile includ mancare digerata partial sau complet nedigerata.

Refluxul gastroesofagian este prezent mai ales la pisicile tinere, dar poate afecta animalele indiferent de varsta. Cand esofagul este expus in mod repetat sucurilor gastrice, pisica poate suferi chiar ulcere la nivelul sistemului digestiv superior.


Cauzele aparitiei refluxului gastroesofagian la pisici

Problema apare cel mai des atunci cand pisica a suferit o anestezie generala intr-o pozitie gresita, ce a permis sucurilor gastrice din stomac sa ajunga in esofag.

Refluxul gastroesofagian poate aparea insa si pe baza unei alimentatii cu continut ridicat de grasimi, in conditiile in care pisica vomita tot mai des.


Simptome

Simptomul principal implica varsaturi ce contin mancare, nu blana, sau lichid colorat (bila sau sucuri gastrice). Varsaturile asociate refluxului gastoesofagian nu sunt insotite de obicei de spasme musculare.

Pisica poate mieuna in mod insistent atunci cand mananca, semn ca inghititurile sunt dureroase, iar in cazurile grave pofta de mancare se diminueaza semnificativ si animalul scade in greutate.


Tratament pentru reflux gastroesofagian la pisici

Medicul veterinar poate prescrie medicamente pentru intarirea sfincterului dintre stomac si esofag in situatiile grave, dar tratamentul recomandat cel mai des implica schimbarea dietei pisicii.

In unele cazuri, poate fi recomandata intreruperea completa a alimentatiei pisicii timp de o zi sau doua, dupa care animalul trece la o dieta cu continut scazut de grasimi si proteine. Sunt recomandate portiile reduse, servite sub forma unor mese frecvente.

Daca refluxul gastroesofagian nu dispare dupa modificarea alimentatiei pisicii, poate fi necesar un nou consult, cu analize mai amanuntite si o esofagoscopie.

Sursa foto: Bideawee.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea