Animale de companie

#rabie #caini #boli caini #rabie caini

Rabia la caini - cum se manifesta si care sunt riscurile

Rabia este un virus care afecteaza creierul si maduva spinarii cainilor. Rabia poate fi prevenita cu ajutorul vaccinului anual obligatoriu, care trebuie administrat patrupedului in timp util, fara exceptie.

Astfel, in cazul in care cainele tau este muscat de un alt animal suspect de rabie, poti sta linistit - acesta nu va fi afectat.

In cazul in care nu ai administrat vaccinul antirabic cainelui tau, vezi mai jos care sunt semnele si riscurile in ceea ce priveste rabia la caine.


Rabia - semne clinice

In cazul in care cainele tau a fost muscat de un animal suspect de rabie, acesta trebuie dus de urgenta la medicul veterinar pentru un control amanuntit. Ar putea fi afectat de virus, care se va manifesta prin trei faze distincte: faza prodomala, faza furioasa si faza paralitica.

Din momentul in care apare primul semn clinic, trebuie sa stii ca nu mai exista niciun tratament impotriva virusului si ca afectiunea este fatala.

Faza prodomala - se instaleaza in aproximativ 2 - 3 zile de la muscatura si dureaza tot atat. In aceasta perioada, cainele va avea febra si va linge insistent locul in care a fost muscat si chiar va incepe sa se muste pana la carne.

Faza furioasa - timp de 2 - 4 zile, cainele va fi usor agresiv, irascibil si nu va ezita sa isi atace stapanii sau alte animale care se apropie de el.

Faza paralitica - in faza paralitica, patrupedului ii va fi imposibil sa se miste, sa inghita, si va saliva abundent. Aceasta dureaza intre 2 si 4 zile, dupa care cainele intra in coma, iar apoi moare din cauza paraliziei muschilor toracici si a imposibilitatii de a respira.


Prevenirea rabiei

Rasa, marimea sau varsta nu au nicio importanta atunci cand vine vorba despre rabie. Toti cainii care nu au vaccinul antirabic si care au fost muscati de un animal bolnav, sunt supusi riscului de imbolnavire si chiar de deces.

Un caine vaccinat anual cu antirabic este protejat de acest virus fatal. Vaccinul antirabic este obligatoriu, iar stapanii care neglijeaza acest aspect sunt pasibili de amenda.

Sursa foto: wallsave.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea