Din ce in ce mai multe persoane isi iau animale de casa , iar cainii pe situeaza pe primele locuri in topul popularitatii. Dar oare ce-i determina pe oameni sa-si traiasca viata alaturi de un animal de companie si sa-l considere membru al familiei?
Animalele de companie sunt hazlii, se adapteaza foarte bine la conditiile de viata umana, au surse inepuizabile de energie si par mereu dispuse sa imparta voia buna in jurul lor. In plus, nevoile lor sunt usor de satisfacut si prezenta lor neconditionata in viata noastra ne ajuta la un anumit nivel, fara sa realizam acest lucru.
Efectele benefice ale animalelor de companie asupra oamenilor au fost cercetate in cadrul mai multor studii. Conform unui studiu intreprins de Minnesota Stroke Institute pe 4.000 de proprietari de pisici, timp de 10 ani, prezenta unei pisici in casa a redus dramatic sansele de infarct, cu peste 30%.
In alta parte, psihologii au descoperit motive sa creada ca prezenta unui caine in viata unui om are darul de a scadea presiunea sangvina si colesterolul. Un alt studiu realizat de aceiasi psiholosi arata ca animalele creeaza o stare de bine in jurul lor si ne ajuta sa luptam mai usor cu stresul, care poate fi o sursa de afectiuni periculosa.
Cat despre persoanele in varsta, un studiu recent a dovedit ca activitatea neurologica a creierului in timpul plimbarii cainelui s-a imbunatatit vizibil. Se pare ca aceste plimbari in compania patrupedului imbunatatesc activitatea sistemului nervos simpatic, care ajuta la stabilirea unei stari de calm si odihna pentru corp.
Sa nu uitam ca tot cainii sunt responsabili pentru ajutoarea persoanelor fara vedere, cele in scaun cu rotile, dar si mai uimitor este ca exista caini dresati ca sa descopere si sa semnaleze orice urma de cancer in corpul uman prin simpla mirosire a urinei persoanei bolnave.
Despre relatia dintre caini si copii s-a vorbit mult. Exista numeroase cazuri de accidente casnice sau in exteriorul casei in care cainele a reusit sa salveze vietile unor copii sau sa atraga atentia asupra pericolului. In plus, un caine care creste odata cu copilul are o influenta pozitiva asupra acestuia, ajutandu-l sa inteleaga mai bine responsabilitatea si stabilirea unor rutine.