Animale de companie

# caini vagabonzi #caini #eutanasiere

Problema exterminarii cainilor vagabonzi din Romania, expusa in presa din Italia

Disputele privind cainii vagabonzi din Romania sunt urmarite si de presa din Italia. "Romania este o tara infima din punct de vedere moral", titreaza publicatia "Il Fatto Quotidiano" amintind de spusele lui Gandhi potrivit caruia progresul moral si maretia unei natiuni sunt dezvaluite prin felul in care isi trateaza animalele.


Romania, taramul mortii pentru animale


Publicatia italiana scrie ca de zece ani Romania este renumita in lume pentru relele tratamente aplicate cainilor vagabonzi, astfel incat, la protestul de la Berlin, din aprilie, Romania si-a castigat titlul de «Taramul mortii pentru animale»", potrivit adevarul.ro.

In acest context, jurnalistii italieni amintesc de episodul din mai 2011, cand 240 de maidanezi dintr-un adapost de langa Botosani au fost macelariti intr-o singura noapte.


Cum s-a ajuns aici


Jurnalistii italieni incearca sa raspunda si la aceasta intrebare atribuind vina fostului dictator comunist, Nicolae Ceausescu, ce a decis sa darmane casele cu gradini si sa ridice in locul lor blocuri.

Astfel, o multime de caini - nesterilizati - au ajuns pe strazi unde s-au inmultit in ritm alarmant.


Exterminarea cainilor, o afacere de milioane


In cotidianul Italian mai este precizat ca exterminarea cainilor vagabonzi a devenit o afecere de milioane in Romania, autoritatile locale antrenand costuri mult prea mari pentru adaposturile lor, hrana, marcarea, sterilizarea sau eutanasia si incinerarea cainilor comunitari.

Costul mediul al incinerarii unui caine in Romania, cu transport inclus, este de aproximativ 15 euro si este calculat la kilogram. "Pe hartie, kilogramul se inmulteste in mod misterios pana la inzecire", noteaza sursa citata


Proiectul ce prevede exterminarea cainilor


In prezent, Executivul roman incearca sa obtina aprobarea unui proiect de lege (PL912) prin care sa extermine doua milioane de maidanezi. Cei care protejeaza drepturile animalelor sustin ca, la mijloc, sunt interese de afaceri si ca initiativa Guvernului de la Bucuresti este doar o modalitate a genera profit.

Actul normativ prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi, insa decizia finala apartine Consiliilor locale.

Modificarea legii cainilor fara stapan a fost initiata de prefectul Capitalei , Mihai Atanasoaei .

Asociatiile pentru protectia animalelor organizeaza proteste constant pentru neaprobarea legii sustinand pe de o parte cruzimea acestui act dar si faptul ca la mijloc sunt interese de afaceri si ca initiativa Guvernului de la Bucuresti este doar o modalitate a genera profit.

Potrivit prefectului, in Capitala ar fi 100.000 de caini fara stapan dupa datele administratiei locale in timp ce cifra avansata de ONG-urilor este de 40.000 de caini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea