Animale de companie

#cai #animale domestice

Primii cai au fost domesticiti acum 5000 de ani in urma

Studii recente au scos la iveala faptul ca un animal domestic cum este calul a trait pe langa casa omului inca de acum 5000 de ani, iar dovezile sunt suficiente, dupa spusele oamenilor de stiinta. In plus, calul de acum 5000 de ani purta ham si era muls, deci avea si utilitati in plus fata de calul zilelor noastre.



Unde traiau primii cai domesticiti

O echipa de arheologi de la Universitatea din Bristol a descoperit ca originile calului domestic se duc undeva departe in timp, acum 5500 de ani, la cultura Botai din Kazahstan . Asta inseamna ca exista o diferenta de 2000 de ani fata de data initiala la care se credea ca au existat primii cai domestici din Europa.

In plus, descoperirile cercetatorilor sugereaza ca acesti cai au trait in Muntii Ural din Kazahstan si nu au fost domesticiti doar pentru calarit, ci si pentru a fi sursa de mancare si lapte.


Primii cai purtau ham si ajutau oamenii sa supravietuiasca iarna

Analiza unor oase de acum cateva mii de ani atesta faptul ca exista o asemanare aproape perfecta intre aspectul fizic al cailor din Epoca de Bronz si cei de azi. O alta concluzie a studiului este aceea ca, pe atunci, oamenii selectau caii dupa calitatile lor fizice si numai cei rezistenti erau lasati sa traiasca si aveau privilegiul de a fi domesticiti.

S-a mai demonstrat ca primii cai purtau ham, deci erau calariti. Pe timp de iarna, caii erau singura varianta de supravietuire a oamenilor din munti.

Laptele lor este si astazi baut in Kazahstan. El este lasat la fermentat si transformat intr-o bautura alcoolica numita koumiss.


Ce impact are descoperirea asupra istoriei umanitatii

Dr. Alan Outram de la Universitatea din Exter este cel care a condus aceasta descoperire. El a declarat ca tocmai semnificatia deosebita din punct de vedere social si economic a domesticirii primilor cai l-a determinat sa inceapa aceste cautari.

"Domesticirea cailor a avut o importanta enorma in avansarea comunicatiilor, a transportului, a procurarii si procesarii alimentelor, chiar si in castigarea unor razboaie . Descoperiile noastre indica faptul ca acesti cai erau folositi chiar mai bine decat in zilele noastre. In plus, se pare ca oamenii mulgeau caii si consumau si lapte de la acestia", a declarat Dr. Alan Outram.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului