Animale de companie

#vedere caini #caine #animale de companie

Pot vedea cainii culorile sau vad doar alb-negru? Care este, de fapt, adevarul

Daca esti norocos sa locuiesti cu un caine sau doi, probabil ca ai petrecut o suficient timp incercand sa intelegi comportamentul cainelui. Dar incercarea de a vedea lucrurile din punctul de vedere al cainelui tau aduce o alta intrebare: Pot cainii sa vada culoarea? Poate ca stii faptul ca ei pot vedea in intuneric, dar multi oameni cred ca atunci cand vine vorba de a distinge iarba verde de un cer albastru, cainii sunt total daltonisti si pot vedea doar in alb si negru. Cu toate acestea, pe masura ce stiinta a avansat si am invatat mai multe despre celelalte animale care ne impart planeta, cercetatorii cred ca au aflat in sfarsit ce anume poate vedea cainele tau atunci cand se uita la tine. Se pare ca, pana la urma, cainii nu vad doar in alb si negru.

Sunt cainii daltonisti?

Raspunsul este un pic mai complicat. "Cainii pot vedea culoarea", spune Zay Satchu, medic veterinar. "Atat oamenii, cat si animalele au diferite tipuri de celule in partea din spate a globilor oculari - numite bastonase si conuri - care ii ajuta sa vada. Bastonasele detecteaza miscarea si ajuta la vederea pe timp de noapte, iar conurile ajuta la culoare si la detaliile din ceea ce vedem. Oamenii au trei tipuri de conuri, ceea ce inseamna ca noi vedem foarte bine culorile si detaliile, in timp ce cainii au doua tipuri, ceea ce inseamna ca pot totusi sa detecteze culorile, dar probabil nu pot face diferenta intre padure si verdele lime la fel de usor."

Cu toate acestea, dupa standardele umane, cainii sunt cu siguranta daltonisti. Un tip comun de daltonism la oameni este cunoscut sub numele de dicromatie, ceea ce inseamna ca ochiul are doar doua conuri functionale, spre deosebire de tricromatia obisnuita, sau trei conuri functionale. Oamenii cu dicromatie ar putea vedea lumea in ceva apropiat de spectrul de culori al cainilor.

Poate ca nu sunt capabili sa vada tot curcubeul, dar se pare ca, catelul tau poate vedea foarte bine cateva culori: albastru si galben. "Cei mai multi caini nu pot vedea prea mult rosu sau verde deloc", explica Dr. Satchu. Desi pot vedea unele culori, nuantele acestor culori (cum ar fi diferenta dintre pruna si violet) sunt probabil pierdute pentru caini. Poate de aceea cainilor le plac atat de mult mingile de tenis de culoare galben stralucitor: Ei le pot vedea clar fata de griul sau maro pe care cainii le vad atunci cand privesc ceva verde, cum ar fi gazonul proaspat cosit. Acesta este un lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti urmatoarea jucarie pentru cainele dumneavoastra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea