Animale de companie

#pasari #porumbei #inteligenta animale #studii animale

Porumbeii recunosc fetele umane

In cazul in care alungi un porumbel este foarte posibil ca acesta sa-ti retina chipul si sa nu mai vina in preajma ta, pe viitor. Un nou studiu realizat la Paris a concluzionat ca porumbeii, chiar si cei care traiesc in salbaticie, sunt capabili sa diferentieze chipurile. Mai mult de atat, acestia nu se lasa pacaliti de haine, chiar daca acestea acopera 90% din corp.



In ce a constat studiul


Studii anterioare au concluzionat ca porumbeii pot fi dresati sa perceapa anumite diferente insa noua cercatare a demonstrat ca nu este nevoie ca un porumbel sa fie antrenat pentru a avea aceasta capacitate.

Studiul de fata a fost realizat pe pasari care nu fusesera antrenate, intr-un parc din Paris, potrivit livescience.com. Cei doi coordonatori ai studiului, cu infatisare similara, aceeasi greutate, conformatie si culoare a pielii asemanatoare, au hranit mai multi porumbei .

Unul dintre cercetatori i-a ignorat dupa ce le-a dat de mancare, lasandu-i sa termine toate grauntele, in timp ce celalalt a avut un comportament ostil, gonindu-i. Ulterior, cercetatorii au repetat experimentul doar ca n-a mai existat niciun comportament ostil din partea nici unui.


Care au fost concluziile


Chiar daca experimentul a fost repetetat de cateva ori, porumbeii au evitat cercetatorul care se dovedise ostil cu ei, chiar daca acesta nu a mai afisat acel comportament.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca pasarile au fost capabile sa le recunoasca trasaturile faciale celor doi cercetatori, din moment ce acestia si-au schimbat hainele pe tot parcursul experimentului, ceea ce nu a parut sa puna pasarile in dificultate.

Ipoteza pentru explicarea acestei capacitati de recunoaste a trasaturilor fetei ar fi, potrivit acestui studiu, legata de lunga coabitare a porumbeilor cu oamenii.

Pe viitor, cercetatorii si-au propus sa descopere daca aceasta abilitate este una genetica sau este rezultatul unei indelungate experiente in mediul urban.


Alte studii legate de porumbei


Alte studii recente realizate la Universitatea din Oxfort au vizat capacitatea porumbeilor de a retine drumurile si misterioasa lor "busola" interna.
Astfel, mai multi porumbei au fost urmariti timp de trei ani lcu ajutorul unor dispozitive minuscule echipate cu tehnologie GPS.

Rezultatele au fost surprinzatoare. cercetatorii au concluzionat ca porumbeii se bazau mai putin pe bine cunoscutul lor talent de a se orienta dupa pozitia soarelui sau de a descifra campul magnetic al Pamantului si se ghidau dupa elemente liniare din peisaj, cum ar fi drumurile, caile ferate si gardurile vii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului